אנשים בני פחות מ-50 לוקים בסרטן השד ובסרטן המעי הגס בשיעורים גבוהים יותר בעשורים האחרונים, וצריכת אלכוהול עלולה להיות אחד הגורמים שמניעים מגמה זו. כך עולה מדוח מדעי שפורסם השבוע בארצות הברית וצוטט בהרחבה ב"ניו יורק טיימס".
הדוח, שאותו פרסם האיגוד האמריקני לחקר הסרטן, מדגיש שיש פריצות דרך מדעיות שהובילו לתרופות חדשות נגד סרטן ושיפרו את שיעורי ההישרדות: שיעורי התמותה מסרטן ירד בשליש בין 1991 ל-2021. אך בצד האופטימיות מתארים החוקרים דפוס מדאיג: השכיחות הכוללת של מספר סוגי סרטן עלתה באופן בלתי מוסבר, עם עלייה מדאיגה במיוחד בקרב אנשים צעירים יחסית. הם לוקים יותר בסרטן של מערכת העיכול, כמו סרטן המעי הגס.
הדוח מעריך כי 40% מכל מקרי הסרטן קשורים לגורמי סיכון שניתנים לשינוי. החוקרים ממליצים להפחית את צריכת האלכוהול, יחד עם שינויים באורח החיים כגון הימנעות מסיגריות, שמירה על תזונה ומשקל בריאים, פעילות גופנית, הימנעות מקרינת השמש והפחתת החשיפה למזהמים. כמו כן הם ממליצים להוסיף תוויות אזהרה ספציפיות לסרטן על משקאות אלכוהוליים.
במשך שנים סברו שצריכת אלכוהול מתונה מגינה מפני מחלות לב. ואולם, רק בחודש שעבר מצא מחקר גדול שעקב אחרי יותר מ-135 אלף מבוגרים בבריטניה שמי ששתה אלכוהול באופן בינוני לא נהנה מהפחתה במחלות לב בהשוואה לשותים מזדמנים שצרכו מעט אלכוהול. מאידך, מי ששתו יותר אלכוהול מתו יותר מסרטן.
"51 אחוזים מהאנשים אינם יודעים שאלכוהול מגביר את הסיכון לסרטן. זה מדאיג", אמרה ג'יין פיגוארדו, חוקרת בריאות הציבור במכון הסרטן סמואל אושין במרכז הרפואי סדרס-סיני בלוס אנג'לס. פיגוארדו ישבה בוועדת ההיגוי שחיברה את הדוח. "אנחנו יכולים לדבר על המיתוס שליין אדום יש יתרונות פוטנציאליים ללב, אבל יש דרכים רבות לשמור על בריאות הלב שלך", הוסיפה.
עלול להאיץ התפשטות תאים סרטניים
אלכוהול משפיע על אוכלוסיית חיידקי המעי (מיקרוביום). שתייה מוגברת משנה את רובד הפטריות במעי באופן שעשוי להשפיע על גדילה ועל התפשטות של תאים סרטניים. אלכוהול גם נקשר לסיכון מוגבר ללקות בסרטן השד משום שהוא עשוי להעלות את רמות ההורמון הנשי אסטרוגן שעלול להאיץ את התפשטות הסרטן. מלבד סרטן המעי הגס וסרטן השד, אלכוהול נקשר גם לסרטן הכבד, סרטן הקיבה, סוגים מסוימים של סרטני ראש וצוואר וכן סרטן הוושט.
לפי נתוני הדוח האמריקני, ב-2019 אלכוהול היה קשור ל-5.4% ממקרי הסרטן. עוד נמצא קשר בין צריכת אלכוהול במהלך ההיריון לבין הסבירות שהילד יפתח לוקמיה לאחר הלידה.
ד"ר אסתר טחובר, אונקולוגית מומחית ומנהלת תחום גידולי מערכת העיכול באסותא רמת החייל, מסבירה: "אנחנו יודעים שבשנים האחרונות יש עלייה בסרטן השד ומעי הגס בקרב אנשים מתחת לגיל 50. ולא ברור מה הגורמים. במחקר הזה מציעים שזה קשור בין היתר לצריכת אלכוהול".
המומחית מפרטת: "באופן כללי, ב-40% ממקרי הסרטן יש גורמי סיכון שקשורים לאורח החיים. כמו אלכוהול, עישון, תזונה לקויה והיחשפות לקרינת השמש. במחקר הזה מתמקדים בעניין של אלכוהול. החוקרים בו סבורים שצריכים לעשות קמפיינים על אלכוהול ולשים מדבקות אזהרה על משקאות אלכוהוליים שיזהירו באופן ספציפי מפני סרטן".
אז האם צריך להימנע לחלוטין מאלכוהול?
ד"ר טחובר: "החוקרים טוענים שגם צריכת כמות קטנה יכולה להעלות את הסיכון לסרטן ולכן ממליצים להפחית צריכת האלכוהול. לפי דעתי, יש להסכים עם המסקנה הזו: אין צורך להימנע לחלוטין אבל כדאי להפחית את כמות האלכוהול – הן את הכמות בעת שצורכים משקאות אלכוהוליים, והן את התדירות".