בשיתוף GSK, ללא מעורבות בתכנים
כנס הריאות העולמי השנתי ERS 2024, שנערך לאחרונה בווינה, בירת אוסטריה, הציג תקווה חדשה לחולי COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית). לראשונה, מחקרים מעידים כי ניתן להשיג יציבות במחלה באמצעות משאף משולש.
COPD, המהווה את גורם המוות השלישי בעולם, מאופיינת בחסימה מתמשכת של דרכי הנשימה, המקשה על הנשימה ועל חילוף הגזים בריאות. התסמינים השכיחים כוללים קוצר נשימה, שיעול והפרשת ליחה. החולים מתמודדים עם מגבלות יומיומיות משמעותיות, כשקוצר הנשימה מגביל את היכולת לבצע פעילויות בסיסיות, פוגע באיכות השינה ומוביל לעייפות כרונית. השלכות המחלה חורגות מעבר לקשיי הנשימה ומשפיעות על המצב הרגשי, החברתי והתעסוקתי.
"מחלת המעשנים, כפי שהיא מכונה, יכולה להביא לקוצר נשימה המשבש את שגרת היום-יום של החולה", מסביר פרופ' דוד שטרית, מנהל מערך הריאות במרכז הרפואי "מאיר" מקבוצת "כללית", שבכפר סבא.
"החמרות המחלה מתבטאות בשיעול, עם או בלי חום, ומצריכות טיפול באנטיביוטיקה או סטרואידים. אלה פוגעות בתפקודי הריאה ובתוחלת החיים של החולה, ולכן חשוב למנוע אותן".
פריצת דרך בטיפול
במחקרים החדשים שהוצגו בכנס נבדק משאף משולש, המכיל שני סוגי מרחיבי סימפונות וסטרואידים בשאיפה הניתן פעם ביום. מחקרים אלה שכללו אלפי חולים, הראו כי המטופלים בתרופה חוו שיפור משמעותי בתפקודי הריאות ובאיכות החיים בהשוואה לטיפולים משולבים אחרים.
"המחקרים חדשים שהוצגו בכנס הריאות העולמי השנתי האחרון מראים כי טיפול במשאף המשולש, משפר משמעותית את איכות החיים של חולי COPD, ומפחית החמרות. הדבר מהווה נדבך חשוב בטיפול במחלה החמורה והקשה הזו, בעיקר נוכח היותה גורם השלישי במספר למוות בעולם", קובע פרופ' דוד שטרית.
"בשנה-שנתיים האחרונות התפתח קונספט שמטרתו שמירה על יציבות המחלה", מציין פרופ' שטרית. "היציבות נמדדת באמצעות שימוש במדד משוקלל, המשלב את חומרת הסימפטומים של החולה, מצב תפקודי הריאה ושיעור ההחמרות. המחקרים הראו כי הטיפול במשאף המשולש הניטל פעם ביום, השיג יציבות גבוהה יותר של המחלה, והוכיח עליונות על פני שילובים אחרים, וכל זאת בנוסף להפחתת החמרות קשות וסיכון לתמותה".
מעבר לתרופות: המלצות נוספות לטיפול
ההנחיות העדכניות של GOLD 2024 מדגישות את חשיבות הפסקת העישון ומתן חיסונים מתאימים: שפעת, פרבנר 20 וחיסון כנגד נגיף RSV במבוגרים. בנוסף, מומלץ על שיקום ריאות הכולל תוכנית מובנית של פעילות גופנית פעמיים בשבוע בהדרכת פיזיותרפיסט, וטיפול משלים עם תזונאית ופסיכולוגית. "טיפול זה הוכח כמקטין החמרות בחולים אלה", מדגיש פרופ' שטרית.
"השאיפה העיקרית היא להגיע ליציבות קלינית של המחלה", מסכם פרופ' שטרית. "באמצעות הקפדה על הטיפול במשאף המשולש הניטל פעם ביום, היעדר ההחמרות, שיפור בסימפטומים ויציבות בתפקודי הריאה היא כעת בת השגה", קובע פרופ' שטרית.
"כשהמחלה יציבה מבחינת סימפטומים ותפקודי ריאה, לסובלים ממחלת ה-COPD ישנה איכות חיים משופרת יותר, המאפשרת להם שליטה טובה יותר על חייהם. על כן, יציבות המחלה היא בגדר מטרה שאפתנית של הטיפול הרפואי הניתן לחולי COPD, מתוך רצון כולל למתן טיפול מיטבי לטובת שיפור רווחתם הכללית של המטופלים".
בשיתוף GSK ללא מעורבות בתכנים