אין מקום אפילו במסדרון: בעקבות הפרסום ב-ynet קיימה היום (ד') ועדת הבריאות של הכנסת דיון מיוחד בנושא מצוקת האשפוז במחלקות הפנימיות.
קראו עוד:
הדיון התקיים ביוזמת ח"כ ארז מלול מש"ס ועל פי הנתונים שהוצגו בו ישנם 133% תפוסה במחלקה הפנימית בבילינסון, וזאת ירידה לעומת אתמול עם 141%. ובכלל, בכל השבוע האחרון, אחוזי התפוסה בבית החולים זה היו דומים ולא ירדו מ-112%.
במחלקה הפנימית בהדסה הר הצופים עומדת היום התפוסה על 116%, וכך כמעט בכל השבוע האחרון. נתונים אופטימיים הגיעו מביה"ח כרמל שדיווח על 60% תפוסה היום וכן ביה"ח יוספטל באילת עם 62%.
בנוסף, כחלק מסדרת הכתבות בדבר קריסת השירות הציבורי, פורסמו נתונים עדכניים בדבר מספר הרופאים במחלקות בבתי החולים השונים ברחבי הארץ. בה בשעה שבוועדת טור כספא שבחנה את המצב במחלקות הפנימיות ומסקנותיה פורסמו בשנת 2019, המליצו על תקינה של 16 רופאים ורופאות בכל מחלקה – בפועל בחלק מבתי החולים ישנם כעשרה עד 11 בלבד.
יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית פרופ' אבישי אליס: "בעיית המחלקות הפנימיות היא בעיה לאומית, כי הן הבסיס של בתי החולים, גם בשעות חירום וגם בימים כתיקונם, המחלקות האלה עמוסות כפל כפליים"
לדבריו של יו"ר הוועדה ח"כ אוריאל בוסו: "המחלקות הפנימיות בבתי החולים הן נקודת החולשה שלהם. שם מאושפזים ההורים והסבים והסבתות שלנו. הגיעה העת לחשבון נפש מערכתי".
הוא הוסיף: "יש בארץ 108 מחלקות פנימיות לאשפוז עם למעלה ממיליון מאושפזים בשנה. אתמול עשינו היסטוריה והכנסנו לספר החוקים מקצוע חדש 'עמית רופא' שייתן מענה למצוקה. מצפה ממשרד הבריאות להסבה מסודרת של המחלקות".
"בעיית המחלקות הפנימיות היא בעיה לאומית"
יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית פרופ' אבישי אליס, אמר כי "בעיית המחלקות הפנימיות היא בעיה לאומית, כי הן הבסיס של בתי החולים, גם בשעות חירום וגם בימים כתיקונם, המחלקות האלה עמוסות כפל כפליים. בבתי החולים בפריפריה יש פחות מ-12 תקנים בממוצע, בעוד שוועדת טור כספא דיברה על 16 תקנים, לפני הקורונה. זה פער גדול, שעוד לא נסגר".
מעל המחלקות מרחפת הבטחה ישנה נוספת: לשים סוף למציאות המבזה והמשפילה של אשפוז חולים במסדרונות המחלקות. ביוני 2020, זמן קצר לפני שסיים את הקדנציה הקודמת שלו בתפקיד, פרסם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, את אחד מחוזרי המנכ"ל האחרונים שלו, שהתבססו גם הם על מסקנות הוועדה.
בפועל, לא בטוח אם יושגו התקנים והתקציבים להשגת יעד זה. "קצב יישום ההמלצות נקבע לפי כמות המשאבים המוקנית", אמרה נציגת משרד הבריאות ד"ר ענבר צוקר. "ניתנו תוספות תקנים של 200 רופאים פנימיים, 576 תקנים לסיעוד, וגם באשר ל- 150 תקנים של מקצועות הבריאות שניתנו בקורונה, הייתה הנחיה של משרד הבריאות להשאיר אותם במחלקות הפנימיות. לפי הדיווחים שקיבלנו, כל התקנים הוסבו למחלקות הפנימיות".
פרופ' אליס מוסיף: "בתקופת הקורונה כל מחלקה פנימית בארץ קיבלה רק תקן אחד, או תקן וחצי. זה טיפה בים ועכשיו לוקחים את זה בחלק מהמקומות. התקנים שניתנו בקורונה למחלקות הפנימיות התחלקו בעצם לפי שיקול דעת של כל מנהל בית חולים –והיום הם נלקחים".
עוד צוין כי ב-1 בספטמבר תצא לדרך רפורמת הבריאות, הצפויה להגדיל את אפשרויות הבחירה של המטופל, לאפשר חופש רחב יותר בבחירת בית החולים ולהבטיח את שיפור השירות והזמינות הניתנים למטופלים. פרופ' אליס: "המחלקות הפנימיות תקרוסנה ב-2 בספטמבר. לא יהיה מי שיעבוד שם למחרת בבוקר".
שמים את הבריאות בקדמת הבמה
מערכת הבריאות הישראלית נחשבת לאחת הטובות והיעילות בעולם, ובמובנים מסוימים היא אף מעוררת קנאה. החוזקות שלה הם העוגנים החשובים ביותר המספקים למדינה יציבות וחוסן. אלא שלצד היתרונות, יש גם לא מעט אתגרים ובעיות שזקוקות לטיפול בהן: אי השוויון, המחסור בכוח האדם, שעות עבודה מרובות, תורים ארוכים, שחיקת תקציבים ועוד.
ועידת הבריאות השנתית של ynet ו-"ידיעות אחרונות" שתיערך מחר, 1 באוגוסט, תעסוק בכל אלו, מתוך ההבנה שבריאות אישית ולאומית היא המפתח לחיים טובים ושפויים יותר.
בוועידה, שתועבר בשידור חי ב-ynet, יתארחו שר הבריאות משה ארבל, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, יו"ר ההסתדרות רפואית בישראל פרופ' ציון חגי, מנהל היחידה לנוירוכרורגיית ילדים בשיבא, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו'"ר הר"י ד"ר זאב פלדמן, מנכ"ל המרכז הרפואי ברזילי פרופ' חזי לוי, מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון ד"ר ענת אנגל, מנהל בית החולים נצרת פרופ' פהד חכים, מנהלת המרכז הרפואי שמיר ד"ר אסנת לבציון קורח, מנהלת מכון המחקר והחדשנות של מכבי (KSM) ד"ר טל פטלון, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור פרופ' חגי לוין, סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל ד"ר אלכס לוין, ראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר באקדמית רמת גן פרופ' קובי פלג, ראש האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות ד"ר גלעד בודנהיימר, מנהל המרכז הרב-תחומי לטיפול בעודף משקל בבית החולים השרון פרופ' דרור דיקר, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת פרופ' איתמר רז, מנחת "משחקי בריאות" ynet דנה רון, מנהל מחלקת נשים ויולדות, מרכז רפואי שמיר ויו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, פרופ' רוני מימון, פרופ' רונית מכטינגר רופאה בכירה ביחידה להפריה חוץ גופית בשיבא, דבורה שרר יועצת תקשורת בכירה בתחום הבריאות, מירי לב דולה ואחות מוסמכת, פולה בליק מומחית לרפואה טבעית וקוסמטיקה מתקדמת ועוד.