בשיתוף המרכז הרפואי הדסה
מאז פרוץ המלחמה, המרכז הרפואי הדסה טיפל ביותר מ-1,000 פצועי לחימה בגזרות השונות, רבים מהם במצב קשה. הצוותים הרפואיים נאבקים מסביב לשעון על חייהם של הפצועים, בנחישות ותחושת שליחות. המסע המורכב כולל ניתוחים מצילי חיים, אשפוז ממושך ושיקום אינטנסיבי, תחת צוות מקצועי ומסור שפועל להשיב יכולות שאבדו ולחזק את הפצועים מבחינה רגשית
המרכז הרפואי הדסה, בין הגדולים בארץ והמנוסים בטיפול בנפגעי פעולות איבה ולחימה, בחר להשיק השבוע את פרס 'רפואה עם נשמה' – מיזם מרגש הקורא לציבור הרחב לבחור באנשי הצוות מכלל המקצועות בבתי החולים של הדסה שהעניקו למטופלים ובני משפחותיהם רפואה המשלבת, מלבד המקצועיות, גם חמלה ואנושיות יוצאת דופן.
המיזם, שהגתה יו"ר דירקטוריון הדסה דליה איציק, נחל הצלחה כבר בשנתו הראשונה כאשר כמעט 15,000 אנשים מיהרו להצביע על אותם אנשי צוות אשר בהם פגשו לאורך תקופת טיפול רפואי כזה או אחר ונחרטו בליבם לנצח. אין מדובר רק בצוותי הרפואה או הסיעוד, אלא בכלל צוותי המערכת הפועלים בבית החולים כמו פיזיותרפיסטים, מאבטחים, עובדים סוציאליים, פקידי קבלה, וגם צוותי טכנאים, תזונה, דיילי האוכל או מרפאים בעיסוק.
4 צפייה בגלריה
המרכז הרפואי הדסה
המרכז הרפואי הדסה
אחות ומטופל במחלקת השיקום בהדסה
(צילום: דוברות הדסה)
מהי בעצם רפואה עם נשמה?
איציק זוכרת היטב את הרגע שבו הבינה כי מקצועיות – חשובה ומשמעותית ככל שתהיה – היא רק נדבך אחד מתוך סל הכישורים הנדרשים מאיש צוות בבית החולים. לאלמנט האנושי לדבריה, משקל שווה בכל המכלול הקיים.
"הכרתי באופן אישי בחור צעיר שהיה מטופל על ערש דווי במחלקת הסרטן", נזכרת איציק. "לצערי הרב היינו צריכים להיפרד ממנו. פגשתי את רעייתו, חיבקתי וניחמתי אותה ובדיוק נכנס רופא בחדר. היא חיבקה את הרופא, אמרה לו שלא תשכח אותו לעולם. הוא מצדו נתן לה את המספר הנייד האישי שלו וביקש ממנה לפנות אליו בכל שעה שתצטרך.
"שאלתי אותה בשקט מיהו הרופא המדובר ולהפתעתי הבנתי שאותו רופא טיפל בגיסי לפני שמונה שנים, לפני שהוא נפטר מסרטן. שמעתי עליו הרבה אך בחיים לא ראיתי אותו. ניגשתי אליו והצגתי את עצמי. יצאנו היא ואני החוצה מן החדר כשהדמעות חונקות אותי, ואני רק רוצה לחבק אותה ומשתדלת לשמור על הפאסון.
"האיש הזה עובד עד 11-12 בלילה, מלווה את החולים עד הדקה האחרונה, נותן את הטלפון שלו למשפחה ומאפשר להם להתקשר בכל זמן שהם רוצים. מישהו אי פעם אמר לו תודה באופן רשמי? יצאתי משם ואמרתי: 'זו רפואה עם נשמה'".
איציק מוסיפה ואומרת: "ישנם המון צוותי סיעוד ורפואה וצוותי אדמיניסטרציה או תומכי לחימה שנותנים הרבה מעבר למה ש"התפקיד דורש" וצריך לעודד את האנשים האלה. הדסה ידועה כבית חולים מצוין במובן המקצועי אך רצינו שיהיה פה ערך מוסף. למה דווקא 'רפואה עם נשמה'? נשמה זה מושג יהודי ובו הרבה חמלה, רוך, אמפתיה, רצון להיטיב עם מי שאנו מטפלים בו או נותנים לו שירות".
"אני רואה את אנשי הצוות שלנו ושומעת ממטופלים סיפורים שלא יאמנו", היא מתארת. "כך למשל מטופלת של מומחה לכירורגית לב-חזה סיפרה על רופא יוצא דופן. כאשר התעורר אצלה חשד לגידול סרטני, הרופא ליווה אותה בכל נפתולי הבירוקרטיה, גם מול גורמי רפואה שאינם קשורים להדסה. הוא היה זמין עבורה יום ולילה למתן ייעוץ ומענה על שאלות. כשהחלימה, זכרה את מי שעמד לצדה לאורך כל הדרך ופנתה אלינו כדי לספר עליו".
