כשהתלמידים מתוכנית המצטיינים של הגימנסיה העברית בירושלים התבקשו לבחור ניסוי עבור תחרות "ספייסלאב רמון", הם לא היססו לרגע: הם ידעו שיקדישו את המאמץ לחיפוש תרופה שתילחם במחלת הסרטן שתקפה את המורה האהוב שלהם, ניקי בסט.
התחרות, שאותה מקיימת מדי שנה קרן רמון, היא חלק מתוכנית מצוינות המאפשרת לתלמידים ישראלים ללמוד על ניסויים בחלל. הפרס לזוכים במקום הראשון הוא שליחת הניסוי שלהם לחלל, שם הוא נבדק בחוסר כבידה ובתנאים נוספים שאינם קיימים על כדור הארץ.
1 צפייה בגלריה
התיכוניסטים ששלחו את הניסוי שלהם לחלל עם המורה ניקי בסט
התיכוניסטים ששלחו את הניסוי שלהם לחלל עם המורה ניקי בסט
התלמידים עם המורה ניקי בסט. התרופה תטוס לניסוי בחלל
(צילום: שלו שלום)
"הניסוי התחיל לפני שנתיים, כשהיינו בכיתה ט'. במסגרת התוכנית התבקשנו לעשות מחקר שיתרום לחברה ואפשר לקשר אותו לחלל", מספרת נעמי דאר (16), אחת התלמידות בצוות, "התחלנו את השנה באיחור של כחודשיים, ולא ידענו בדיוק למה, רק אמרו לנו שהמורה לא יכול להגיע. כשניקי חזר לכיתה הוא סיפר לנו שחלה בסרטן והתחיל טיפולים כימותרפיים. צריך להבין: ניקי הוא לא סתם מורה. הוא פנסיונר שבא במיוחד ללמד אותנו. הוא חי את מה שהוא מלמד ואנחנו כל כך אוהבים אותו. לכן, החלטנו לעשות משהו שקשור בסרטן".
המורה ניקי בסט: "התלמידים התחילו לחקור את נושא האימונותרפיה וגילו באחד הפרסומים שבמקרים שאין כוח כבידה, תאי הדם הלבנים נלחמים נגד הסרטן יותר טוב. הם קישרו אחד לאחד והחליטו על זה לעשות את הניסוי. היה פה שילוב נדיר של אינטליגנציה ואמפתיה"
אלא שהם גילו במהרה כי זה לא נושא פשוט. "היה ממש קשה למצוא ניסוי בתחום הזה שעוד לא עשו", מספרת דאר, "אנחנו הרי לא מדענים, אבל בסוף גילינו שזה כן אפשרי". הנושא שאותו חקרו התלמידים הוא אימונותרפיה. "מדובר בשיטת טיפול חדשה יחסית, שבמסגרתה לוקחים תאי דם לבנים, השייכים למערכת החיסון, ומהנדסים אותם גנטית כדי שיצליחו להילחם בסוג הסרטן שאותו אדם חולה בו", מסבירה לאה פישר (16), אחת מהתלמידות שיצרו את המחקר, "הניסוי שלנו יבדוק אם השיטה הזו עובדת טוב יותר בתנאי אי-כבידה בחלל. במידה וזה יצליח, הדבר יעזור להרבה חולי סרטן".

"אין דבר יותר מרגש מזה שהם רוצים לעזור לי"

בסט (71), שעבר לפני כעשור מעולם ההייטק לעולם החינוך, מספר כי חלה בסרטן בלוטת הלימפה, "הטיפול הכימותרפי החליש את המערכת החיסונית שלי והתיישבו לי כמה חיידקים על הריאות. נכנסתי לטיפול נמרץ, הרדימו והנשימו אותי, ולכן לא הגעתי לבית הספר. די מהר החלטתי שאני חוזר לבית הספר למרות שעדיין לא הבראתי. סיפרתי להם מה קרה, הם התחילו לחקור את נושא האימונותרפיה וגילו באחד הפרסומים שבמקרים שאין כוח כבידה, תאי הדם הלבנים נלחמים נגד הסרטן יותר טוב. הם קישרו אחד לאחד והחליטו על זה לעשות את הניסוי. היה פה שילוב נדיר של אינטליגנציה ואמפתיה. אנחנו הרבה זמן יחד, אני קשור אליהם והם אליי, ואין דבר יותר מרגש מזה שהם רוצים לעזור לי".
כדי להגשים את חזונם פנו התלמידים לד"ר בנצי כץ, מנהל המעבדה ההמטולוגית בבית החולים איכילוב, שהתגייס למשימה. צוות איכילוב ליווה את התלמידים לאורך כל שלבי הניסוי. "זה מדהים שהם נתנו את הזמן בשבילנו", אומרת דאר, "הם ידעו להסביר לנו כל דבר ולפתח את הניסוי לעוד רבדים. זה היה תהליך מהמם. לא היינו מגיעים לעומק המדעי הזה בלעדיהם".
השבוע התרחשה נקודת ציון חשובה: התלמידים הגיעו לאיכילוב כדי לארוז את דגימת תאי הדם, שהועברה לחברת שילוח. בזמן הקרוב היא תוטס לארה"ב, ותישלח משם לתחנת החלל של נאס"א. "זה ממש מרגש שהולכים לשלוח את המחקר שלנו לחלל", אמרה פישר, "האמת, לא חשבנו בהתחלה שהניסוי הזה יגיע לנאס"א. פשוט דאגנו למורה שלנו, ראינו שקשה לו ורצינו לעזור לו ולחולים אחרים".
ד"ר כץ סיפר כי "לאחר התייעצות עם צוות המעבדה לאימונותרפיה, בראשות ד"ר ענת גלוברזון-לוין, החלטנו להתגייס לפרויקט ולהציע לתלמידים לתכנן ניסוי בטכנולוגיה פורצת דרך בטיפול בסרטן: הנדסה של לימפוציטים הורגים, המכוונים ספציפית נגד תאים סרטניים. הצעת המחקר הרשימה את חבר השופטים הבינלאומי והיא נבחרה להיות זו שתשוגר לחלל. הלימפוציטים האלה יישלחו לתחנה של נאס"א יחד עם תאי מטרה סרטניים. לאחר חזרת מבחנת הניסוי תיערך אנליזה של התאים כדי לבדוק אם תנאי חוסר המשקל השפיעו לטובה על תהליך ההרג של התאים הסרטניים".
פורסם לראשונה: 00:00, 15.08.24