כבר יותר מעשור מתעכב פיילוט להוספת מגנזיום למים מותפלים והציבור בישראל משלם על כך ביוקר. מסמכי משרד הבריאות שנכללים בדוח מבקר המדינה מעלים כי לצריכת מי שתייה שבהם ריכוזים נמוכים מדי של מגנזיום עלולות להיות השפעות בריאותיות שליליות. כך למשל, תושבים שגרים באזור שמקבל מים מותפלים נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות לב. מאושפזים אחרי אוטם שריר הלב ששותים מים מותפלים נמצאים בסיכון לתמותה בתוך 30 יום שגבוה ב-200% ממי ששותים מים טבעיים. צפו בדברי המבקר עם פרסום הדוח:
נציין כי במי ים מותפלים אין כלל מגנזיום, לעומת מי שתייה טבעיים שמכילים כ-30-20 מיליגרם לליטר. ההמלצה היומית עומדת על כ-400 מ"ג לגברים ומעט פחות מכך לנשים. נתוני משרד הבריאות מגלים שעל כל עלייה של 100 מ"ג מגנזיום ביום, יש ירידה של 30% בסיכון לתמותה ממחלת לב, ירידה של 18% בסיכון לסוכרת מסוג 2 וירידה של 13%-8% בסיכון לשבץ מוחי. רמת המגנזיום נמוכה באופן מובהק בקרב חולים שעברו אוטם חד בשריר הלב ואשר גרו באזורים שקיבלו מים מותפלים לעומת חולים שגרו באזורים עם מים ממקורות טבעיים.
מדינות בעולם, כמו קפריסין וסעודיה, מוסיפות מגנזיום למים המותפלים אך בישראל הנושא נגרר כבר שנים ולא זוכה למענה ראוי. המבקר קובע כי חובת הקמת מתקן הפיילוט לבחינת מידת הישימות של טכנולוגיות להוספת מגנזיום למי שתייה נקבעה בתקנות בריאות העם לפני כעשור. ואולם דבר לא קרה מאז. ההחלטה לא קוימה על ידי משרדי הבריאות, האוצר, החקלאות, האנרגיה ורשות המים. גם אין צפי לתחילת הקמתו של המתקן הזה. זאת, על אף עמדת משרד הבריאות שיש צורך בהוספת מגנזיום למי ים מותפלים. "משכך נמנע מהציבור ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הגלומים בצריכת המגנזיום באופן שוטף בשתיית המים המותפלים".
בדוח קודם שפורסם באוקטובר 2018 העיר משרד מבקר המדינה לרשות המים, למשרד הבריאות ולמשרד האוצר כי השתהותם בקידום הקמת מתקן החלוץ להוספת המגנזיום למים במשך יותר משש שנים אינה סבירה, וכי על רשות המים, על משרד הבריאות ועל משרד האוצר להחיש את הקמת מתקן הפיילוט.
משרד הבריאות השיב למשרד מבקר המדינה במאי השנה כי בשנת 2023 הוא ביצע סקר לבדיקת ריכוזי המגנזיום והסידן במערכות האספקה בנקודות מייצגות רבות ברחבי הארץ. דוח הסקר כלל סקירה של ההתייחסות לנושא זה בעולם. משרד הבריאות ציין כי למיטב ידיעתו הוספת מגנזיום למים מותפלים נעשית רק בסעודיה, ולא נמצאו מדינות שקבעו ערכי סף מזעריים למגנזיום וסידן. משרד הבריאות הוסיף כי בשל הייחודיות של מערכת האספקה בישראל, הוא סבור שנכון מקצועית לבצע פיילוט שיבחן הוספת מגנזיום למים מותפלים.
משרד האוצר: הוראת השעה לא בתוקף
אגף תקציבים במשרד האוצר מסר כי מכיוון שחלף המועד שעד אליו הייתה אמורה להסתיים הבחינה של המשמעויות והעלויות של הוספת מגנזיום למים המותפלים, ו"הצוות לא הגיע למסקנה משותפת כי יש כדאיות או ישימות להוספת מגנזיום למים המותפלים. נכון למועד זה הוראת השעה אינה בתוקף, ולפיכך לא חלה חובה לערוך בחינה כאמור בעת הזו".
משרד מבקר המדינה העיר בתגובה לאגף התקציבים כי עמדתו מתעלמת מכך שעד מועד סיום הביקורת לא נעשתה כל בחינה הנדרשת על פי הוראת השעה וגם לא הוקם מתקן הפיילוט. "עמדתו של אגף התקציבים מתעלמת מההשלכות הבריאותיות הנובעות מאי הוספת מגנזיום למים מותפלים לאורך זמן", קובע המבקר.
המבקר ממליץ שמשרד הבריאות יקדם הליך תיקון לתקנות בריאות העם שיקבע מועדים מעודכנים להקמת מתקן החלוץ ולקבלת החלטה בעניין הוספת מגנזיום למים מותפלים, ובכלל זה אופן המימון של יישום ההחלטה. "וכן מומלץ כי משרד הבריאות, רשות המים, משרד האוצר, משרד החקלאות ומשרד האנרגיה ישלימו את הקמת מתקן הפיילוט לשם בחינת מידת הישימות של הטכנולוגיות השונות להוספת מגנזיום למים מותפלים ויקבלו החלטה בעניין זה".
עוד המליץ המבקר שבתקופת הביניים, עד שיוחלט אם להוסיף מגנזיום למים המותפלים, "משרד הבריאות יפרסם לציבור מידע בדבר חסרונו של מגנזיום במים מותפלים, ההשפעות שיש לכך והמלצות על תזונה או דרך אחרת להשלמת החוסר כאמור. זאת, לצורך קידום בריאות הציבור ומניעת תחלואה שעלולה לסכן חיי אדם".
משרד הבריאות מסר בתגובה לדוח המבקר כי הוא "רואה חשיבות גדולה בהוספת מגנזיום למים ופועל לשם כך מול גורמי הממשלה הרלוונטיים בהם רשות המים וחברת מקורות.
"מקומות ספורים בעולם מוסיפים מגנזיום באופן יזום למי השתייה ומשכך חסר מידע הדרוש ליישום נכון של מהלך זה. בנוסף, יש לציין כי אין המלצה לערך מינימום של מגנזיום במי שתייה מותפלים או המלצה של ארגון בריאות העולמי בנושא, ולכן נדרשה עבודה מקצועית מקיפה. משרד הבריאות פועל מול רשות המים וספק המים 'מקורות' על מנת לתכנן פיילוט מעשי להוספת מגנזיום למים מותפלים, זאת לאחר שהמשרד השלים את החלק התיאורטי של הפיילוט במקביל, פועל המשרד לשינוי תקנות מי השתייה כך שספקי המים יוכלו להוסיף מגנזיום למי השתייה. נוסף על כך, המשרד מפרסם לציבור מידע בדבר חסרונו של מגנזיום במים מותפלים, והמלצות על תזונה או דרך אחרת להשלמת החוסר".
עוד בדוח המבקר:
פורסם לראשונה: 17:37, 05.11.24