עדות נוספת לבטיחות חיסוני הקורונה: לראשונה בעולם בדקו חוקרים ישראלים מבית החולים בילינסון את מבנה הלב אצל מחוסנים, כדי לקבוע האם קיימת פגיעה בתפקוד הלב בעקבות דלקת שריר הלב.
2 צפייה בגלריה
MRI  אחרי חיסון קורונה
MRI  אחרי חיסון קורונה
MRI לב אחרי חיסון קורונה
(צילום: דוברות בילינסון)
המחקר בדק 15 חולים שלקו בדלקת שריר הלב בתקופת זמן של 42 יום לאחר החיסון הראשון או השני נגד קורונה. המחקר בוצע באמצעות שימוש בטכנולוגיות מתקדמות של בדיקת תהודה מגנטית (MRI) לבבית, אשר מאפשרת לאבחן ברמת דיוק גבוהה מאד את הפגיעה בשריר הלב.
2 צפייה בגלריה
חיסונים
חיסונים
לא משפיע על הלב. חיסון לקורונה
(צילום: Shutterstock)
קראו עוד:
תוצאות המחקר, בוצע על ידי צוות של קרדיולוגים מבית החולים בילינסון, בהובלת ד"ר ארתור שיוביץ וד"ר אשרף חמדאן, ובראשות פרופ' רן קורנובסקי והתפרסם בכתב העת של האיגוד הקרדיולוגי האירופי, מצאו שמדובר במחלה קלה שפגעה בכשני אחוזים משריר הלב ואף פחות מכך, ובכל מקרה, ללא השפעה משמעותית על תפקוד הלב במרבית המקרים. התלונה העיקרית במקרים המעטים שנמצאו, הייתה כאבים בחזה שחלפו מאליהם. מצבם של כל החולים היה טוב מאוד, וכולם שוחררו מבית החולים.
"המחקר הוא הגדול ביותר בעולם עד כה שעשה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת כדי לאפיין את מבנה הלב לאחר חיסון נגד הקורונה", הסביר ד"ר אשרף חמדאן, מנהל יחידת דימות הלב, במערך הקרדיולוגי בבילינסון: "הוא הראה שמדובר בתופעה נדירה המתאפיינת בפגיעה קלה בשריר הלב ולאור כך אינה צפויה להשפיע על בריאות המטופלים לטווח הארוך".
"מדובר במחלה קלה שפגעה בכשני אחוזים משריר הלב ואף פחות מכך, ובכל מקרה, ללא השפעה משמעותית על תפקוד הלב במרבית המקרים"

אין סימן לפגיעה בתפקוד הלבבי באף שלב

בחודש אוקטובר פורסם מחקר נוסף שנערך גם הוא על ידי מערך הקרדיולוגיה של בית החולים בילינסון בשיתוף מכון כללית למחקר וחדשנות, שהראה שוב את הסיכון הנמוך מאוד לדלקת שריר הלב, שרובה אינה מסוכנת וחולפת מאליה.
מהממצאים עלה כי מקרב 2.5 מיליון מחוסנים מעל גיל 16, רק 54 לקו בדלקת שריר הלב עד 42 ימים לאחר קבלת החיסון (51 מתוכם גברים ושלוש נשים). מדובר ב-2.13 מקרים לכל 100 אלף מחוסנים. נמצא גם שתופעת הלוואי הופיעה יותר לאחר מנת החיסון השנייה (69%), בקרב יותר גברים ויותר בשכבת הגיל 16 עד 29. בקבוצה זו - גברים בני 29-16 - נמצאו 10.7 מקרים של דלקת שריר הלב לכל 100 אלף מחוסנים.
76% מהחולים (41) לקו בדלקת בצורה קלה, ללא עדות לפגיעה בשריר הלב. 22% – 12 חולים - לקו בה בדרגת חומרה בינונית, שכללה תסמינים קלים עם פגיעה לא חמורה בשריר הלב. רק חולה אחד לקה במחלה קשה.
ניתוח נוסף של הנתונים מצא כי אצל 71% מהחולים לא היה כל סימן לפגיעה בתפקוד הלבבי באף שלב. בקרב 29% החולים האחרים, אצל כ-85% הייתה הפגיעה קלה עד בינונית. בשאר המקרים, למעט אחד, התפקוד הלבבי חזר לנורמה בתוך תקופה קצרה.
מבחינת משך המחלה, נמצא כי משך האשפוז הממוצע היה קצר יחסית. מלבד מקרה אחד, של מטופל בשנות ה-20 לחייו, שמצבו הידרדר במהלך האשפוז, והוא נזקק להנשמה ובהמשך חובר לאקמו - מצבם של שאר המטופלים נותר יציב לחלוטין במהלך האשפוז.
"ממצאי המחקר הראו כי דלקת שריר הלב היא תופעת לוואי נדירה יחסית של החיסון, אפילו בקרב גברים צעירים שנחשבו לקבוצת הסיכון", אמר הקרדיולוג ד"ר גיא ויטברג מבילינסון. "ברוב המוחלט של המקרים מדובר במחלה קלה שלא משפיעה על התפקוד הלבבי בטווח הקצר והארוך. שמחנו לגלות כי מבין המחוסנים המועטים שחלו בדלקת שריר הלב, הרוב חווה מחלה קלה יחסית ונזקק למשך אשפוז קצר".