תוך זמן קצר התהפכו חייו של איתן הקטן. הוא היה ילד בריא, סקרן ופעיל עד שאובחן עם סרטן בכבד שסיכן את חייו. "הכול קרה כל כך מהר עד שלא היה לי זמן לעכל את חומרת מצבו. כשהתקבלה האבחנה נכנסתי ל-doing מטורף שהדחיק אצלי את הדברים", אומרת עינת קניגר (50), אמו של איתן (9), מורה בתיכון המתגוררת בכפר-יונה.
4 צפייה בגלריה
ידידיה בלוך איתן קניגר
ידידיה בלוך איתן קניגר
רס"ר (במיל') ידידיה בלוך שנפל בקרב - הציל את חייו של איתן בן ה-9
(קרדיט: צילום משפחתי)
"אתה כמו אח, עברתי את זה בזכותך". איתן מודה לידידיה שנפל בקרב
(באדיבות המשפחה )

היא אם חד-הורית. איתן הוא בנה היחיד. "בחופש הגדול רשמתי אותו לבקשתו לקייטנת כלבים, חיה שהוא מאוד אוהב, במושב לידנו", היא מספרת, "ערב לפני סיום הקייטנה, במהלך ארוחת הערב, הוא התלונן על כאבים בצלעות וקם מהשולחן. אמרתי לו: 'איתן, באמא שלך, מה צלעות עכשיו?' לא הספקתי לסיים את המשפט והוא נזרק על הספה בסלון בצרחות ובבכי, תוך שהוא מצביע על הבטן".
היא צילצלה מיד לרופא הילדים של איתן. הוא שמע ברקע את זעקות הכאב שלו, ומהיכרותו ארוכת השנים עם הילד התרשם שמדובר באירוע חריג והפנה אותו מיד למרפאה בחשד לאפנדיציטיס. "אחרי נורופן הילד קצת נרגע ולקחתי אותו בשק קמח למרפאה", מספרת עינת, "הרופא בדק אותו, אישר שתנוחת גופו מחשידה, צייד אותי בהפניה למיון, אבל אמר שנמתין עד הבוקר".
בלילה איתן לא היה שקט והתלונן על כאבים. "הוא הקיא, ובכל כמה רגעים התחלפה התלונה: 'אמא, יש לי פיפי', 'אמא, כואב לי', והכול כשהוא חצי ישן", היא מספרת, "בבוקר היה לי תור לעיקור הכלבה וביקשתי משכנה שתשגיח עליו עד שאחזור. כשחזרתי מהווטרינר ראיתי שהוא חיוור מאוד. ניסיתי להושיב אותו אבל הילד לא הצליח להתרומם. שוב הרמתי אותו על הידיים ורצתי לרופא הילדים שלו, שעובד גם בבית החולים מאיר. הוא הסתכל עליו ומיד התקשר לבית החולים וביקש שיכינו חדר ניתוח כי יש חשד לאפנדיציטיס".
4 צפייה בגלריה
yk14157995
yk14157995
איתן עם ד"ר הלן טולדנו וד"ר מיכאל גורביץ' משניידר
(צילום: אביגיל עוזי)
במיון ילדים במאיר עבר איתן סדרת בדיקות רוטינית ואז נשלח לסי-טי. פענוח הסריקה היה מהיר. בסיומו ניגשה לעינת רופאה וסיפרה: "האפנדיציט של הילד תקין, אבל בסי-טי התגלה גידול גדול בכבד, שכבר גלש החוצה". היא הסבירה כי את הטיפול הכי טוב למצבו יקבל איתן במרכז שניידר לרפואת ילדים.
"הרופאה הצטרפה אלינו לפינוי באמבולנס מכפר-סבא לפתח-תקווה", מספרת עינת, "אני הייתי עדיין בהכחשה מוחלטת. אמרתי לעצמי, 'גידול, בסדר, נכנסים, מוציאים, מתקנים לי את הילד והביתה'. אבל זה לא היה המצב". איתן אושפז מיד ביחידה לטיפול נמרץ, שם שהה שישה ימים שבמהלכם צנח ההמוגלובין שלו ל-5 והבטן התנפחה והתמלאה נוזלים.
