שנה וחצי לתוך המגפה, ואפשר לסווג אותנו לפי האופן שבו אנחנו מתייחסים לעטיית מסכות: העוטים העצבניים, המסרבים ואלה שלא סגורים על עצמם. הראשונים מרגישים חרדה מפני הסרת המסכה במקומות ציבוריים, ולכן הם נוטים לחבוש מסכה כברירת מחדל; חברי הקבוצה השנייה כועסים על ההנחיות, ולכן הם מסרבים לעטות מסכה לעתים קרובות, והקבוצה השלישית כוללת את רובנו – אנשים שרק מנסים לעשות את הדבר הנכון, אבל בלי הרבה ודאות.
החורף עוד מעט מגיע והקרבות נגד דלתא, מיו או כל וריאנט אחר, ממשיכים. יש לנו הגנות טובות יותר כעת (חיסונים, נוגדנים טבעיים) אך יחד עם זאת אנחנו גם חוזרים לסביבות בסיכון גבוה יותר (הופעות, אירועים, משרדים ובתי ספר). וכדי לסבך את העניינים עוד יותר, צריך לקחת בחשבון גורמים נוספים, כמו ירידה ברמת החסינות והפוטנציאל של עונת שפעת קשה.
סקירה עדכנית של מגזין בלומברג מראה כי במהלך 18 החודשים האחרונים נערכו מספר מחקרים חשובים על יעילות עטיית המסכות. החדשות הטובות הן כי המחקרים מצביע על כך שחלקנו יכולים להסיר לעיתים את המסכה ללא רגשות אשם או דאגה, ולא רק בחוץ. עוד מתברר שמסכות הפרספקט השקוף הן ברוב המקרים חסרות תועלת או גרוע מכך. אבל גם סרבני המסכות זקוקים לחשיבה מחודשת – המחקרים מראים כי ככל שיותר אנשים עוטים מסכות, כך קטן הסיכון לזיהום וכולם יכולים ליהנות מחופש פעולה גדול יותר.
כשבוחנים את ההנחיות בעולם בשנה וחצי האחרונות, אין זה פלא שעטיית מסכות מעוררת עד היום כל כך הרבה רגשות סותרים ובלבול. מדהים גם להיזכר היום שהמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, ארגון הבריאות העולמי וממשלות שונות ברחבי העולם הזהירו מפני שימוש במסכות בימיה הראשונים של המגפה.
המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, ה-CDC, קבעו בחודש מאי האחרון שאנשים מחוסנים אינם צריכים יותר לחבוש מסכות ברוב המסגרות הציבוריות. חודשיים לאחר מכן, עם העלייה בווריאנט הדלתא, ב-CDC תיקנו את ההנחיות.
כעת שבע מדינות אמריקאיות - הוואי, אילינוי, לואיזיאנה, נבדה, ניו מקסיקו, וושינגטון ואורגון, דורשות מרוב האנשים לחבוש מסכות במקומות ציבוריים. מדינות אחרות, כולל טקסס ופלורידה, מונעות מהרשויות המקומיות להטיל מגבלות בשל הקורונה, לרבות לבישת מסכות. לפי ספירה של סוכנות הידיעותAP , ב-14 מדינות בארה"ב מתנהלים כעת הליכים משפטיים כאלו ואחרים – בעד או נגד מסכות בבתי ספר. במקומות הרואים בעטיית מסכות פגיעה בחירות, פרופסורים באוניברסיטה אינם יכולים אפילו לבקש מהסטודנטים שלהם לחבוש מסכות בשעות הקבלה, מבלי לסכן את מקום עבודתם.
באנגליה נרשמה הסרה כללית של ההגבלות בחודש יולי, אם כי שר הבריאות אמר לאחרונה כי חובת עטיית המסכות עשויה לשוב בחלק מהמקומות הסגורים בחורף הקרוב, תלוי בזינוק במספר האשפוזים כתוצאה מהנגיף. כך או כך, בתחבורה הציבורית בבריטניה, בה נדרשת עטיית מסכות, רק כמחצית מהנוסעים נענים להנחיות. מדינות אחרות באירופה מחייבות עטיית מסכות חלקית. סקוטלנד למשל דורשת מסכות בחנויות ובתחבורה הציבורית. בברלין נדרשת מסכה בתחבורה הציבורית וגם באזורים מסוימים בצרפת יש חובת עטיית מסכות בציבור.
