כחודש וחצי לאחר מותו של תינוק בלידת בית, שוב אירוע שכמעט נגמר במוות בגוש עציון. אישה בשנות ה-30 לחיייה הובהלה לבית החולים שערי צדק לאחר שלידת הבית הסתבכה ביישוב בת עין. רופאי בית החולים יילדו אותה בשלום.
הקריאה הראשונית למד"א התרחשה לאחר שטרם הלידה נמצא שמנח העובר רוחבי, אך בהמשך שוחררו כוחות מד"א מהמקום. תוך זמן קצר נקראו שוב לזירה, יחד עם המשטרה, והאישה הועלתה לניידת מד"א בנקודת איסוף מחוץ למקום שבו התרחשה הלידה. היא הובהלה במהירות לחדר הניתוח בשערי צדק שם ילדה את בנה.
יובל יפה מושקוביץ, מיילדת. וסמנכ"לית התפעול בארגון המיילדות בישראל, עונה על השאלות הכי קשות בנוגע ללידת בית.
1. מהי לידת בית בטוחה?
לידות בית שנעשות על פי הקריטריונים בטוחות כמו לידות בבתי החולים. לידת בית בטוחה זוהי לידה שנעשית תחת פיקוח וניהול של מיילדת מוסמכת, בעלת רישיון וניסיון מקצועי מתאים. מיילדת בית אשר מלווה את האישה לאורך ההיריון, מכירה את ההיסטוריה הרפואית שלה, את מהלך ההיריון, את צרכיה, אמונותיה ורצונותיה תוכל לתת מענה מקצועי והוליסטי מצוין ולאתר מבעוד מועד הריונות בסיכון.
מיילדת בית מוסמכת לאבחן מתי לידה סוטה מהמהלך התקין שלה ובמקרים כאלה היא תמליץ על מעבר להמשך היילוד בבית החולים ותבצע אותו. המעבר של לידת בית לבית חולים הוא לא לידה שהסתבכה, אלא הוכחה למקצועיות של מיילדות הבית.
2. מי מורשה ללוות אישה מטעם המדינה בלידת בית?
לידת בית צריכה להתבצע על ידי מיילדת מוסמכת בעלת רישיון משרד הבריאות עם ניסיון של שלוש שנות עבודה בבית חולים וקבלה של לפחות 10 לידות בית עם מיילדת בית.
3. מה ההבדל בין מיילדת לדולה?
מיילדת היא מי שסיימה לימודי אחיות בתואר של ארבע שנים או הסבת אקדמאיים שנמשכת שנתיים. לאחר לימודי האחיות, האחות ממשיכה ללימודי מיילדות הכוללים שעות אקדמיות ושעות קליניות ובסופם מבחן עיוני ומבחן מעשי. כל מיילדת בתום ההכשרה מתחילה לעבוד בחדרי לידה ומלווה לתקופה של מספר חודשים על ידי מיילדות מנוסות, נחשפת למקרים מגוונים ואף טיפול באירועי חירום מיילדותיים, עד שמגיעה לעצמאות.
לימודי הכשרה לדולה נעשים במסגרות שונות, אך הם אינם מפוקחים על ידי גורם מקצועי ואין קריטריונים מי נושאת בטייטל "דולה". דולה אינה מורשת להתערב בהחלטות רפואיות ולא לבדוק את האישה נרתיקית ובטח לא ליילד. דולה היא תומכת לידה, המספקת תמיכה רגשית ליולדת.
4. האם כל אישה יכולה ללדת בביתה?
מדינת ישראל וכל אנשי הרפואה מחויבים לבריאות הציבור, ועל כן נקבעו קריטריונים ללידת בית, מתוך רצון להגדיר מהו היריון בסיכון נמוך שניתן ללדת בבית ומהו היריון בסיכון גבוה, אשר מצריך את קיום הלידה במרכז רפואי.
5. מה לגבי נשים בהיריון בסיכון שעדיין מעוניינות בלידת בית?
לנשים שהריונן הוגדר בסיכון גבוה, ההמלצה היא ללדת בבית חולים. מה שכן ניתן לעשות זה לבדוק איזה בית חולים עונה על הדרישות והרצונות של כל אישה בצורה הטובה ביותר, וחשוב מכך להגיע מוכנות.
פורסם לראשונה: 00:00, 08.05.24