אחת התמונות הזכורות ביותר מהעומסים הכבדים בגלי הקורונה הקודמים הייתה של עשרות אמבולנסים ובהם חולי קורונה ממתינים שעות ארוכות בחניה - עד שיתפנה מקום בחדר המיון. החודש נפטרו 500 חולי קורונה, ונכון לאתמול עמד מספר החולים הקשים בישראל על יותר מ־700 איש. הנתונים האלה גרמו למשרד הבריאות לפעול כדי למנוע הישנות של מצוקת המחסור באמבולנסים לצורך פינוי חולי קורונה אל בתי החולים ובחזרה הביתה.
בפנייה ששיגר בימים האחרונים יאיר חברוני, מנהל תחום שירותי חירום והצלה במשרד הבריאות, לחברות אמבולנסים פרטיות – ביקש את עזרתן והירתמותן, על רקע החשש ממחסור באמבולנסים של מד"א.
עוד על העומס במערכת:
"נוכח העלייה הגוברת בנתוני תחלואת הקורונה והעומסים על בתי החולים נוצר מצב של מחסור באמבולנסים בפינוי אל ומבתי החולים", כתב חברוני. "בתי החולים והמחלקות לרפואה דחופה מתמודדים עם עומסים גבוהים מאוד, זמני ההמתנה במלר"ד ארוכים וחלקם נוצרים עקב המתנה ארוכה של פינוי חולי קורונה לבתיהם. כתוצאה מכך יורדת הזמינות לקריאות נוספות של האמבולנסים".
חברוני הוסיף כי "כדי לעזור בעומס המלר"דים ולקצר זמני המתנה, אנו מבקשים מארגוני ההצלה וחברות האמבולנסים לתת כתף ולשתף פעולה עם כלל המוסדות הרפואיים השונים אשר פונים אליכם בבקשת עזרה בפינוי חולי קורונה לבתיהם".
במשרד הבריאות פנו גם לבתי החולים בעניין. "במקביל פנינו לבתי החולים ולקופות החולים כדי להניע את נושא ההתקשרות עם חברות אמבולנסים נוספות שמאושרות לפעול על ידנו".
בכיר במשרד הבריאות אישר כי אכן קיים מחסור באמבולנסים של מד"א. "בחלק מבתי החולים אנחנו מתמודדים עם זמני פינוי ארוכים במיוחד, בעיקר מבתי החולים אל הבתים בתום האשפוזים", מסביר הבכיר. "גם בפינוי מבתי החולים הכלליים לבתי החולים הגריאטריים זמן ההמתנה עשוי להיות ארוך במיוחד, לעיתים שעות".
מבדיקה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) עולה כי אכן עיקר המחסור בא לידי ביטוי בזמני פינוי חולי הקורונה שמצבם כבר אינו מחייב אשפוז במחלקות הקורונה. גורמים בבית החולים סיפרו כי בשבועות האחרונים נרשמו זמני המתנה של 10-8 שעות בגלל מצוקת האמבולנסים.
מנגד, יש בתי חולים אחרים בהם התמונה שונה. "אמנם ישנה התייצבות במספר המאושפזים היומי במחלקות הקורונה, אבל אנחנו עדיין לא רואים ירידה", מסביר ד"ר אנדריי שופן, מנהל המיון בבית החולים וולפסון. "היו כמה ימים שלא היה לנו מקום לאשפז חולים אז אמבולנסים הופנו לבתי חולים אחרים. יש ימים שהמחלקות מלאות, ובמקרים כאלה אנחנו מבקשים ממד"א להפנות מטופלים לבתי חולים אחרים. בוולפסון אנחנו מקבלים אמבולנסים בלי סוף אבל לא היה מצב של המתנה ארוכה מדי".
בבתי החולים מאושפזים כעת יותר מ־1,100 חולים. מספר החולים במצב קשה אמנם מתייצב בימים האחרונים, אך לא בכל בתי החולים בקצב דומה. בעוד שבבתי החולים וולפסון שבחולון, שיבא בתל־השומר ושמיר (אסף הרופא) שבבאר־יעקב מתמודדים עם עומסים משמעותיים במחלקות הקורונה, בבתי חולים אחרים, ובהם העמק בעפולה ורמב"ם בחיפה, מידת העומס פחותה. "המצב כרגע הוא סטטי אבל אנחנו קולטים בממוצע כ־30-25 חשודים בתחלואת קורונה ביום", מוסיף ד"ר שופן.