בישראל הוחזרה חובת עטיית המסכות בחללים סגורים בסוף חודש יוני, והיא חלה בכל מקום שאינו שטח פתוח, למעט במקום המגורים.
חובת עטיית המסכה לא חלה במקרים הבאים:
- ילד מתחת לגיל 7.
- אדם שעקב מוגבלות נמנע ממנו לעטות מסכה.
- אדם השוהה לבדו במקום סגור או מופרד.
- שני עובדים העובדים בקביעות בחדר אחד.
- בעת ביצוע פעילות ספורט.
בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לעטות מסכות גם בהתקהלויות מרובות משתתפים בשטחים פתוחים.
נכון, הימצאותן של מסכות היא יותר מאי נוחות. הן מהוות מחסום לתקשורת אפקטיבית, הופכות אותנו ליצורים פחות תקשורתיים, אולי גם לפחות חברתיים, והן גם תזכורת חזותית צורמת למשהו שאיבדנו כשנזרקנו לעידן המגיפה, אבל עם כמה שנרצה להוריד אותן, שיעור ההידבקות הגבוה בזן הדלתא וההפחתה בהגנה שמציעים חיסונים - פירושם שהמסכות עדיין נחוצות.
בסופו של דבר הנתונים משכנעים: מסכות עוזרות מאוד למניעת הדבקה. קח למשל את המחקר שמראה כי ברוב המדינות בארה"ב בהן הייתה הקפדה על עטיית מסכות בחודש אחד, נמנעו שיעורי הידבקות גבוהים בחודש שלאחר מכן, כאשר במדינות עם אחוז שימוש נמוך במסכה נרשמו שיעורי הידבקות גבוהים בנגיף. מסכות מסייעות גם במניעת הופעת גרסאות עמידות יותר של נגיף הקורונה לחיסונים וכן שיעורי הידבקות גבוהים יותר בשפעת, שעלולה לגרום גם היא לתחלואה קשה ולמוות.
המחקר הגדול ביותר שנערך בנושא האפקטיביות של המסכות, היה ניסוי שנערך ב-600 כפרים ברחבי בנגלדש, והקיף אוכלוסייה של יותר מ-340 אלף מבוגרים. הוא הביא עדויות חזקות לכך שמסכות, ובמיוחד מסכות כירורגיות, מפחיתות את העברת הנגיפים. החוקרים מצאו כי עלייה של 29 אחוז בעטיית מסכות הובילה לירידה של 11% בשכיחות סימפטומטית של הווירוס, עם הפחתה בשיעור של 35% בקרב אנשים מעל גיל 60.
בעוד שחיסונים ניתקו במידה רבה את הקשר בין ההדבקות לאשפוזים (ולמוות), הם לא ביטלו את הצורך בחבישת מסכות. הנתונים שפורסמו לפני כשבועיים הראו כי שתי מנות של חיסון פייזר/ביונטק יעילות ב-80% כנגד הידבקות בזן הדלתא (לעומת 67% לשתי מנות של אוקספורד/אסטראזניקה). בנוסף לסכנת ההידבקות, גם תסמיני הפוסט-קורונה הן סיבה נוספת למסכה. ההערכות מדברות על כך שכמחצית מההדבקות בנגיף מקורן בחולים ללא תסמינים, כך שמסכות הן עדיין המפתח למניעת הדבקה.
יחד עם זאת, המחקרים מנפצים חלק מהמיתוסים שנקשרו במסכות ומציעים איך לדעת אם מסכה היא חובה, רעיון טוב או מיותרת לחלוטין. כך, כדאי לבדוק את גורמי הסיכון: כמה צפוף וכמה מאוורר החלל שאתה נכנס אליו? האם אתה מסתובב או נייח? מסכה בהחלט חיונית בעת נסיעה במעלית או בתחבורה ציבורית וכנראה לא הכרחית במשרד פתוח, מאוורר היטב, בתנאי שאנשים שומרים על ריחוק חברתי סביר.
