מוחמד חמזה, בן חמש מסכנין, סובל מחרדות קשות מרופאי שיניים ונאלץ לבצע טיפולים תחת הרדמה כללית. לאחרונה, פגש המטופל הצעיר ברמב"ם מטפלת ששינתה את המצב לחלוטין – דונה, כלבה טיפולית שמסייעת בטיפולי שיניים במרפאה, וזו חיבקה אותו בחום וליקקה אותו באהבה.
"לפני שלוש שנים נאלצו לרתק אותו בכוח לביצוע ההרדמה, מה שרק יצר אצלו טראומה גדולה עוד יותר", מספר נעמאן חמזה, אביו של מוחמד, "היה קושי גדול לקבל את שיתוף הפעולה שלו, ואין ברירה - יש בעיות בשיניים שמחייבות טיפול. במרפאת השיניים לילדים ברמב"ם מצאו לנו פתרון יצירתי".
קראו עוד:
כבר בחדר ההמתנה של מרפאת השיניים, פגשה דונה, המטפלת על ארבע, את מוחמד, ומאותו הרגע ליוותה אותו בכל צעד עד לסיום הטיפול. "המפגש הראשון כבר מוריד את מפלס החרדה", מסבירה ד"ר יעל פרונט, מנהלת היחידה לטיפול שיניים בילדים ברמב"ם, "מילד שממש נאבק לא לקבל טיפול, ראינו איך הוא מתמסר לכלבה והולך איתה בשמחה לחדר הטיפולים. הוא ליטף אותה והיא הגיבה לכל מה שהוא עושה, בזמן שאנחנו הכנו אותו לטיפול השיניים ולהליך ההרדמה. זו הפעם הראשונה שכלבה טיפולית משולבת בטיפול שיניים בילדים בארץ. התוצאות היו מדהימות".
השימוש בכלבה דונה הוא פיילוט כחלק משירות שניתן קרוב ל-20 שנה ברמב"ם, במסגרתו מבצעים טיפולים שונים מתחום רפואת השיניים, במטופלים מורכבים על רקע רפואי או על נפשי ורגשי. הטיפולים במרפאה ניתנים גם לילדים וגם למבוגרים, תחת טשטוש או באופן ייחודי לרמב"ם, תחת סדציה (טשטוש) עמוקה הנחוות אצל המטופל כמצב של שינה וההתאוששות ממנה קלה יותר לעומת הרדמה כללית.
"חשוב לנו מאוד לשמר את חוויית ההליכה לרופא השיניים, ולא להפוך את הסיטואציה, שממילא גורמת לחרדה, למשהו מאיים כמו ניתוח", מסבירה ד"ר רותי אדרי, מנהלת שירות כאב חריף ברמב"ם, המשמשת כמרדימה במרפאת השיניים, "הרעיון הוא להפוך חוויה טראומטית למשהו שאפשר להתמודד איתו, והכלים שעומדים לרשותנו מאוד עוזרים".
דונה, הלברדורית בת השנה וארבעה חודשים, הוכשרה לבצע את המשימה ב"מרכז להכשרת כלבי שירות" בטבעון. יחד עם עידית לייבה, אחות חדר ניתוח ותיקה ברמב"ם, ששימשה כנוהגת שלה, כפי שנהוג לכנות את תפקיד המלווה, היא שינתה בפרק זמן של כשעה בלבד את חייו של חמזה הקטן, שכבר הספיק לבקר שוב במרפאה לביקורת, בלי לפחד כלל.
"כשהוא קם מההרדמה, הוא שאל איפה דונה", מספרת לייבה שנדהמה לראות את ההשפעה המהירה שהייתה לחברתה לתפקיד על המטופל הצעיר, "אנחנו מקווים שהמיזם הזה יהפוך לחלק בלתי נפרד מתפיסת הטיפול שלנו ללא כאב וללא חרדה ברמב"ם, גם בילדים וגם במבוגרים".