בשיתוף אסטרהזניקה
כ-700 אלף ישראלים סובלים מסוכרת, והנתונים אפילו מדאיגים עוד יותר: נכון לשנת 2022, סוכרת היא גורם התמותה הרביעי בישראל, ואחוז התחלואה במדינה גבוה מהממוצע העולמי. התחזית העתידית מטרידה אף יותר - לפי ההערכות, כשליש מהילדים שנולדו בשנת 2000 יפתחו סוכרת בשלב כלשהו בחייהם.
מהי סוכרת? מה ההבדלים בין סוגי הסוכרת השונים?
סוכרת היא הפרעה מטבולית (בחילוף החומרים) כרונית, המתאפיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם. במצב תקין, הורמון האינסולין המיוצר בלבלב מתווך כניסת סוכר לתאי הגוף כדי להפיק מהם אנרגיה. כאשר יש פגיעה בייצור האינסולין או ביכולת הגוף להגיב אליו כראוי, רמות הסוכר בדם עולות ועלולות לגרום לנזקים בריאותיים משמעותיים.
ישנם סוגים שונים של סוכרת. סוכרת מסוג 1, שכונתה בעבר "סוכרת נעורים", היא מחלה אוטואימונית – מחלה שבה תאי מערכת החיסון תוקפים מסיבה שאינה ברורה את התאים שמייצרים את האינסולין (תאי הבטא בלבלב) והורסת אותם. במצב זה, לא מופק אינסולין בגוף והחולה נזקק לאינסולין ממקור חיצוני כדי לשרוד.
סוכרת מסוג 2 היא הסוכרת השכיחה ביותר ועם מחלה זו מתמודדים כ-95% מחולי הסוכרת. המחלה לרוב מתחילה בעלייה של רמות הסוכר בדם. על מנת להתמודד עם ערכי הסוכר הגבוהים, הלבלב מייצר עוד ועוד אינסולין שמופרש לזרם הדם, במטרה למנוע עלייה חריגה ומזיקה ברמות הסוכר בגוף. ככל שהזמן חולף, תאי הבטא בלבלב, המתאמצים במשך שנים לייצר כמויות מאוד גדולות של אינסולין, הולכים ומתעייפים ותפקודם נפגם. במקרים כאלו ערכי הסוכר עולים וקשה יותר לאזן אותם.
גורמי הסיכון המרכזיים
הסיבות העיקריות להתפתחות סוכרת מסוג 2 כוללות: עודף משקל והשמנת יתר; תזונה עתירת פחמימות, שומנים רוויים ושומן טראנס; אורח חיים יושבני וחוסר בפעילות גופנית; נטייה גנטית/משפחתית; סטרס גבוה, ועוד.
"מגפת ההשמנה קשורה באופן בלתי נפרד ממגפת הסוכרת", מסביר ד"ר יואל טולדנו, אנדוקרינולוג בכיר ומנהל תחום סוכרת ואנדוקרינולוגיה ארצי במאוחדת. "אנחנו רואים כיצד עודף משקל והשמנת יתר מגדילים את הסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת. אם אדם, שרמת הסוכר שלו מתחילה לעלות, יצליח בשלב הזה להפחית כ-10% ממשקל גופו – קיים סיכוי שניתן יהיה למנוע או לעכב במשך שנים את התפרצות המחלה שלו".
הסיבוכים והסיכונים
חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בשלל איברי הגוף וכן למחלות זיהומיות. את הסיבוכים הכרוניים נהוג לסווג לשני סוגים עיקריים:
סיבוכים בכלי דם קטנים. למשל, פגיעה בכליות; פגיעה בעיניים; נוירופתיה סוכרתית – בעיות עצביות, שעשויות להתבטא במספר צורות, כגון תחושת נימול או קיפאון בכפות הידיים או הרגליים.
אם ניקח כדוגמא את הסיבוך הכלייתי, הרי "האדם לא מרגיש שום תסמינים בתחילה", מסביר ד"ר טולדנו, "התהליך מתחיל בהפרשה קלה של חלבון בשתן". לדבריו, לפחות שליש מחולי הסוכרת סובלים מסיבוך כרוני בכליות, שעלול להתפתח לאי-ספיקת כליות, עד כדי אובדן תפקוד הכליות וצורך בדיאליזה תוך 5-10 שנים ללא טיפול מתאים.
סיבוכים בכלי דם גדולים כמו ירידה באספקת דם של העורקים ללב, למוח ולרגליים; זו עלולה להוביל לסיכון מוגבר, בהתאמה, להתקף לב, שבץ מוחי ופצעים מורכבים ברגליים עד כדי קטיעה.
הטיפולים החדשים למחלה
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בהבנת מנגנוני המחלה ובפיתוח טיפולים חדשניים. מה שהיה פעם מחלה עם אפשרויות טיפול מוגבלות, הפך לתחום עם מגוון פתרונות מתקדמים.
"המטרה בטיפול בסוכרת מסוג 2 היא לאזן את החולים, לשפר את איכות החיים שלהם ולמנוע סיבוכים אפשריים", מדגיש ד"ר טולדנו. "התחום עבר מהפכה של ממש: בעבר הטיפול השכיח היה באמצעות תרופות שפועלות על הכבד וגורמות לו להפחית את ייצור הסוכר. כיום אנחנו משתמשים בתרופות פורצות הדרך ממשפחת מעכבי SGLT2. הודות למנגנוני פעולה חדשים ומפתיעים של תרופות אלו, הן יעילות יותר ותפסו מקום מרכזי בבמה".