"במקרה אחר", איציק מספרת, "אישה חולת אפילפסיה התמוטטה באמצע בית החולים עם ילד בן ארבעה חודשים. האחיות לקחו את הילד, שמרו עליו וקנו לו צעצועים בזמן שהאם הייתה מאושפזת. יש המון סיפורים כאלה, גם על מחלקות האוכל הנהדרות אשר רואות את המטופל עצמו, מקשיבות למצוקותיו ולא אחת אפילו איתרו החמרה במצב שחלה בתוך שניות, בדיוק כשהגיעו לחלק אוכל".
4 צפייה בגלריה
דליה איציק
דליה איציק
דליה איציק
(צילום: יובל חן)
"לכל אחד מאיתנו זיכרון של אדם שנגע בנו"
בהנהלת המרכז הרפואי מספרים שהשנה, לאחר ההתגייסות ההמונית של הציבור בשנים קודמות, אפילו העובדים מחכים להכרזה על אנשי הצוות המצטיינים.
מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופסור יורם וייס, מספר בהתרגשות על המיזם: "התגובות הנלהבות מחוץ לבית החולים הן הפרגון הגדול ביותר שיכולנו לצפות לו. זו המהות של הדסה - צוותים שעושים את מלאכתם בשליחות וכעת זוכים להכרה על עשייה יוצאת דופן. זה מתעלה מעל כל חילוקי הדעות שאנו מכירים מחוץ לכותלי המוסד הרפואי".
השבוע "נפתחו הקלפיות" והציבור יתחיל לבחור באנשי צוות מארבעה סקטורים נפרדים: אנשי רפואה, סיעוד, פרה-רפואי ומנהל ומשק. מה הביא את הציבור לצאת ולהצביע בשנה שעברה? פרופסור ווייס מסביר: "בשנים מאתגרות בישראל ובעולם, דוגמת קורונה או מלחמה, הציבור נחשף לנתינה העצומה ולנחישות של הצוותים שלנו, שלא מוותרים על שום אדם, שנלחמים ביחד איתו ולמענו".
צוות בחירת הזוכים יכלול את יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופסור ציון חגי, יחד עם מרים פרץ, ח"כ לשעבר חנא סוויד, מנכ"ל עיריית ירושלים, איציק לארי, חני שמעוני ויו"ר וועדת הפרס, איריס חיים, אימו של יותם חיים ז"ל אשר נורה בשוגג על ידי כוחות צה"ל לאחר שנמלט מחוטפיו בעזה.
עבור חיים, ההחלטה לקבל את הצעת הדסה ולעמוד בראש וועדת בחירת הזוכים הייתה מובנת מאליה: "כאחות המטפלת בחולים לקראת סוף חייהם, אני בעצמי יודעת כמה הנתינה הזו, של אנושיות, תקווה ומבט טוב, יכולה להשפיע על חיים שלמים. המהות שלי היא בדיוק כזו והייתה גם של יותם – לראות את בני האדם, להתבונן בהם פנימה ולאפשר לאור הגדול לצאת. כך אני ממשיכה את דרכו של יותם. זו זכות עצומה לעמוד בראש וועדת הפרס".
4 צפייה בגלריה
 איריס חיים
 איריס חיים
איריס חיים
(צילום: טל שחר)
"בשעות קשות כולם שמים הכל בצד, סדר העדיפות משתנה"
בתום ההצבעה, יערך בהדסה טקס צנוע ומרגש בו העשייה של אנשי הצוות הנבחרים והנשמה הגדולה מאחוריה יזכו להכרה, לצד פרס.
"התעקשתי שהזוכים בתחרות 'רפואה עם נשמה' ייהנו מפרס כספי, כדי לעודד את המעורבות של כולם ולסחוף את הארגון", אומרת איציק. "כל עובד היה שמח לזכות בהוקרה, אך הפרס הכספי, שהוא צנוע בהתאם ליכולותינו, מהווה גושפנקא נוספת. יש כאן נוצרים, יהודים, מוסלמים, חילונים וחרדים, - אך יש משהו בבריאות של אנשים שמלכד. בשעות קשות כולם שמים הכל בצד, סדר העדיפות משתנה. זו האחדות שהייתי מאחלת למדינת ישראל".
4 צפייה בגלריה
המרכז הרפואי הדסה
המרכז הרפואי הדסה
ריפוי בעיסוק במחלקת השיקום בהדסה
(צילום: דוברות הדסה)
בשיתוף המרכז הרפואי הדסה
פורסם לראשונה: 13:32, 10.11.24