פזילה, פגיעה בראייה, דלקות חמורות, מחלות עיניים, ניתוחים, ובמקרים חמורים במיוחד הוא עלול להוביל אף לעיוורון. העישון, שמקושר בדרך כלל לפגיעה במערכת הנשימה, לבעיות בכלי הדם ובריאות הפה פוגע גם בראייה - כבר מגיל ינקות ואף בשלב העובר. מה הקשר בין עישון בהיריון לבריאות העיניים של התינוק? כיצד עישון יכול לפגוע בראייה גם אצל מבוגרים? והאם הגוף משקם את עצמו מהנזקים? כל השאלות והתשובות - לרגל היום הבינלאומי למניעת עישון, שמצוין היום (ד').
עוד על נזקי העישון:
האם עישון במהלך היריון מגביר את הסיכון ללידת פג?
כן. לנשים שמעשנות בהיריון יש סיכון יתר לסיבוכים, ובהם האטה בגדילת העובר ברחם ולידה מוקדמת – כלומר, לידת פג.
כיצד עישון במהלך היריון משפיע על בריאות העיניים של התינוק?
עישון בהיריון מקושר עם בעיות ראייה משמעותיות של תינוקות. ילדים שנולדו לאמהות שעישנו במהלך ההיריון, עלולים לסבול מפזילה ומבעיות תשבורת (צורך במשקפיים). אם יש פזילה, יכולה להתפתח עין עצלה עם פגיעה בלתי הפיכה בראייה. פזילה יכולה להוביל גם לצורך בניתוח.
יש גם עדויות על פגיעה בהתפתחות עצב הראייה אצל ילדים של אמהות שמעשנות. מחקר ישראלי שפורסם לאחרונה ושבדק כ-250 אלף לידות, מצא כי 1.2% מהתינוקות נולדו לאמהות שעישנו במהלך ההיריון. בהמשך, ילדים אלה אושפזו יותר עקב תחלואה עינית – בעיקר בעיות ראייה וזיהומים בעין – ולא במקרה: העישון פוגע בכלי הדם ומעורב במנגנון שגורם נזק לעיניים. כמו כן, עישון במהלך היריון מגדיל פי חמישה את הסיכוי של התינוק לחלות בדלקת קרום המוח, שעלולה להוביל בין השאר לדלקות עיניים ולבעיות ראייה נוספות.
אצל פגים, כלי הדם ברשתית אינם מפותחים. זוהי מחלה שנקראת "רטינופתיה של פגות" ושעלולה להביא להיפרדות רשתית ולעיוורון של הפג. לכן, פגים נמצאים כבר מגיל כמה שבועות במעקב של רופא עיניים כדי לוודא שכלי הדם ברשתית מתפתחים היטב. אם לא, יש לטפל בכך על ידי זריקות לעין או בלייזר. פגים נמצאים בסיכון לפתח בהמשך החיים בעיות תשבורת, פזילה ועין עצלה.
אם האישה עישנה בעבר, אבל הפסיקה לעשן במהלך ההיריון, עדיין יש חשש לפגיעה בעיניים של הילד?
קשה לקבוע שהסיכוי לפגיעה ייעלם לחלוטין, אולם אין ספק שאישה שהפסיקה לעשן במהלך ההיריון תוריד באופן משמעותי את הסיכוי להתפתחות בעיות ראייה אצל הילד שייוולד.
האם עישון בגיל מבוגר עלול להזיק לראייה?
בהחלט. העישון קשור לתחלואה עינית נרחבת ולפגיעה משמעותית בראייה. העישון הוא גם גורם סיכון מוכח להתפתחות קטרקט (עכירות של העדשה) ולניוון רשתית תלוי-גיל. הדבר פורסם על ידי ארגון הבריאות העולמי בעקבות גילוי שמעשנים עלולים לפתח ניוון רשתית תלוי-גיל עד חמש שנים וחצי מוקדם יותר בהשוואה ללא מעשנים. ניוון רשתית תלוי-גיל פוגע בראייה של האדם ומקשה על ביצוע משימות יומיומיות כמו קריאה, כתיבה ונהיגה.
