בשיתוף GSK
הקיץ הגיע, השמש זורחת והטמפרטורות עולות. חופשה היא זמן נהדר להירגע ולטייל ורבים מאיתנו מתכננים חופשות, טיולים ופעילויות בחוץ, אך עבור חולי אסתמה זה עלול להוות אתגר. סביר להניח שכולנו מכירים לפחות אדם בחיינו הסובל מאסתמה - כ-5% בממוצע מאוכלוסיית העולם יפתחו במהלך חייהם תסמינים של אסתמה. כאשר, בישראל ההערכה היא שכ-9% מהאוכלוסייה הכללית חולה באסתמה.
אבל מה זה באמת אומר?
מחלת האסתמה היא מחלה חסימתית של דרכי הנשימה המתפתחת בכל הגילאים. אסתמה מתבטאת בקוצר נשימה, שיעולים ולחץ בחזה כתוצאה מחסימה של דרכי הנשימה. ישנם טריגרים שעלולים לגרום להתלקחות במחלה, מה שרוב החולים מכירים כ"התקף". אלרגנים שונים, פריחה, סטרס, לחות, מחלות זיהומיות ועוד הם רק חלק מהטריגרים שעלולים לגרום להתקף.
תסמיני האסתמה יכולים להיות מרובים ומגוונים ואף להשתנות מחולה לחולה, במצב שבו החולה נמצא בהתקף אסתמה נוצרת אצלו היצרות של הסמפונות, ובשל צמצום רוחבן, מתקשה האוויר להגיע אל הריאות. החולה ירגיש בתחושת המחנק וישמעו צפצופים, המאפיינים את המחלה.
מחקרים מראים שיותר ממחצית החולים מתעוררים בלילה לפחות פעם אחת בשבוע עקב תסמיני האסתמה, 80-90% מחולי האסתמה סובלים מסימפטומים קבועים יותר מפעמיים בשבוע ועד 1 מתוך 3 סובל מסימפטומים למרות טיפול מניעתי קבוע במשאף.
טיפול באסתמה
טיפול באסתמה הוא בהתאם לחומרת המחלה, חומרת המחלה נקבעת על פי כמות התקפים, פניות לחדר מיון ומחלה פעילה. מטרת הטיפול היא להשפיע באופן מכוון על הדלקת בדרכי הנשימה ולהקטין את האפשרויות להתקפים. עם טיפול מותאם וקבוע אפשר להפוך את האסתמה למחלה שקטה שנמצאת בשליטה וכך חשיפה לטריגרים לא תוביל להתקף. הטיפול באסתמה מתבסס על משאפים שכוללים מרחיבי סמפונות וסטרואידים. כאשר המחלה פעילה ועדיין לא נמצאת בשליטה, ההמלצה היא להשתמש במשאף משולש , המשלב 3 תרופות יחדיו הניתן רק פעם אחת ביום. מחקרים רבים מראים שהיענות החולים לטיפול נמוכה, ושיש יתרון מובהק לטיפול במשאף שהוא קל לשימוש וניתן רק פעם ביום.
אסתמה בחופשה
בחופשה ישנם משתנים העלולים להוביל להתקפי אסתמה קשים אצל חולי אסתמה. שינויים באקלים, זיהום אוויר, פעילות גופנית מוגברת, חשיפה לאלרגנים חדשים ולחץ הם משתנים חדשים שהמערכת החיסונית שלנו פוגשת בחופשה.
אחת מהסיבות המשמעותיות שעלולות להוביל להתקפי אסתמה בחופשה היא חוסר התמדה בטיפול באופן כללי ובפרט בזמן חופשה. טיפול קבוע באסתמה הוא חיוני לשליטה במחלה ולשיפור איכות חייו של החולה, התדירות הקבועה של הטיפול מפחיתה משמעותית את הסיכון להתקפי אסתמה, שיכולים להיות קשים ואף מסכני חיים.
טיפים לטיפול באסתמה בחופשה
היערכו מראש: לפני היציאה לחופשה, קבלו מרשם מרופאכם עבור תרופות האסתמה שלכם, כולל משאפים וטבליות. ודאו שיש לכם מספיק תרופות לכל משך החופשה.
היו מודעים לסביבה שלכם: שימו לב למזג האוויר ולרמת האלרגנים באזור שבו אתם מבקרים. אם אתם נוסעים לאזור חדש, עשו מחקר מוקדם על גורמי האלרגיה הנפוצים שם.
מניעה: הימנעו מעישון, אבק, אדים כימיים וזיהום אוויר.
תדירות קבועה: הקפידו לקחת איתכם את המשאף גם לחופשה והמשיכו לקחת אותו באופן קבוע
הקפידו על פעילות גופנית באופן הדרגתי: אם אתם מתכננים פעילות גופנית מוגברת בחופשה, התחילו לאט והגדילו בהדרגה את העצימות.
הכירו את סימני ההתקף: שימו לב לסימני ההתקף שלכם, כגון שיעול, וקוצר נשימה. אם אתם חווים סימני התקף, השתמשו במשאף ההצלה שלכם מיד ופנו לעזרה רפואית.
כותבת המאמר היא ד"ר אמיליה חרדאק, מנהלת יחידת ריאות בבית החולים בני ציון.
בשיתוף GSK - ללא מעורבות בתכנים
פורסם לראשונה: 15:19, 21.08.24