צום יום כיפור הוא מטלה לא קלה בהחלט, וכל אחד מאיתנו מגיב לה אחרת. אמנם בצום אנחנו מונעים מהגוף מזון ונוזלים למשך יממה שלמה, דבר שעלול, במצב קיצוני, לגרום לו להיכנס למצב של שוק, ובמצב פחות קיצוני עשוי להתבטא בכאבי ראש, סחרחורת וחולשה, אבל יש ביכולתנו להפוך את הצום לנסבל יותר על ידי הכנה נכונה של הגוף.
אז מה צריך לעשות כדי להקל על הסימפטומים ולעבור את הצום בקלות?
קיראו עוד:
1. הפחיתו בשתיית משקאות המכילים קפאין
קולה, קפה ומשקאות אנרגיה למיניהם מכילים כמות גדולה של קפאין. לכן, מומלץ להפחית את שתייתם באופן הדרגתי, עד כדי הימנעות מוחלטת, כדי לגרום לגופנו להתרגל למחסור בקופאין במהלך הצום.
הסיבה לכך היא שתהליך הפסקת קפאין בצורה כה דרמטית כרוך בתסמיני גמילה, כמו כאבי ראש חריפים, סחרחורות חולשה קיצונית וכדומה, הנובעים מניקוי הגוף. את שתיית הקפה ניתן להחליף בעלי תה ירוק איכותיים, המכילים עושר של נוגדי חמצון, מסייעים לניקוי הגוף ונותנים תחושת המרצה ואנרגיה באופן מאוזן יותר מהקפה.
2. שתו הרבה לפני הצום
כדי לא להגיע למצב של התייבשות בצום, חשוב מאוד להרבות בשתיית מים כבר מהיום שלפני הצום ולא רק ממש לקראתו. ביום הצום מומלץ לשתות לפחות כוס מים אחת בכל שעה עד תחילת הצום, ולפחות 10 כוסות מים בסך הכל. כמו כן, מומלץ להימנע ממזונות עתירי מלח כגון חטיפים או מזונות מעובדים.
3. מלאו את מאגרי האנרגיה
ביום הצום הגוף שלנו נמצא במצב של חוסר אנרגיה, ויטמינים ומינרלים. ניתן למלא את החוסרים על ידי צריכת תוספים כמו ספירולינה למשל, העשירה בחלבונים, חומצות אמינו, ויטמינים ושומנים חיוניים, ותורמת לחיזוק הגוף והכנתו לצום, במיוחד בימי הקיץ החמים בהם הגוף מאבד נוזלים ומינרלים.
4. אל תאכלו הרבה לפני
ביום הצום מומלץ שלא לאכול כמויות גדולות, היות וארוחות גדולות מדי מכבידות ומקשות את הצום. עדיף לאכול שלוש־ארבע ארוחות קטנות במהלך היום. גם בארוחות הקטנות וגם בארוחה המפסקת מומלץ להעדיף פחמימות מורכבות, בעלות סיבים תזונתיים, כגון לחם מקמח מלא, אורז מלא, כוסמת, דוחן, תירס, בטטה, דלעת, קינאה ועוד. פחמימות אלו מתפרקות לאט ונותנות תחושת שובע לזמן ארוך.
חשוב לשלב חלבון , כגון עוף, דגים, ביצים קשות, בשר, הודו וכדומה, מגדילים ומאריכים את תחושת השובע. החלבונים מצויים גם במקורות צמחיים, כגון קטניות, טופו, סייטן, שומשום, שקדים, אגוזים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת ועוד.
בנוסף מומלץ (כמו בכל ארוחה) להוסיף ירקות חיים העשירים בוויטמינים, מינרלים ונוזלים .
5. מה בנוגע לצמחונים ולטבעונים?
כמנה עיקרית לצמחונים או לטבעונים בסעודה המפסקת, מומלץ לאכול אורז מלא עם שעועית מש או עדשים כתומות או שחורות, שמשרים אותן מראש במים. זוהי מנה המכילה חלבון מלא ועשירה בסיבים, כך שתהליך העיכול הוא איטי ותחושת המלאות נמשכת לאורך זמן. ניתן להוסיף ירקות מאודים או ירקות בתנור, השומרים על תכולת הוויטמינים והמינרלים בירק יחד עם טחינה (גולמית משומשום מלא).
6. תנוחו
דאגו כמה שיותר לספק לגוף ולנפש תנאים למנוחה ורוגע: הימנעו מפעילות מאומצת ( זה לא הזמן להתחיל לרוץ), שנו שנת לילה רצופה ואיכותית והשתדלו להיות במרחב נעים ומוצל .
7. בתום הצום
מומלץ לחזור לאכילה רגילה בהדרגה ובמתינות. את הצום מומלץ "לשבור" עם כוס מים, או עם שתייה של חליטת צמחים, דוגמת קמומיל, לואיזה, זרעי שומר, זרעי אניס, מליסה, לבנדר, זוטה לבנה וג'ינג'ר. מומלץ להמתיק עם כפית דבש. החליטה תרגיע את הבטן, תחמם את הגוף ותתחיל להחזיר אותו לפעילות הרגילה. את החליטה מומלץ לשתות יחד עם תמר או עם פרי אחר.
כחצי שעה עד שעה לאחר סוף הצום ניתן לאכול ארוחה קלה. צריך לזכור שהארוחה הזו של הפסקת הצום לא אמורה לספק את כמויות האנרגיה ואת רכיבי המזון שנגרעו במהלך הצום, אלא להשביע אותנו.
מיכל טואטה גנור היא מטפלת בקליניקות ברא צמחים, נטורופתית והומאופתית קלאסית