מאז שנות ה-90, ארצות הברית מתמודדת עם עלייה מתמדת בשיעורי עודף המשקל וההשמנה, אבל הנתונים החדשים מציבים רף חדש של דאגה: כמעט שלושה מכל ארבעה בוגרים במדינה נמצאים כיום בטווחי עודף משקל או השמנת יתר (Obesity). כך עולה מדוח שפורסם בימים האחרונים בכתב העת הרפואי The Lancet. לפי הדוח, אם תימשך המגמה הנוכחית, 260 מיליון אמריקנים יסבלו מעודף משקל או השמנה ב-2050.
ב-1990, קצת יותר ממחצית מהמבוגרים בארה"ב עמדו בקריטריונים של עודף משקל או השמנת יתר. שיעור הסובלים מהשמנה הוכפל, וב-2021 עמד שיעורם על כ-40% מהמבוגרים בארה"ב. המגפה אינה פוסחת על ילדים ובני נוער: שיעור ההשמנה בקרב נערות וצעירות בגילי 15–24 כמעט שילש את עצמו בעשורים האחרונים, מ-10% ל-29%. לפי הממצאים החדשים, במיסיסיפי למשל סובלות 80% מהנשים הבוגרות מעודף משקל או מהשמנה. גם בישראל גוברת הדאגה משיעור הילדים ובני הנוער הסובלים מהשמנה. צפו בדיון שנערך בכנסת בנושא בשבוע החולף:
ההשלכות הבריאותיות של הנתונים הללו חמורות ונרחבות. עודף משקל והשמנת יתר מעלים את הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם ואף סרטן. בהתאם, גם ההשפעות הכלכליות לא מבוטלות: דוח ועדה כלכלית של הקונגרס האמריקני העריך כי הטיפול בהשמנה יגרום להוצאות רפואיות נוספות של עד 9.1 טריליון דולר בעשור הקרוב בלבד. זה כולל הוצאות של מערכת הבריאות הציבורית, כלומר, על חשבון הממשלה ומשלם המיסים וגם הוצאות פרטיות של אנשים ומשפחות.
לדברי מומחים, הגורמים לעלייה בשיעורי ההשמנה כוללים מגוון רחב של היבטים חברתיים, סביבתיים וגנטיים. זמינות מזון אולטרה מעובד, אורח חיים יושבני, חשיפה למיקרופלסטיקים ומבנה חברתי שמקשה על גישה למזון טרי ובריא - כל אלה תורמים להחמרת המצב בארצות הברית. הפער בולט במיוחד בקרב אוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך כגון שחורים, היספנים ובני מיעוטים אחרים, שסובלים משיעורי השמנה גבוהים יותר עקב נגישות מופחתת למשאבים.
13.5 מיליון משפחות חיות ב"מדבריות מזון"
המונח "מדבריות מזון" הפך שגור בשנים האחרונות בארצות הברית ולפי ההערכה יש יותר מ-6,500 אזורים שבהם קשה להשיג מזון בריא בשל מגבלות גיאוגרפיות וכלכליות. משרד החקלאות האמריקני מגדיר מדבריות מזון כאזורים שמתאפיינים בהכנסה נמוכה, שבהם תושבים רבים אינם נהנים מנגישות נוחה לסופרמרקטים או חנויות מזון גדולות. לפי הערכות משרד החקלאות האמריקני (USDA), מדבריות המזון משפיעים על כ-13.5 מיליון משקי בית.
המצב הופך מורכב עוד יותר בקרב ילדים ונוער. כמעט מחצית מבני הנוער בארה"ב סובלים כיום מעודף משקל או השמנת יתר, תופעה שמלווה בבעיות רפואיות כמו טרשת עורקים, סוכרת והשפעות על פוריות עתידית. ד"ר מארי נג, אחת מכותבות הדוח, מתארת את המגפה כבעיה מערכתית: "לא מדובר רק בכמה קלוריות נכנסות וכמה יוצאות - זו תוצאה של אינטראקציה בין גנטיקה, פיזיולוגיה וסביבה".
מבחינת פתרונות, הדוח מדגיש את הצורך ברפורמה מערכתית כוללת, לרבות סובסידיות למזון בריא, מיסוי על משקאות ממותקים ושיפור נגישות לטיפולים רפואיים כמו תרופות לירידה במשקל וניתוחים בריאטריים. עם זאת, תרופות חדשות נגד השמנה כמו וויגובי, אוזמפיק וריבלסוס עדיין יקרות מדי עבור רוב האוכלוסייה ומוקדם לומר מה תהיה השפעתן על כלל האוכלוסייה לאורך זמן.
באופן מפתיע, נתוני המחקר מצביעים על התמתנות מסוימת בקצב העלייה בשיעורי ההשמנה - אך כנראה מהסיבה הפשוטה שאין יותר לאן לעלות, במציאות שבה ארצות הברית הגיעה לתקרה של כמעט שלושת רבעי מהאוכלוסייה - נתון שמשקף חברה שבה השמנה היא כמעט הנורמה.
מומחים מזהירים כי ללא התערבות רחבה ומשמעותית, מגפת ההשמנה תמשיך להשפיע על דורות שלמים. שר הבריאות המיוחד, רוברט קנדי ג'וניור, מעורר מחלוקת בשל התנגדותו לחיסונים, לחלב גולמי, ותמיכתו בטיפולים בהידרוקסיכלורוקווין וכלציה - אבל הוא נשבע לטפל בתופעת המזון המעובד והתעשייה שהשתלטה לחלוטין על שוק המזון באמריקה. השאלה הגדולה היא אם החברה האמריקנית יכולה לשנות כיוון, או שתמשיך לצעוד לעידן שבו מזון בריא הופך למשאב נדיר.