נזקי העישון הכפוי בילדים: חוקרי אוניברסיטת תל אביב מצאו שאריות ניקוטין אצל מרבית הילדים להורים מעשנים שהשתתפו במחקר. הממצאים מעידים על חשיפה מצטברת לעשן הסיגריות לילדי מעשנים.
המחקר נערך בהובלת צוות מומחים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, בראשות פרופ' לאה רוזן מבית הספר לבריאות הציבור ולצדה החוקרים ד"ר ויקי מאיירס, פרופ' נורית גוטמן, גב' נילי בראון, פרופ' מתי ברקוביץ' וד"ר מיכל ביתן. במחקר השתתפו גם פרופ' דוד צוקר מהאוניברסיטה העברית וד"ר אנה רול מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה"ב. המחקר פורסם בכתב העת Tobacco & Nicotine Research.
קראו עוד:
במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבדוק האם העלאת המודעות לחשיפה של הילדים עשויה לשנות את ההתנהגות של ההורים. במחקר השתתפו כ-140 משפחות ישראליות, הורים לילדים עד גיל שמונה, שבהן לפחות הורה אחד מעשן. ממוצע העישון למשק בית היה 15 סיגריות ביום, כאשר שליש מהמשיבים דיווחו כי הם מעשנים בתוך הבית, ושליש נוסף אמרו שהם נוהגים לעשן במרפסת אבל לא בבית.
תחילה, החוקרים בדקו את רמת החשיפה של הילדים באמצעות סמן ביולוגי המודד את הימצאותו של ניקוטין בשיער, מה שמצביע על חשיפה מצטברת לעשן טבק. החוקרים נטלו מהילדים דגימות שיער ובדקו במעבדה את רמת הניקוטין. הממצאים היו מדאיגים מאוד: בקרב 70% מהילדים להורים מעשנים נמצאו שאריות ניקוטין בשיער.
בשלב הבא חילקו החוקרים את המשפחות לשתי קבוצות: האחת עברה הדרכה מקיפה על ההשלכות והסכנות שבחשיפה לעישון, כולל משוב ומידע על תוצאות הבדיקה, הקניית כלים להגנה על ילדיהם מחשיפה לעשן הסיגריות והמלצה לשמור על בית ורכב נקי מעישון. הקבוצה השנייה קיבלה משוב על רמת הניקוטין בשיער הילד לאחר שישה חודשים.
כעבור חצי שנה החוקרים ערכו בדיקת ניקוטין נוספת בשיער של הילדים, וכבר ניתן היה לראות שיפור משמעותי בנתונים: בקבוצה שעברה הדרכה מקיפה שיעור הילדים שבדגימות השיער שלהם נמצא ניקוטין ירד מ-66% ל-53%, ואילו בקבוצה השנייה, שלא עברה הדרכה, שיעור הילדים שנמצא ניקוטין בדגימות השיער שלהם ירד מ-74% ל-49%.
החוקרים מעריכים שעצם הידיעה שהילדים אכן נחשפו לעשן טבק ולסיכונים הכרוכים בחשיפה, וכי תוך מספר חודשים צפויה בדיקה נוספת, גרמה להורים לשנות את ההתנהגות ולהפחית את חשיפת הילדים לעשן הסיגריות
החוקרים מעריכים שעצם הידיעה שהילדים אכן נחשפו לעשן טבק ולסיכונים הכרוכים בחשיפה, וכי תוך מספר חודשים צפויה בדיקה נוספת, גרמה להורים לשנות את ההתנהגות ולהפחית את חשיפת הילדים לעשן הסיגריות. בעקבות תוצאות המחקר, החוקרים ממליצים לשקול ביצוע של בדיקות כאלה למדידת החשיפה באופן שיגרתי בילדים צעירים בישראל.
"כ-60% מהילדים הקטנים בישראל חשופים לעישון כפוי ולנזקיו", אמרה פרופ' לאה רוזן, "ביצוע מדידת ניקוטין בשיער, בשתן או באמצעות בדיקה אחרת בכל ילד בגיל הרך בישראל, עשוי לשנות את תפיסות ההורים בכל הקשור לחשיפת ילדיהם לעשן טבק. שינוי התפיסה עשוי להביא גם לשינוי בהתנהגות, ברמות החשיפה או בנורמות החברתיות בנוגע לחשיפה לעישון פסיבי, הן של ילדים והן של מבוגרים.
"אנחנו קוראים למעשנים לעשות מאמץ להגן טוב יותר על הלא מעשנים", הוסיפה פרופ' רוזן, "במיוחד על אוכלוסיות בסיכון, כולל ילדים, נשים בהיריון, זקנים וחולים. ה'לא מעשנים', חייבים להבין שקיימת סכנה אמיתית בחשיפה לעשן טבק, ולעמוד על זכותם ועל זכות ילדיהם לנשום אוויר נקי מעישון בכל מקום. גם לממשלה תפקיד מרכזי לאכוף חוקים למניעת עישון במקומות ציבוריים, ולהמשיך לחוקק חוקים להגנת הפרט מחשיפה לעישון כפוי בכל מקום".