חודש לאחר מותו של הנער מידן (מרדכי) ברוך קלר, בן 16 מגדרה, שאושפז בטיפול נמרץ בגלל עישון סיגריה אלקטרונית, ונפטר לאחר שניתק את עצמו ממכונת הלב-ריאה, התכנסה הבוקר (יום ג') הוועדה המיוחדת למאבק בסמים ובאלכוהול לדיון משותף עם הוועדה לזכויות הילד בנושא עישון סיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. בדיון התברר כי איש לא ממהר לחקור מי ייבא את הסיגריות האלקטרוניות שהובילו לאשפוז הנער ומי מכר אותן.
אפי שפר ממשרד הבריאות אמר בדיון כי משרדו הגיש תלונה למשטרה בגין שני המקרים שבהם ילדים נפגעו כתוצאה מעישון סיגריות אלקטרוניות. "עד היום לא קיבלנו עדכון מה נעשה". קצין נוער ארצי רב-פקד אהרון דגן אמר כי לא נפתחה חקירה לאחר מות הנער מידן (מרדכי) ברוך קלר. לדבריו, "המשטרה עסוקה בדברים אחרים ולכן היא לא אוכפת עבירות עישון".
עוד בנושא זה:
הדיון עסק גם בנושא אספקת סיגריות לקטינים ששוהים במעונות חסות הנוער ובכוונה של משרד הרווחה להתקשר בפטור ממכרז עם חברת דובק כספק יחיד לצורך אספקת סיגריות לקטינים אלו. "איך קורה שמשרד הרווחה דואג לסיגריות לבני נוער?", שאל יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ אלי דלל (הליכוד). "אנחנו מעודדים קטינים לעשן".
נציגת משרד הרווחה מיטל בר-אל הגיבה: "אנחנו לא מעודדים בני נוער לעשן. אנחנו מטפלים בבני נוער עם ריבוי בעיות תחת צווי בית משפט. רובם מעשנים מגיל צעיר ואנחנו נאלצים לאפשר להם לעשן כחלק מהטיפול. אנחנו נאלצים לספק סיגריות בכמות מוגבלת באישור הוריהם. חלקם מעשנים לא רק סיגריות". לדבריה, יש כאלף בני נוער שנמצאים במסגרות אלו, רובם מעשנים.
"הייתי בהלם כששמעתי שמשרד ממשלתי מספק סיגריות לקטינים ועובר על החוק לאיסור מכירת סיגריות לקטינים. במקום לרכוש שקט במערכת, באמצעות אספקת סיגריות, תגמלו אותם מעישון"
עו"ד יפעת זייסדיס בן ארי ממשרד הרווחה הוסיפה, שמשרדה רכש בשנת 2022 סיגריות בסך של כמיליון ו-400 אלף. לנערים ששוהים במסגרות סגורות. לדבריה, "מדובר בנערים במצב קשה אשר עוברים תהליך טיפול מורכב בנושאים רבים. הנערים לא יכולים לרכוש בעצמם סיגריות וע"כ המשרד מספק להם סיגריות תחת פיקוח עד 10 סיגריות ליום לנער".
ח"כ אמר כי לפי הנתונים הללו, "המשרד רוכש בממוצע סיגריות בסך 1,500 שקל לנער בשנה". גם ח"כ עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל) הביעה תמיהה: "הייתי בהלם כאשר שמעתי שמשרד ממשלתי מספק סיגריות לקטינים ועובר על החוק לאיסור מכירת סיגריות לקטינים. במקום לרכוש שקט במערכת, באמצעות אספקת סיגריות, תגמלו אותם מעישון. המשרד חייב לשנות את המדיניות".
ח"כ ביסמוט: "האם הוגשו כתבי אישום?"
בדיון שנערך יממה לפני היום הבינלאומי ללא עישון, אמר ח"כ דלל: "הנגישות הקלה בהשגת סיגריות אלקטרוניות, מזעזעת אותי. קיוסקים מוכרים סיגריות בסמוך לבתי ספר. רוב המתחילים לעשן, הם נוער עד גיל 21. זו מלחמה שכל הגורמים חייבים לקחת בה חלק". יו"ר הוועדה למאבק בסמים ובאלכוהול ח"כ בועז ביסמוט מהליכוד הוסיף כי, "היום ניתן לומר שסיגריה אלקטרונית לא מסכנת חיים אלא גוזלת חיים". הוא ביקש לברר בדיון אם נפתחה חקירת משטרה והאם הוגשו כתבי אישום נגד מוכרי סיגריות אלקטרוניות לקטינים.
בנושא השתתפותם של נציגי חברות טבק בדיון, אמר ביסמוט "אני לא אוהב סתימת פיות. אני מעדיף שיבואו לדבר כאן בוועדה, ולא בחדרים סגורים. אני מגיב לכל אותם הטהרנים ואומר, אני לא מתכוון להתנצל על עמדותיי".
ישראל משתרכת הרחק מאחור בנושא אכיפה והגבלות על מכירת סיגריות אלקטרוניות. לדברי נועם גרינברג ממחלקת המידע והמחקר של הכנסת, צעירים מעשנים יותר סיגריות אלקטרוניות מסגריות רגילות, הפוך ממבוגרים שמעשנים יותר סיגריות רגילות. "ב-68 מדינות קיימת מגבלת גיל בין 21-18 על עישון סיגריות אלקטרוניות", אמר. "בארגנטינה ובברזיל הטילו איסור גורף על מכירת סיגריות אלקטרוניות. ארגון הבריאות העולמי המליץ על איסור גורף של פרסום מוצרי טבק. 22 מדינות אסרו איסור פרסום כולל, ב-51 מדינות יש איסור חלקי כמו בארץ שאסור לפרסם באינטרנט, אולם מותר בעיתונות מודפסת".
ממשטרת ישראל נמסר בהמשך לדברי הקצין בכנסת: "משטרת ישראל פועלת כל העת נגד פעילות עבריינית של סוחרי סמים ומכירת אלכוהול לקטינים. אכיפת מכר סיגריות אלקטרוניות הינו לפתחו ובתחום אחריותו של משרד הבריאות. משטרת ישראל תמשיך לפעול במיטב האמצעים העומדים לרשותה בשמירה על גופם ובריאותם של בני הנוער".