לראשונה בישראל: בית המשפט לענייני משפחה אישר להשתמש בביציות של אישה שנפטרה לצורך תרומה. מדובר בשני תקדימים יוצאי דופן – האישור להשתמש בביציות של אישה לאחר פטירתה, והאישור להשתילן בנתרמת שאינה אנונימית, ותיבחר למשימה על ידי הורי המנוחה. תמר שוורץ, אמה של התורמת נעם רוזנבוים ז"ל, אמרה: "תהיה המשכיות לנעם המופלאה שלנו. כעת, נמשיך לשלב הבא ונתרום את הביציות לאישה שזקוקה להן, כדי להביא ילדים לעולם".
3 צפייה בגלריה
נעם רוזנבוים ז"ל
נעם רוזנבוים ז"ל
"נשבענו לקיים את צוואתה לתרום את הביציות שנשאבו מגופה". נעם רוזנבוים ז"ל
(צילום: מתוך האלבום המשפחתי)
סיפורה של נעם, שנפטרה לפני שנתיים מסרטן בגיל 24, והמאבק של הוריה להגשים את צוואתה - תרומת הביציות שהקפיאה לאישה שזקוקה להן - פורסם בהרחבה ביולי האחרון ב"7 ימים". רוזנבוים הייתה צעירה מבריקה וספורטאית מצטיינת, שהקדישה את חייה לנתינה ולעשייה. בגיל 22 חלתה בסרטן נדיר שהתפתח על ליבה, ואחרי שנה וחצי של טיפולים קשים, נפטרה.
טרם תחילת הטיפולים הכימותרפיים שנעם עברה, נשאבו ביציות מגופה לצורך שימור פוריות. לאחר מותה, התברר להוריה שלא ניתן להשתמש בביציות שנעם שאבה בשל סוגיה רגולטורית וחוקית. נעם הביעה את רצונה לתרום את הביציות לנשים הזקוקות לכך, אך מאחר שטופס ההסכמה שעליו חותמות נשים טרם שאיבת ביציות לא הכיל סעיף שמאפשר שימוש בביציות לאחר מותה למטרת הולדה, לא ניתן היה לממש את צוואתה.
3 צפייה בגלריה
ספיר רוזנבוים אבא של נעם רוזנבוים תמר שוורץ אמא של נעם רוזנבוים
ספיר רוזנבוים אבא של נעם רוזנבוים תמר שוורץ אמא של נעם רוזנבוים
"לא ניתן לתאר את ההתרגשות והשמחה שלי". הוריה של נעם, ספיר ותמר
(צילום: אביגיל עוזי)
"מיד אחרי השבעה התקשרתי לבית החולים בילינסון, שבו טופלה, ואמרתי 'תנו לי את הביציות', אני רוצה המשכיות לנעם", סיפרה האם בראיון ל"7 ימים". "הייתי צריכה להיאחז במשהו. זה נתן לי את התקווה שתהיה המשכיות לנעם. נעם עצמה רצתה את זה. היא הייתה כולה נתינה. אפילו אחרי מותה, היא רצתה להמשיך לתת מעצמה".

"להגשים את רצונה הטהור של נעם"

במטרה לכבד את צוואתה של נעם, נדרשו הוריה, תמר וספיר, לאישור בית משפט שיכיר בעדויות בעל פה ובכתב שהוצגו כבעלות תוקף משפטי שמחליף את דרישת ההוראה בכתב. במקביל, פעלו לשינוי טופס ההסכמה לתרומת ביציות בישראל, כדי לאפשר לנשים נוספות להחליט בעודן בחיים מה ייעשה בביציותיהן במקרה של מוות מוקדם, וכך להקל על משפחות במצבים דומים בעתיד. בג"ץ קיבל את עתירתם והפנה אותם לבית הדין לענייני משפחה, שכאמור פרסם החודש את החלטתו התקדימית.
האם תמר שוורץ: "זה היה מאבק קשה וסוחט רגשית, אבל הצלחנו. תהיה המשכיות לנעם המופלאה שלנו. לא ניתן לתאר את ההתרגשות והשמחה שלי ושל משפחתי"
3 צפייה בגלריה
ספיר רוזנבוים אבא של נעם רוזנבוים תמר שוורץ אמא של נעם רוזנבוים
ספיר רוזנבוים אבא של נעם רוזנבוים תמר שוורץ אמא של נעם רוזנבוים
"נמשיך לשלב הבא ונתרום את הביציות לאישה שזקוקה להן, כדי להביא ילדים לעולם"
(צילום: אביגיל עוזי)
"כאשר קמנו מהשבעה על בתי נעם, נשבענו אביה של נעם, ספיר, ואני לקיים את צוואתה לתרום את הביציות שנשאבו מגופה טרם תחילת טיפולי הכימו", אומרת תמר שוורץ, אמה של נעם. "זה היה מאבק קשה וסוחט רגשית, אבל הצלחנו. תהיה המשכיות לנעם המופלאה שלנו. לא ניתן לתאר את ההתרגשות והשמחה שלי ושל משפחתי. אני מודה על האפשרות שהייתה לי לסייע לכל כך הרבה משפחות שלא יידרשו לעבור את מסכת הייסורים שהייתה מנת חלקנו עד שקיבלנו את החלטת בית המשפט. כעת, נמשיך לשלב הבא ונתרום את הביציות לאישה שזקוקה להן, כדי להביא ילדים לעולם".
ויקטוריה גלפנדעו"ד ויקטוריה גלפנדצילום: יח"צ
עו"ד ויקטוריה גלפנד, שייצגה את הוריה של נעם בבית המשפט יחד עם עו"ד דפנה כהן סטאו ועו"ד בת חן גרינבלט, אמרה: "פסק הדין התקדימי הוא שיאו של הליך המתנהל כבר שנתיים מול משרד הבריאות ובבתי המשפט. מעבר לתוצאה האישית המשמחת שתאפשר להגשים את רצונה הטהור של נעם, לתרום את ביציותיה, לפסק הדין חשיבות חברתית בהיותו פסק הדין הראשון בנושא תרומת ביציות לאחר פטירה. המאבק המשפטי שניהלנו הפנה זרקור לנושא זכותן של נשים שעוברות טיפולי פריון לבחור מה יעלה בגורל הביציות שלהן".
פורסם לראשונה: 14:33, 19.11.24