בשנתיים האחרונות התרגלנו לקצב חסר תקדים של התפתחות טכנולוגית, כאשר מדי כמה שבועות, ולעיתים מדי יום, יוצאת לאור קפיצת מדרגה משמעותית ביכולות של כלי בינה מלאכותית. רק לפני שבוע התבשרנו על קפיצת דרך ביכולות חיזוי מזג אוויר שמאפשרת לצפות במדויק 15 ימים ולא 10 ימים קדימה כפי שהיה עד כה.
ללא בינה מלאכותית מהסוג שפיתחה חברת "דיפמיינד" (DeepMind), שיפור זה אמור להיה לקרות באופן הדרגתי רק בעוד 50 שנה! ג'ף בזוס, מייסד אמזון, ניבא לאחרונה שהבינה המלאכותית תהפוך בתוך פרק זמן לא ארוך לרכיב בסיסי בחיי היומיום, וכמו חשמל תעמוד בבסיס כל מכשיר וכל יישום.
1 צפייה בגלריה
רפואה ובינה מלאכותית
רפואה ובינה מלאכותית
האם בינה מלאכותית תוכל לקבל אחריות על חלק מתחומי הרפואה?
(צילום: shutterstock)
בשבועות האחרונים אנו שומעים מסרים מסוייגים על המשך התפתחות הבינה המלאכותית. מובילי דיעה שבים וטוענים שאנו מגיעים ל"קיר" או לתקרת זכוכית, שאחריה כבר לא נוכל להמשיך לצפות להמשך התעצמות הבינה באותו הקצב. חלק מהנימוקים להאטה נוגעים למגבלות טכנולוגיות, וחלקם למחסור גובר במידע איכותי הנדרש להזנת את תהליך האימון. אולם בשטח – התמונה אחרת, ורק השבוע הושק המודל החזק ביותר עד כה (O3 של חברת OpenAI) שפותר בעיות מתמטיות קשות במיוחד, ברמה של טובי המתמטיקאים, בשיעורים חסרי תקדים.
בעולם הבריאות, אנו נמצאים בתקופה מרגשת במיוחד. בתחום המחקר, כלים מבוססי בינה מלאכותית מאיצים משמעותית את קצב התגליות במעבדה. הגרסה העדכנית ביותר של הכלי AlphaFold מאפשרת לחזות במדויק את המבנה התלת-ממדי לא רק של חלבונים, אלא גם של מולקולות כמו DNA ו-RNA, ומאפשרות לבצע ניסויים "על שבב הסיליקון" במקום במעבדה הרטובה. הדבר מביא לפריצות דרך מרשימות - לדוגמה, כאשר מערכות בינה מלאכותית סרקו מיליוני מולקולות, זיהו במדויק את אלו שיוכלו לשמש כאנטיביוטיקות חדשות ויעילות – והביאו לקידום משמעותי בתחום שדשדש במשך שנים.
"מערכות בינה מלאכותית סרקו מיליוני מולקולות, זיהו במדויק את אלו שיוכלו לשמש כאנטיביוטיקות חדשות ויעילות – והביאו לקידום משמעותי בתחום שדשדש במשך שנים"
בשטח, במרפאות ובמחלקות, כלי בינה מלאכותית הולכים ומתבססים ככלי עזר חיוני לקבלת החלטות. כלי AI נבחרים משתווים ואף עולים על יכולת הרופא בפרשנות של בדיקות דימות כמו צילומים, CT ו-MRI, ומזה שנתיים בבתי החולים של כללית, עוברים כלים מסוג זה על כל צילום המתבצע בחדר מיון, ומסמנים לרופא היכן מסתתר השבר. במרפאות הראשוניות בכללית, מסתייעים הרופאים במערכת AI חכמה (C-Pi) ייחודית מסוגה והיקפה להבין מה מסלול ההידרדרות הצפוי של כל מטופל, ומהו הטיפול האופטימלי והעדכני המתאים לו ביותר. עדויות מהעולם מראות שכלים מבוססי AI מסוגלים לזהות מוקדם יותר הידרדרות של מטופלים במחלקה, ובכך להקטין תחלואה ותמותה. לכן, לא רחוק היום שבו ישאל המטופל הסביר: "דוקטור – אתה נעזר בכלי בינה מלאכותית, נכון"?

קפיצות מדרגה שמשנות את הפרקטיקה הרפואית

אחת השאלות החוזרות שוב ושוב בכל הרצאה שאני נותן בתחום היא "האם הרופאים/האחים/הרוקחים יוחלפו על ידי בינה מלאכותית"? התשובה השגרתית שלי לאורך שנים הייתה – כמובן שלא. רופאים יידרשו להתמקצע וללמוד איך להסתייע בכלים אלה, כפי שטייסים מחויבים להסתייע במכשירים תוך כדי טיסה, אבל המילה האחרונה תישאר בידי איש המקצוע. אולם בתקופה האחרונה אני פחות משוכנע בכך מבעבר, ונראה שחלק מהפעילות והאחריות תעבור ליישומי AI, באותו אופן שבו אנו מעבירים סמכויות בשנים האחרונות לבעלי מקצוע חדשים – עמית רופא, אח מומחה ומאמן חוסן, לדוגמה.
על נושא מורכב זה, כמו-גם נושאים נוספים בליבת התחום, נקיים דיון ב-30 לדצמבר, בכנס הגדול מסוגו ל-AI בבריאות ורפואה – The HealthTech AI Summit. בכנס, שאותו אני מוביל עם עמיתיי, מיטב הקלינאים, המנהלים, החוקרים והיזמים המפתחים ומיישמים AI בבריאות, נדון בקפיצות המדרגה העומדות בפתח ומשנות את הפרקטיקה הרפואית.
פרופ' רן בליצרפרופ' רן בליצרצילום: טל שחר
אחת מאותן פריצות דרך שעתידה לשנות גם את מערכות הבריאות, היא "סוכנים מבוססי AI". מדובר בטכנולוגיה שתביא לכל בית, לכל עסק, לכל מעבדה ולכל חברת הזנק, יכולת ליצר "סוכנים אינטרקאטיביים" ועל בסיסם להגיע לאוטומציה שבעבר נשמרה לענקיות הטכנולוגיה. סוכנים מבוססי AI כבר כיום מסוגלים לבצע שיחת טלפון למוקד שירות אנושי ולהזמין פיצה תוך אינטראקציה מושלמת עם המוקדן, לשמש כמורה פרטי ולסייע לתלמידים בשיעורי הבית, וגם בתחום הרפואה – סוכנים כבר מסוגלים לקחת אנמנזה (תמצית הבעיה הרפואית) ממטופלים אונליין, ולהעמיק לפי הצורך בתכנים העולים תוך שיחה.
עתיד מרגש לפנינו, אבל הוא טומן בחובו סיכונים המחייבים ניהול זהיר. אם נפעל יחד, קלינאים בכל מקצועות הבריאות, מדענים, מנהלים ויזמים, נוכל לכוון את הטכנולוגיה החדשה לשיפור איכות חיינו כולנו – איכות השירות הרפואי, איכות חיי המטפלים והמטופלים, וקידום קיימות המערכת אל מול האתגרים המורכבים שבפתח.
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית, וחבר בגוף הבכיר של מזכ"ל האו"ם לנושא הבינה המלאכותית. פרופ' בליצר הוא יו"ר הכנס לבינה מלאכותית ברפואה, שיתקיים ב-30 בדצמבר בתל אביב.