אחרי שהצליחו לייצב את מצבו הגיעה למיטת הילד ד"ר הלן טולדנו, אונקולוגית בכירה בשניידר, בישרה לאם שבנה לקה בסוג סרטן מורכב ופירטה מה הבדיקות שהוא צפוי לעבור. "בשלב הזה עדיין לא הבנתי מה לנו ולאונקולוגיה, לא קלטתי שהגידול סרטני, והיא מדברת על ביופסיה ועל חשש מגרורות", מספרת עינת, "מצאתי חדר ריק בטיפול נמרץ, נכנסתי, והתמוטטתי בבכי. אחת הרופאות התיישבה על ידי וחיבקה אותי בשקט, בלי מילים".
ד"ר טולדנו מסבירה כי "אצל איתן התפתחו בעצם שני סוגי סרטן, זה שנפוץ אצל ילדים לצד סרטן שמתפתח במבוגרים. המחלה הייתה נוכחת בשתי אונות הכבד. בשמאלית התפתח גוש סרטני ענק, ובימנית התפתחו גרורות קטנות רבות. העניין הוא שכשמדובר בסרטן הילדים, הוא מגיב היטב לכימותרפיה, אבל הטיפול הזה אינו יעיל בסרטן כבד של מבוגרים. למרות זאת, בחרנו ללכת בכל זאת על כימותרפיה והטיפול הוכיח את עצמו. מצבו של איתן השתפר".
4 צפייה בגלריה
איתן קניגר וכלבו בבית החולים
איתן קניגר וכלבו בבית החולים
איתן וכלבו בבית החולים
(קרדיט: צילום משפחתי)
4 צפייה בגלריה
איתן קניגר וכלבו בבית החולים
איתן קניגר וכלבו בבית החולים
(קרדיט: צילום משפחתי)
כאמור, סבב הטיפולים הכימיים עבד רק על סרטן הילדים. סוג הסרטן השני היה עדיין נוכח והצריך השתלת כבד דחופה כדי להציל את חייו. בית החולים שניידר, יש לציין, מוביל את תחום ההשתלות בישראל בתינוקות, בילדים ובמתבגרים, ומשמש מרכז ארצי להשתלות כבד וכליה. מאז הקמתו זכו מאות ילדים בחיים חדשים, כששיעור ההצלחה הגבוה מקביל למרכזים מובילים בעולם. מבחינה זו – לאיתן היה מזל. אבל הדרך לא הייתה קלה.
"מאחר שאני ובני משפחתי נמצאנו לא מתאימים לתרומה, התחלתי לחפש כבד בשביל הילד שלי", מספרת עינת, "המהלך הראשון היה התחברות עם עמותת 'גדולים מהחיים', כשבמקביל אני פותחת חמ"ל בבית". פוסט שפרסמה התפוצץ מתגובות, אבל תורם מתאים לא נמצא. ואז, ב-29 באוקטובר, היא התבשרה שנמצאה תרומת כבד מתאימה שנלקחה מגופו של רס"ר (במיל') ידידיה בלוך (31), איש יפה תואר, מבחוץ ומבפנים, שנפל בלבנון כשהוא מותיר אחריו אישה בהיריון ראשון. משפחתו תרמה את איבריו והצילה את חייהם של שישה אנשים.
"כשמתאמת ההשתלות דיווחה על התאמה, נסעתי מיד לרמב"ם לבדוק אם אכן הכבד של התורם מתאים לאיתן", מתאר ד"ר מיכאל גורביץ', מנהל היחידה להשתלות וניתוחי כבד בשניידר, "כשאושרה ההתאמה כָּרַתִּי את האונה השמאלית מהכבד של ידידיה ודהרנו חזרה לשניידר. נאלצתי לכרות את הכבד של איתן בשלמותו והשתלתי לו את אונת הכבד. ככל שהילד יגדל, תגדל האונה לממדיו של כבד רגיל".
בסרטון מרגש שפרסם איתן לאחר ההשתלה, אמר בקול רועד: "למי שלא יודע, הכבד שלי היה של חייל שקראו לו ידידיה. אני מאוד פחדתי מהניתוח, אבל הצלחתי לעבור את זה - בזכותך ידידיה ששם בשמיים. אני מאוד מעריך אותך ומבחינתי אתה כמו אח".
פורסם לראשונה: 00:00, 27.11.24