עזר מציון אחראית להצלת חייהם של רבים ואף זכתה בפרס ישראל על רקע עבודתה החשובה. אך יותר משנתיים לאחר השינוי ההיסטורי של מדיניות תרומות הדם שקידם שר הבריאות לשעבר ניצן הורוביץ, שהתירה לראשונה תרומת דם גם לגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים, וסיימה אפליה של קרוב לארבעה עשורים – העמותה והשאלון שהוציאה נותרו מאחור. יש לציין שהשאלון מחייב מענה על שאלות, שגם בשאלוני תרומת הדם המחמירים של מד"א - לא הופיעו מעולם.
כשנתנאל הרש, בן 34 מירושלים, נמצא מתאים לתרומת מח עצם לאחרונה, הוא התבקש למלא את השאלון הייעודי של עמותת "עזר מציון". אלא שהשאלות שהרש נשאל, היו הכל חוץ ממקצועיות: בין היתר, התבקש הרש להשיב אם קיים יחסי מין עם גברים (גם יחסי מין מוגנים נחשבים למשהו שיש להצהיר עליו) ואם ישב בכלא בשנה האחרונה. בנוסף, נשים שתורמות מתבקשות להשיב אם בני הזוג שלהן קיימו יחסי מין עם גברים.
"בבקו"ם, כשמתגייסים לצבא, יש עמדה של עזר מציון שאם אתה רוצה אתה יכול לתת שם דגימת רוק. אם אי פעם תמצא מתאים לתרומה – אמורים ליצור איתך קשר", מספר הרש, שהוא בעצמו סטרייט ואב לילדים: "אחרי הרבה שנים יצרו איתי קשר בשבוע שעבר והשיחה הייתה מאוד נעימה. כחלק מהתהליך התבקשתי למלא שאלון".
אלא שכפי שהרש מספר, מדובר בשאלות לא סבירות, לא ראויות שאין להן קשר למצב רפואי: "השאלה לא צריכה להיות אם קיימתי יחסי מין עם אדם כזה או אחר, אלא אם קיימת יחסי מין מוגנים. הרגשתי שזה לא תקין ואני זוכר שהיה את המאבק מול מד"א על שאלות דומות".
דרישות בינלאומיות?
באגודה למען הלהט"ב זעמו על השאלון המפלה: "עזר מציון מבצעים כאן הפליה ברורה בין דם לדם, ולוקחים אותנו אחורה לזמנים שבהם סימנו את הקהילה הגאה באמצעות סטריאוטיפים. אפילו בתרומות הדם למד"א שאלות מסוג זה הוצאו מתוך טופס התרומה. במציאות של חוסר עקבי בתרומות מח עצם, לא ייתכן כי יבטלו וידחו את זכותם של קהילת הלהט"ב לתרום לחברה ולקהילה. אנו דורשים ודורשות כי עזר מציון תיישר קו בנוגע לדרישות התרומה ונוסח השאלון לזה של בנק הדם, ושתצהיר כי אינה מבצעת הפליה כנגד להט"ב ומונעת תרומת מח עצם על בסיס נטייה מינית וזהות מגדרית".
גם במשרד הבריאות אמרו כי השאלון אינו רלוונטי, והוסיפו שיפעלו לשנותו: "שאלות בשאלונים רפואיים צריכות להיות עם הקשר רלוונטי קליני. אין קשר רפואי בין נטייתו המינית של אדם או שאלת מעצרו של אדם לבין התאמתו לתרומת מח עצם. משרד הבריאות יפעל מול עזר מציון על מנת שהשאלון יתאם את מטרתו הקלינית".
בעזר מציון טענו שהם מחויבים לשאול את השאלות המפלות, בשל דרישות בינלאומיות: "מאגר מח העצם של עמותת עזר מציון הוקם בשנת 1998 ומהווה את אחד ממאגרי מח העצם הגדולים בעולם. כלל הפעילות והקריטריונים שעל פיהם פועלת עזר מציון מפוקחים ומאושרים באופן מלא על-ידי משרד הבריאות, ובשירותי העמותה נעזרו לאורך עשרות שנים מאות אלפי ישראלים ללא הבדל דת, גזע ומין.
"כמאגר בינלאומי, כדי שישראלים יוכלו לקבל תרומות מח עצם ממדינות העולם, וכדי שעזר מציון תוכל להעביר תרומות מח עצם להצלת חיים במדינות אחרות – עלינו לעמוד בדרישות המחמירות של המאגרים הבינלאומיים. על כן, השאלון הרפואי שניתן לאדם שנמצא מתאים לתרומת מח עצם נוסח בהתאם לכך. יש לציין כי עומדת לתורם האפשרות שלא לענות על חלק מהשאלות".
אך בעוד שבעזר מציון טוענים שמדובר בסטנדרטים בינלאומיים שמחייבים את שאילת השאלות הלא ראויות, לפי בדיקת ידיעות אחרונות ההנחיות של הארגון הבינלאומי הן כלליות ומטרתן למנוע העברת של תרומות עם נגיף ה-HIV ולא מחייבות את הניסוח הספציפי והמפלה בשאלון.
פורסם לראשונה: 00:00, 13.09.24