עד הפגיעה האנושה בג'יפ שלו בצפון רצועת עזה בדצמבר שעבר, סמ"ר (מיל') חנן דרורי, בן ה-26, לוחם בחטיבת הקומנדו, עוד חשב להמשיך בתום לימודי התואר הראשון שלו בביוטכנולוגיה ללימודי רפואה, כמו רבים מבני משפחתו. הוא ניצל כל רגע פנוי בלחימה, כולל בג'יפ שבו נפגע באורח אנוש, כדי להתכונן לעבודתו במעבדה של ד"ר עפרה צידון בשערי צדק.
"הוא התגייס ליחידה קרבית, למרות פרופיל לא מתאים. הוא פשוט לא יכול היה לשבת בבית כשהתחילה המלחמה", סיפר אחיו של חנן, דביר. "אחרי הפציעה, היינו בטוחים שהוא ייצא מזה וימשיך לחלום על קריירה רפואית. זה היה יכול להיות יתרון שלו כרופא, עצם זה שהוא היה מטופל. אבל הזיהום הפטרייתי הקטלני לא השאיר סיכוי, וחנן נפטר אחרי מאבק ממושך".
במשך חודשיים חנן עבר סדרה של ניתוחים מאוד קשים בניסיון לעצור את התפשטות הפטרייה. "הפטרייה שממנה חנן נפטר מוכרת בעיקר ממדינות עולם שלישי", תיאר דביר. "אנחנו יודעים שהצבא האמריקאי נתקל בה כשהוא נלחם באפגניסטן, ואפילו הגענו לאותו רופא שטיפל בחיילים אמריקנים. הטיפול בה קשה, הוא דורש זיהוי מוקדם מאוד ואמצעים שאין בהם מספיק ידע בעולם הרפואה המערבי".
לאורך התקופה שבה נאבקו על חייו של חנן, הוא היה ער חלק מהזמן. "היינו בטוחים שהוא יוצא מזה, רק שאלנו את עצמנו מתי. הוא היה גיבור ואמיץ", נזכר דביר. "אמרנו לו שאנחנו אוהבים אותו, והוא אמר לנו שהוא אוהב אותנו. היה לו מאוד חשוב לשאול על אבא ועל אמא".
במהלך מסעה הרפואי, הצליחה משפחת דרורי להביא לארץ תרופה ניסיונית עבור חנן, אך היא הגיעה מאוחר מדי. עם זאת, התרופה שימשה חייל אחר שניצל בזכות המאמץ המשפחתי. "זו הייתה עוד דרך שבה חנן תרם, גם אחרי מותו", אמר דביר.
לאחר מותו, החליטה משפחת דרורי בשיתוף עם המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, בהובלת פרופ' סורינה גריסרו גרנובסקי וד"ר עפרה צידון להקים מעבדה לזכרו. המעבדה תתמקד במחקר מתקדם על זיהומים פטרייתיים ותאי גזע, מתוך כוונה לאפשר זיהוי מוקדם וטיפולים יעילים יותר. "אחד הרצונות שלנו הוא למצוא דרך להשאיר משהו מהאור ומהמורשת של חנן", סיפר דביר. "יש עוד מקרים של חיילים שנפטרו מזיהומים, אז אנחנו מקווים שהמעבדה הזאת תצליח לייצר כלים גם בזיהוי המוקדם וגם בטיפול".
לדברי ד"ר צידון, "חנן הדהים אותי בכישוריו ובתשוקה שלו למדע יישומי. כמה שבועות אחרי שהוא נפטר חשבנו יחד עם המשפחה מה יהיה אפשר לעשות, כי היו לו כל כך הרבה תוכניות והוא התעניין רבות בתחום. הגענו למסקנה שצריך להקים מחקר על שמו בנושא שמשלב נושאים של תאי גזע עם הקמה של מודלים שקשורים לפתרונות לזיהומים מפטרייה".
המעבדה על שמו של חנן היא לא רק מקום של מחקר, אלא גם סמל לתקווה ולעשייה. "יש לנו היום חוסר הבנה בתחומים האלה", הסבירה ד"ר צידון. "המעבדה תיקרא על שם חנן ויהיו מלגות על שמו. זו הנצחה חיה שתלווה אותנו לאורך השנים".
פורסם לראשונה: 00:00, 04.12.24