כ-700 אלף ישראלים חיים עם סוכרת והמספרים נמצאים בצמיחה מתמדת. תרומה ניכרת למגמת העלייה, היא התזונה הבעייתית שרבים מאיתנו צורכים, שכוללת כמויות גדולות של מזונות אולטרה-מעובדים ועתירי סוכר.
צעד קטן, אבל משמעותי, למהפכה בתפיסת הבריאות הציבורית, נעשה לפני כשלוש שנים, כאשר הממשלה דאז חתמה על הוראת גביית מס על משקאות ממותקים. המהלך זכה לתמיכת רוחבית של ארגוני הבריאות, לרבות איגוד רופאי בריאות הציבור, המועצה הלאומית לסוכרת והאגודה לסוכרת, ולא בכדי. בתוך פרק זמן קצר נצפתה ירידה משמעותית ברכישת משקאות ממותקים בסוכר.
למרות שהמהלך הוכח כיעיל בצמצום צריכת סוכר על ידי הציבור (עם פוטנציאל לצמצום נזק לבריאות), ביטול המס היה אחד הצעדים הראשונים שבוצעו על-ידי הממשלה הנוכחית בתחילת 2024. לחצים מצד המפלגות החרדיות, שמצאו את הטלת המס כאקט הפוגע, לשיטתן, באוכלוסייה שאותה הן מייצגות, הם שהובילו להחלטה. זו קיבלה ממש אתמול חיזוק נוסף כאשר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם על הוראת השעה על הפטור ממס על משקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים על הצווים המאריכים באופן קבוע ולא רק כהוראת שעה את הנחת המס גם ל-2025.
ההחלטה לבטל את מס הסוכר מוקדם יותר השנה, עוררה התנגדות רבה מצד אנשי מקצוע בתחום הבריאות, שטענו כי מדובר בכישלון במאבק בהשמנה ובסוכרת. ויש להם סיבות טובות לכך.
במחקרים רבים מכל העולם הוכח שמשקאות ממותקים בסוכר הם אחד הגורמים שמעלים באופן עקבי שכיחות של השמנה וסוכרת נסוג 2, ומחלות רבות נוספות כמו כבד שומני, סוגי סרטן מסוימים וחורים בשיניים. המחקרים מצביעים על קשר ישיר בין צריכת סוכר מוגזמת לבין השמנה והפרעה בפעילות אינסולין, המהווים גורמי מפתח בהתפרצות של סוכרת נסוג 2.
חוזרים לאחור
אלו המגפות הגדולות של תקופתנו, והעלויות שלהן עצומות. המחיר הזול והשיווק האגרסיבי של משקאות עם סוכר גרמו ליותר ויותר חלקים מהציבור לצרוך אותם באופן יומיומי. התעשיות שמייצרות משקאות ממותקים ומשקאות אנרגיה מורשות לשווק אותם ללא הגבלה לילדים ונוער, להציג אותם כתורמות לסגנון חיים אטרקטיבי, המזמן הנאה, בילויים ותענוגות החיים הטובים, ומטשטשות את העובדה שבעצם מדובר במוצר הרסני לבריאות הציבור.
"המס על משקאות ממותקים היה כלי אפקטיבי בדרך להרתעת הציבור מפני צריכת סוכר מיותרת וחינוכו לחלופות טובות ובריאות יותר. המס לא רק הניע את הציבור לחשוב פעמיים לפני שקונים את הבקבוק הבא, אלא גם היה בו פוטנציאל למצוא מימון לפרויקטים של הסברה"
כבר הוכח באופן ברור שמס כבד על סיגריות, לצד חקיקה אחראית המגבילה פרסום סיגריות ועישון במקומות ציבוריים, הביאו להפחתת עישון וחסכו לציבור תחלואה רבה, משנית לנזקי עישון. מס משמעותי על משקאות ממותקים בסוכר היה צעד ראשון וחשוב להתמודדות עם התחלואה הקשורה לסוכר. אתם יכולים לשער מה הייתה התגובה הציבורית אילו בוטלו מסים על סיגריות וניתן היה לחזור לפרסם סיגריות במודעות בעיתונים וברחוב, בלחץ פוליטיקאים תחת השפעת תעשיית הסיגריות? כל בר-דעת היה מזהה שמדובר בזלזול והיעדר התמודדות עם מחלות ברות מניעה שמדיניות ציבורית אחראית אמורה להתאמץ ולבצע צעדים למניעתן.
המס על משקאות ממותקים היה כלי אפקטיבי בדרך להרתעת הציבור מפני צריכת סוכר מיותרת וחינוכו לחלופות טובות ובריאות יותר. המס לא רק הניע את הציבור לחשוב פעמיים לפני שקונים את הבקבוק הבא, אלא גם היה בו פוטנציאל למצוא מקור מימון לפרויקטים חינוכיים של הסברה על הסכנות שבצריכה מופרזת של סוכר, ומתבקש שההכנסות היו מכוונות גם לסבסוד מזון בריא. הצו לביטול המס מחזיר אחורה את הצעד הקטנטן של התקדמות שכבר הושג נגד סוכרת והעלאת המודעות לנזקי הסוכר, ומראה שטובת הציבור אינה בהכרח בראש סדרי העדיפות הממשלתיים.
ומה עם הטענה שבתקופה של גזרות כלכליות, מדובר בהחלטה שמטיבה עם הציבור ומקלה עליו כלכלית? צריך רק לעשות אחד ועוד אחד כדי להבין שהחישוב שגוי. מה שכרגע יחסוך כמה שקלים לצרכן, בפועל גורם נזק לבריאותו וגם לכיסו. הכוונה היא לנזק הכלכלי העצום, שעיקרו לא הפסד ההכנסות מהמס, אלא הגדלת הוצאות עתידיות שיגרמו בגלל העלייה בתחלואה בסוכרת ובמחלות נוספות. גם כאן, הציבור ישלם ובריבית דְריבית.
הכותבת היא מנהלת שירות סוכרת ורופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם, בקריה הרפואית רמב"ם, וחברת הוועד המנהל של האגודה הישראלית לסוכרת