עוד יש לשים לב לשיעורי ההדבקה וההתחסנות במקום שבו אתה נמצא – כשאין דין טייבה כדין כפר סבא: 35% מהציבור הערבי התחסנו במנה השלישית נגד הקורונה, לעומת 56% בקרב החרדים ו-73% בשאר האוכלוסייה.
שימו לב לרווח ומה השילוב המנצח?
אבל חשוב לא רק לעטות את המסכה, אלא גם אילו מסכות עוטים, ובמיוחד האם הן מתאימות לנו. כמובן שלא כל המסכות שוות, כפי שהדגיש מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature. המחברים מדדו את ההתנהגות התרמית של מסכות פנים בזמן שאיפה ונשיפה, כדי לקבוע את הקשר בין מבנה הבד של המסכות לביצוען. הניסוי עזר לשפוך אור על האופן שבו חיידקים ווירוסים חודרים לשלושה סוגי מסכות שונות- מסכות רב פעמיות, מסכות כירורגיות חד פעמיות ו-N95. בעוד שמסכות ה-N95 מציעות רמת הגנה גבוהה יותר, מסכה כירורגית רגילה מותאמת היטב חוסמת את רוב החלקיקים.
למסכות בד רב פעמיות יש סיבים ארוכים ועבים יותר עם קוטר נקבוביות ממוצע גדול יותר. באופן לא מפתיע, הן חדירות יותר לחיידקים ולווירוסים, כשהמסכה הכירורגית מגיעה למקום השני, ואחריה ה- N95. ממצאים אלה אמורים אף לסייע ליצרנים ליצור דור חדש של מסכות המציעות יותר נשימה תוך שיפור הסינון.
ה-CDC, מרכז השליטה במחלות בארה"ב' אינו ממליץ על צעיפים וכיסויי ראש אחרים כמסכות, מכיוון שאלה נוטים להיות מבדים ארוגים רופפים. בדים צפופים יותר כמו כותנה עם צפיפות חוטים 600, בהשוואה לכותנה בצפיפות נמוכה (80 חוטים לאינץ'), יעילים הרבה יותר בסינון האוויר. גם בדים מעורבים נוטים לקבל תוצאות טובות יותר.
עיצוב המסכה יכול אף לעשות הבדל גדול בכושר ההגנה שלה. מחקר על מסכות עם וללא רווחים בינה לבין הפנים מראה כי אי התאמה של המסכה לפנים יכולה להפחית משמעותית את יעילותה – מ-100% בקירוב ל-20 עד 40% בקירוב.
בנוסף לחומרים ולהתאמה, גם מספר השכבות יכול לשפר את יעילות המסכה. עדויות מעבדה חדשות על סוגים שונים של מסכות הראו שמסיכה כירורגית בת שלוש שכבות חסמה 42% מהחלקיקים משיעול מדומה; מסכת בד בעלת שלוש שכבות הייתה די דומה ביעילות. אבל ההגנה קפצה ל -92% כאשר מסכת הבד נחבשה מעל המסכה הכירורגית.
מיתוס נפוץ הוא שמסיכות פנים מגבירות את כמות הפחמן הדו חמצני (2CO) שהמשתמש נושם, מה שמוביל לתחושות של חולי או עייפות. עד כמה זה לא נכון? ממש לא, ונמחיש את זה כך: אם מולקולת CO2 הייתה באורך של טירנוזאורוס רקס, אזי גודל הנקבוביות הממוצע של מסכת N95 היה משתרע על פני מדינה בסדר גודל של איטליה.
יחד עם זאת, רבים מאיתנו אינם מתמגנים נכון: רווחים, מסכות בד סתמיות - כולם מאפשרים לחלקיקים לחדור למסכות או לברוח מהן. להלן כמה דרכים שיעזרו לכם לעטות את המסכה נכון: