מרכזי החוסן בגליל המזרחי והמערבי, שמשמשים קו ראשון במתן מענה נפשי וחברתי לתושבי קו העימות במהלך המלחמה, ניצבים בפני קריסה. התקציב שהוקצה להם לשנת 2024, בסך 39 מיליון שקלים, עומד להיגמר. ל-2025 טרם אושר מימון שיבטיח את המשך הפעילות, ובכל מקרה מדובר יהיה בקיצוץ של כ-90 אחוז, לשלושה מיליון שקלים בלבד. מאות עובדי מרכזי "משאבים" נמצאים כעת בפני אי-ודאות לגבי עתידם.
בשל המצוקה, היכולת של אנשי המקצוע להמשיך ולהעניק שירות נפשי לעשרות אלפי עקורים ולמאות אלפים שחיו תחת אש בשנה האחרונה ניצבת בסימן שאלה. נזכיר כי רק באחרונה אישרה ועדת הכספים שינויים בתקציב בהיקף של מאות מיליוני שקלים, ובין היתר אושרו 141 מיליון שקל למשרד ההתיישבות והחטיבה להתיישבות של השרה אורית סטרוק. לסכום קטן בהרבה שנדרש למרכזי החוסן טרם נמצא פתרון.
יו"ר אשכול גליל מערבי וראש העיר נהריה, רונן מרלי, ויו"ר אשכול גליל מזרחי וראש המועצה האזורית מבואות החרמון, בני בן מובחר, מזהירים שצמצום התקציב עלול להוביל לקריסת מערך החוסן בצפון. במכתב ששלחו לשרי הבריאות, האוצר והפנים, כתבו: "קיצוץ של למעלה מ-90% בתקציב מרכזי החוסן הוא בלתי נתפס ובלתי אחראי. אי-הסדרת התקציב תביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בבריאות הנפש ובחוסן הקהילתי של תושבי הגליל והגולן".
מרלי ובן מובחר טוענים כי במהלך המלחמה העניקו מרכזי החוסן שירותים חיוניים למאות אלפי תושבים. המענה כלל תמיכה בנפגעי חרדה, סיוע למשפחות ולמפונים, ותשתית שיקום ארוכת טווח, המבוססת על "מודל כוכב" – מערך שלוחות טיפוליות אזוריות המותאמות תרבותית וגיאוגרפית.
בן מובחר מדגיש: "איך הילדים האלו, שחוו טראומות קשות, יוכלו לחזור לבתיהם? איך נתמודד עם משבר נפשי עמוק שמשפיע על כל שכבות האוכלוסייה – מהילדים ועד הקהילה"? מרלי הוסיף כי המדינה חייבת לפעול מיד: "המערכת כולה עלולה לקרוס אם לא יוקצה התקציב הנדרש".
סכנה להמשך הפעילות
מרכזי משאבים שהוקמו לפני יותר מ-40 שנה פועלים על פי תורת החוסן שפיתח פרופ' מולי להד. הם מספקים מענה להתמודדות עם הצרכים הנפשיים המתמשכים, במיוחד בתקופה שבה התושבים עוברים ממצב של הישרדות לשיקום. התוכנית לשנת 2025, הכוללת תקציב של 40 מיליון שקלים, כבר הוגשה למשרדי הממשלה. עם זאת, האי-ודאות התקציבית מעמידה בסכנה את המשך פעילותם של 400 אנשי צוות ב-60 שלוחות טיפוליות ברחבי הארץ.
"כיום, מרכזי החוסן הם קו ההגנה הנפשי של תושבי קו העימות", אומרים מרלי ובן מובחר, "מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להזניח אותם".
צוות של בכירים ממשרד הבריאות קיים בסוף השבוע סיור בגליל ובמרכזי החוסן, אך לא הייתה כל בשורה בפיהם באשר לעתיד הפעילות. כאמור, מרלי ובן מובחר מתריעים כי יש להעמיד מיד מענה ולייצר ודאות על מנת להבטיח את המשך פעילות מרכזי החוסן כדי למנוע תחלואה נפשית רחבת היקף.
ממשרד הבריאות נמסר: "אנחנו מחויבים לכך שפעילות מרכזי החוסן בצפון תימשך ופועלים לשם כך מול מינהלת צפון וגורמי הממשלה הרלוונטיים לצורך הבטחת המסגרת התקציבית לשנת 2025".
פורסם לראשונה: 00:00, 15.12.24