תרופות ממשפחת SGLT2 פועלות באופן שונה מהתרופות המסורתיות: הן מספקות איזון יעיל של רמות הסוכר, גורמות להפרשה מוגברת של נוזל וסוכר בשתן, מה שמוביל להפחתת לחץ הדם והמשקל, ומה שחשוב במיוחד – תרופות אלו מסייעות בשמירה על הכליות והלב. המחקרים, שפורסמו בשנים האחרונות, מראים, כי התרופות ממשפחת SGLT2 מונעות הידרדרות של התפקוד הכלייתי ומפחיתות אשפוזים בשל אי-ספיקת לב.
כיום ניתן לטפל בחולים גם באמצעות תרופות דמויות ההורמון - GLP-1 תרופות אלו מחקות את פעולתו של הורמון זה, שמופרש באופן רגיל מהמעי. כשרמתו של GLP-1 עולה בדם לאחר הזרקה תת-עורית של התרופה, יש עלייה בהפרשת אינסולין מתאי בטא בלבלב. לעומת זאת, במקרים אחרים, בעיקר בהעדר תגובה לטיפול קודם או כשרמות הסוכר גבוהות מידיי – חשוב לשקול טיפול גם באמצעות אינסולין.
חשיבות האבחון והטיפול המוקדם
"מומלץ להתחיל את הטיפול מוקדם ככל הניתן," מדגיש ד"ר טולדנו. "אנחנו מכניסים את התרופות החדשות בשלב מוקדם של זיהוי המחלה. כך, שאם לאדם יש סיכון לפתח מחלות לב וכלי דם או מחלות כליה, זה מאפשר לשמור עליו 'נקי' מסיבוכים ליותר שנים."
למרות ההתקדמות המשמעותית בטיפול, המפתח להצלחה טמון בשילוב של טיפול תרופתי עם ניהול אורח חיים בריא.
"ישנן עשר העצות החשובות ביותר לחולי סוכרת", אומר ד"ר טולדנו לסיכום. "אלו העצות שאני מדגיש בפני המטופלים שלי".
1. שמירה על תזונה בריאה
מומלץ להתייעץ אחת לשנה עם דיאטנית, שעוזרת להתאים את התזונה גם לפי שינויים תרופתיים. השירות קיים גם דרך קופות החולים.
2. הקפדה על פעילות גופנית סדירה
מומלץ לבצע פעילות אירובית לצד אימוני כוח ושמירה על מסת ותפקוד השריר. ההמלצה היא להקפיד על כ-150 דקות לפחות בכל שבוע. אם קיימות בעיות אורטופדיות כמו כאבי גב או ברכיים מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסטים כדי להתאים את הפעילות הגופנית בהתאם למצב – אך לא לוותר על כך.
3. ניטור קבוע ומעקב אחר מדדים
חשוב מאוד לבצע בדיקות סוכר באצבע לפי ההמלצות של הצוות הרפואי, לעקוב אחר שינויים במשקל שעלולים להשפיע על המחלה, ולמדוד לחץ דם באופן סדיר.
4. מעקב רפואי רב-מקצועי
בקופת החולים יש צוות שלם, שכולל אחות שמדריכה ובודקת את כפות הרגליים, מודדת לחץ דם, משקל וגובה ו-BMI, דיאטנית, ועובדת סוציאלית. חשוב להיעזר בכולם.
5. סקר שנתי מקיף לסיבוכי הסוכרת
אני ממליץ להקפיד על בדיקת עיניים פעם בשנה, דגימת שתן ליחס מיקרואלבומין לקריאטינין פעם בשנה, בדיקת כפות רגליים, ולפי הצורך גם אק"ג ובדיקות לב.
6. טיפול בגורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם
חשוב להבין! "סוכרת זה לא רק סוכר בדם". מעבר לאיזון סוכר צריך לאזן את המשקל, את רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) ולחץ הדם, להפסיק עישון סיגריות ולהגביל צריכת אלכוהול.
7. מעקב והתאמת טיפול תרופתי
יש לבצע התאמה של הטיפול התרופתי לפחות פעם בשנה. אם אתם רואים שהסוכרת לא מספיק מאוזנת, חשוב להתייעץ עם הרופא על שינוי והתאמה של הטיפול.
8. השתתפות בתוכניות חינוך והעצמה
אני ממליץ בחום להצטרף לסדנאות, שמתקיימות במסגרת המרפאות ברחבי הארץ לעזרה בטיפול בסוכרת או ירידה במשקל.
9. הקפדה על חיסונים
חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות זיהומיות כדוגמת דלקת ריאות (פנוימוקוקלית) ושפעת, ולכן חשוב להקפיד על חיסונים תקופתיים. ניתן להתייעץ עם צוות האחיות בקופת החולים.
10. שמירה על אורח חיים מאוזן
המפתח להצלחה הוא שילוב של כל ההמלצות האלה ליצירת שגרת חיים בריאה ומאוזנת.
"חשוב להבין שהטיפול בסוכרת הוא מסע מתמשך," מסכם ד"ר טולדנו. "ההקפדה על כל אחת מההמלצות האלו היא קריטית להצלחת הטיפול ולמניעת סיבוכים".
בתאריך 14 בנובמבר צוין יום המודעות הבינלאומי לסוכרת. למידע נוסף לחצו>>>
ההמלצות המובאות בכתבה זו אינן תחליף לייעוץ רפואי, ויש להתייעץ עם הצוות המטפל על כל מקרה באופן פרטני.
בשיתוף אסטרהזניקה