יותר מ-150 אחיות חסרות בתחנות טיפת חלב של משרד הבריאות ברחבי הארץ בשל השכר הנמוך ותנאי ההעסקה הירודים. כך עולה מנתוני המשרד שהגיעו במענה לבירור בעניין שערך יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי (ש"ס).
"למחסור בכוח אדם בתחנות אלה עלולות להיות השלכות על בריאות הציבור בעתיד", אמר יו"ר הוועדה. "אני קורא למשרד האוצר שלא להשית את הקיצוץ הרוחבי בתקציב משרד הבריאות על תחנות טיפת חלב - זהו שירות חיוני שיש לתעדפו".
כאמור, האחיות לאורך השנים דרשו להעלות את שכרן, אך בפועל לא רק שהוא לא עלה באופן משמעותי בשנים האחרונות - אלא שעומס המשימות ותחומי האחריות עליהן רק הלכו והתעצמו. כתוצאה מכך, אחיות שעברו הכשרה מיוחדת כדי לעסוק בתחום, עוזבות.
את מחיר המחסור משלמים ההורים והילדים. "לצערי לכל תור לחיסון היה צריך ממש להתחנן כדי שיהיה בזמן אחרי התור הקודם, על מנת שהאחות תעשה את העבודה שלה בדיוק בזמן", סיפרה יעל, אמה של גאיה בת השנתיים מפתח תקווה. "לאחיות חשוב לעשות את העבודה כמו שצריך, אבל הן פשוט קורסות תחת העומס כי יש המון ילדים והן לא עומדות בתנאים ובבקשות של ההורים".
יש לציין כי לא כל תחנות טיפות החלב נמצאות תחת אחריות משרד הבריאות, אלא גם תחת אחריות עיריית תל אביב-יפו, עיריית ירושלים וקופות החולים. אך המחסור ניכר בחלק מהתחנות הממשלתיות שמשרתות את רוב הורי ישראל.
בשל כך נבחנה לאחרונה האפשרות להעביר את התחנות לאחריות הבלעדית של קופות החולים, משום שאחיות טיפת חלב מרוויחות משמעותית פחות מאחיות בתי החולים וקופות החולים. "עד עכשיו משרד הבריאות ניסה בכל מיני דרכים כאלו ואחרות, גם דרך ספקים חיצוניים, למלא את השורות", הסבירה יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור, רינה טיורי. "אך שיפור תנאי השכר הוא המפתח לשינוי לצד תמרוץ לאחיות שנמצאות באזורים שבהם מאוד קשה לקלוט אחיות".
משרד הבריאות מסר בתגובה בוועדה: "פערי תקינה אלה הוצגו לרפרנט בריאות במשרד האוצר כחלק מתהליך בחינה אסטרטגי של שירות מונע בטיפת חלב, ונמצא כרגע בבחינה".
פורסם לראשונה: 00:00, 16.09.24