כשברקע איום השבתה של מערכת הבריאות, פרסם שלשום (יום ב') מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב את תוכניתו לרפורמה בהכשרת הרופאים. בהסתדרות הרפואית הגיבו בזעם, כשהם קובלים על "התנהלות כוחנית ופוגענית", ועל ניסיון לכאורה לחתור תחת ההסתדרות הרפואית ולפגוע במעמדה.
בר סימן טוב פרש תוכנית מקיפה לשינוי בכוח האדם של הרופאים המומחים בישראל, שכוללת גם קליטה אוטומטית של רופאים מומחים מחלק ממדינות העולם, ללא צורך בבחינות הסמכה. הוא התריע, כי בלא צעדי התערבות משמעותיים משבר כוח האדם יחריף מאוד בשנים הקרובות, בין היתר בשל העובדה שלמעלה מרבע מהרופאים המומחים בישראל הם מעל גיל פרישה.
במכתב ששיגר אתמול יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, למנכ"ל משרד הבריאות ולממונה על השכר אפי מלכין,מתח ביקורת חריפה. במכתב נטען כי פנייה ישירה לוועדי הרופאים ולראשי האיגודים המקצועיים, תוך עקיפת ההסתדרות הרפואית, מהווה הפרה חמורה של יחסי העבודה הקיבוציים ופגיעה במעמדה של ההסתדרות הרפואית כארגון היציג.
״כידוע, ההסתדרות הרפואית היא הארגון היציג של כלל הרופאים במדינת ישראל והארגון הפרופסיונלי המייצג ומלווה את הרופאים לאורך כל דרכם המקצועית – מתחילת עבודתם כסטאז'רים דרך המשך עבודתם המקצועית כמתמחים, כרופאים מומחים, והגיעם לתפקידים שבראש הפירמידה הניהולית כמנהלי יחידות, מנהלי מחלקות, מנהלי בתי חולים וכן מנהלי קופות חולים", כתב פרופ' חגי במכתב.
לדבריו, המדינה, המשמשת הן כרגולטור והן כמעסיק, היא גוף ציבורי שמושתתת, אמורה לאזן בין הצדדים, לשמור על האינטרסים השונים ונדרשת לנורמות של תום לב, הגינות והתנהלות ראויה. "במסגרת זו, כל שינוי שיש בו כדי להשליך על תנאי עבודתם, השתכרותם וזכויותיהם של הרופאים, חייב להיעשות אל מול ההסתדרות הרפואית תוך קיומו של משא ומתן בינה לבין הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, לצורך עיגון ויישום השינויים שיוסכמו בהסכם עבודה קיבוצי".
פרופ' ציון חגי טוען במכתב כי הפנייה הישירה של בר סימן טוב ליו"ר ועדי הרופאים כמו גם ליו"ר האיגודים המקצועיים של ההסתדרות הרפואית, שהם חלק ממנה, מהווה הפרה בוטה וחסרת תקדים של חובת תום הלב וההוגנות ביחסי עבודה קיבוציים והתערבות במרקם יחסי העבודה: "לא יעלה על הדעת כי מנכ"ל משרד הבריאות ינסה לקיים שיח עם חברי ועדי הרופאים וחברי האיגודים ויפתח לשם כך תיבת אימייל ייעודית תוך הבטחה כי 'יקרא כל פנייה שלכם בנושא' ו'יענה לכמה שיותר מפניותיכם באופן אישי'. מדובר בהתערבות בוטה ופגיעה של ממש ביחסי העבודה הקיבוציים וחתירה תחת הארגון היציג".
פרופ׳ חגי מזכיר במכתבו כי בחודש שעבר הכריז ארגונו על סכסוך עבודה קיבוצי נוכח הניסיון לחתור תחת מעמדה ולהדירה מהסדרת הנושאים שהם בליבת תנאי עבודה של הרופאים וזכויותיהם המקצועיות, בניגוד לעקרונות יסוד במשפט העבודה הקיבוצי. "לפני מספר ימים סכסוך העבודה עליו הוכרז הבשיל על אף שמועד זה, ההסתדרות הרפואית נמנעה מנקיטת צעדים ארגוניים על מנת לנסות ולהגיעה להסכמות רחבות בנושאים העומדים על הפרק, עם כל הצדדים הנדרשים במסגרת יחסי עבודה קיבוציים.
"אלא הבריאות בחר שוב לנסות ולעקוף את הר"י ולנקוט התנהלות כוחנית ופוגענית שמקומה לא יכירנו, לא כל שכן במדינה דמוקרטית המחויבת לשמור ולהגן על ערכי היסוד שעליהם היא מושתתת, תוך שמירת האיזון בין הצדדים הרלוונטיים".