העישון הוא גורם סיכון למחלות עיניים, ואם הן לא מטופלות, עלולים להתפתח פגיעה בלתי הפיכה בראייה ואף עיוורון. במחלת הגלאוקומה, לדוגמה, עצב הראיה נפגע בגלל לחץ תוך-עיני גבוה, שיוצר לאורך זמן פגיעה בשדה הראייה, ובמצבים חמורים גם עיוורון
העישון עלול גם לתרום להתפתחות עין יבשה (חוסר דמעות בעין). בקרב אלו שכבר סובלים מהבעיה, עישון יכול להחמיר אותה. התלונות השכיחות בנושא, מעבר לתחושת יובש, הן תחושת גוף זר, צריבה, עקצוץ ואדמומיות. יובש עיני יכול להוביל לעיתים דווקא לדמעות.
בנוסף, אצל מעשנים גדל הסיכון לסבול מאובאיטיס - מחלה דלקתית של העין הפוגעת במיוחד בחלק הנקרא ענבייה. הענבייה מכילה בין השאר את הקשתית (הצבע של העין). במחלת האובאיטיס העין אדומה, כואבת ועלולה לגרום לירידה בראייה, לצורך בטיפות לאורך זמן ולעיתים גם לזריקות לתוך העין.
האם עישון יכול לגרום לעיוורון?
בעקיפין, כן. העישון הוא גורם סיכון מוכח למחלות עיניים משמעותיות, ואם הן לא מטופלות, עלולים להתפתח פגיעה בלתי הפיכה בראייה ואף עיוורון. במחלת הגלאוקומה, לדוגמה, עצב הראיה נפגע בגלל לחץ תוך-עיני גבוה, שיוצר לאורך זמן פגיעה בשדה הראייה, ובמצבים חמורים גם עיוורון. כך גם בניוון רשתית תלוי-גיל: מצטברים נוזלים במרכז הרשתית שפוגעים בה ועלולים להביא לעיוורון.
האם גם עישון פסיבי פוגע בראייה?
כן, כפי שמעשנים פסיביים (כאלו ששואפים עשן של אחרים) חשופים לשאר סכנות העישון, הם חשופים גם לסכנת הפגיעה בראייה. זה נכון גם לגבי פעוטות וילדים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שילדים שנחשפו לעישון פסיבי הראו סימנים של פגיעה בעיניים. למשל, מחקר מהונג קונג על ילדים בני שש עד שמונה שהיו חשופים לעישון פסיבי, מצא כי החלק האחורי של העין הקרוי כורואיד וכולל רשת צפופה של כלי הדם, דק אצלם יותר מאשר אצל ילדים שלא היו חשופים לעישון פסיבי. כורואיד דק קשור למחלות עיניות שונות, שחלקן מסכנות את הראייה.
ידוע שהגוף משקם את עצמו מנזקי עישון. האם זה נכון גם לנזק שנגרם לראייה?
תלוי מהי המחלה. אם עדשת העין עכורה, והתפתח קטרקט, זהו תהליך בלתי הפיך, שכן העדשה לא יכולה להפוך להיות שוב שקופה. כשמדובר בגרייבס, הפסקת עישון יכולה לתרום לנסיגה בתחלואה העינית ולשיפור בתסמינים.
מהם הפתרונות הרלוונטיים למי שסובלים מבעיות ראייה בעקבות עישון?
הכול תלוי במחלה. אם מדובר בקטרקט משמעותי, הפתרון הוא ניתוח קטרקט, שיש לו אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. במקרה של ניוון רשתית תלוי-גיל, לעיתים יש צורך בהזרקות תוך-עיניות. אם מדובר בעין יבשה, מטפטפים דמעות מלאכותיות.
כיצד ניתן לצמצם את ממדי הבעיה ברמה המערכתית?
בעיקר באמצעות חינוך ומודעות. ככל שנעלה את המודעות לנושא מגיל צעיר יותר, נוכל להוריד את אחוז המעשנים. חשוב לשים דגש על סיגריות אלקטרוניות, שנתפסות כביכול כפחות מזיקות, וזו טעות: חלק מהחומרים הקיימים בסיגריה האלקטרונית הם גורמי סיכון למחלות העיניים שהוזכרו כאן. בישראל יש עלייה בשימוש בסיגריות האלקטרוניות, בעיקר בקרב בני נוער וצעירים, וזו בעיה שצריך לטפל בה.
הכותב הוא מנהל היחידה למחלות עיניים בילדים ופזילה במרכז הרפואי וולפסון. ב-13.6 ישתתף בוועידת חדשנות לטיפול בקוצר ראייה שתתקיים באקספו תל אביב