עלייהמכת מדאיגה נרשמה בתחלואה בטיפוס בבני ברק בצל טענות לתברואה לקויה ותשתיות מיושנות. מנתוני משרד הבריאות שהגיעו לבקשת "ידיעות אחרונות" ו-ynet עולה כי מאז תחילת ספטמבר לקו במחלה הקשה שישה בני אדם וחלקם אושפזו. לשם השוואה, בפרק הזמן המקביל בשנה שעברה אובחן אדם אחד בלבד עם המחלה.
מומחים ורופאים מעריכים כי בפועל המצב חמור עוד יותר. בשנים האחרונות נמתחה ביקורת חריפה על עיריית בני ברק בשל תלונות חוזרות ונשנות מצד תושבים לגבי כמות חריגה של חולדות ועכברים בעיר, עובדה שלכעצמה שמעידה על תשתיות שאינן מטופלות כהלכה. גורם נוסף שעשוי להביא לתחלואה משמעותית בטיפוס ובזיהומים בכלל הוא הצפיפות הגבוהה בעיר וכמות הנפשות למשקי הבית בעיר.
"אני רואה ושומעת מהאוכלוסייה בבני ברק על מגיפה של חולדות שצצות בכל מיני מקומות", אומרת פרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ומנהלת תחום הזיהומים ב"בית בלב". "לא מזמן תינוק הגיע לטיפול נמרץ בבית החולים לאחר שננשך בטיפול נמרץ ותושב נוסף שטיפלתי בו במצב קשה במיוחד. נתוני משרד הבריאות להערכתי הם נתוני חסר. ראיתי מקרים פחות דרסטיים שלא הגיעו לבדיקת מעבדה אך אני בטוחה שמבחינה קלינית היו עוד מקרים".
לדברי פרופ' רהב, "הופעת החולדות מצביעה על היגיינה ירידה. מתי אנחנו רואים טיפוס? במלחמות, כשהביוב לא לגמרי בסדר וכשההיגיינה ירודה. מדובר על מחלה שמאפיינת יותר את העולם השלישי, וקשורה לתנאים היגיינים גרועים.
"מה שמאפיין את הטיפוס זה בעיקר חום גבוה, פריחה על העור וכאבי ראש. היא יכולה לחולל פגיעה רב מערכתית בריאות ובכליות. זו בהחלט מחלה שצריכים להכיר כי עלולים גם למות ממנה. תנאי היגיינה לא טובים כמו שתייה של מים מזוהמים או מחיה בסביבה מזוהמת. חובה לחולל מהלך תברואתי בבני ברק. צריך לטפל בחולדות ובכלל בתשתיות של העיר".
בנוסף טיפלה לאחרונה פרופ' רהב בתושב העיר שחלה בעכברת, מחלה שגם היא כמו טיפוס עשויה להיגרם כתוצאה מהיגיינה לקויה. התושב אושפז במצב קשה מאוד בבית החולים בעקבות ההדבקה. יש לציין כי על פי נתוני משרד הבריאות מתחילת ספטמבר אותר מקרה אחד של עכברת לעומת שניים באותו פרק זמן בשנה שעברה, אך גם כאן ההערכה היא שמדובר על נתוני חסר.
העירייה: משרדי הממשלה לא מתואמים
ממשרד הבריאות נמסר: "הטיפול במכרסמים הוא באחריות הרשות המקומית".
עיריית בני ברק מסרה בתגובה: "הדיווח שהתקבל מהרופאה המחוזית הוא סביב חודש ספטמבר מאז לא התקבל כל דיווח נוסף, עדות ברורה לאפקטיביות הפעילות העירונית. ואכן, מאז נעשית פעילות ביתר שאת באופן צמוד ומבוקר על ידי המשרד להגנת הסביבה. פעילות מאסיבית של הדברה ואיטום מחילות קינון, טיפול במפגעי אשפה באופן מוגבר, הוספת ימי פינוי אשפה בכל רחבי העיר".
בעירייה אומרים ש"לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה מפגע החולדות בעיר כבר ירד בעשרות אחוזים והפעילות המבורכת תוסיף ותביא למיגור משמעותי עוד יותר. בכל רחבי העיר ניתן לראות בשינוי מהותי וניכר לעין כאשר המאמץ העירוני מחולל שינוי ויימשך ביתר שאת.
"אנו מצרים על חוסר התיאום הבסיסי בין משרד הבריאות למשרד להגנת הסביבה המלווה את התוכנית. אנו מצפים לסיוע גם של רשויות הבריאות בשותפות במאמץ המקצועי הנעשה יחד עם המשרד להגנת הסביבה, כמו למשל באכיפת הנחיות ההדברה המוטלות בחוק על כל עסקי המזון, שהם באחריות המשרד באופן ברור".
פורסם לראשונה: 00:00, 22.12.23