הרחפן החדש שיציל חיי לוחמים בשדה הקרב: בימים אלו משלימים את סדרת הניסויים האחרונה בסיומו של פיתוח רחפן ה"אדמדם", שיספק במהירות מנות דם אמיתי לפצועים בשדה הקרב. הפיילוט לרחפן האדמדם, של מחלקת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון יחד עם החטיבה הטכנולוגית באט"ל, יחל בקרוב באחת מחטיבות צה"ל שפועלות ברצועת עזה, גם בתרחיש של הפסקת אש ובטח לאחר חידוש הלחימה. כך זה נראה בניסויים:
משלוח מנות דם באמצעות רחפן. כך זה נראה
(צילום: דובר צה"ל)

בענף כטב"ם וקונספטים של מפא"ת העדיפו לבחור ברחפן הצבאי "צור" כפלטפורמה למהלך, משום שזכה כבר לאלפי שעות מבצעיות והוכיח עצמו כפופולרי ומוצלח בשדה הקרב בשנה האחרונה, למשימות איסוף וגילוי. לרחפן הדם החדש יהיו שני סוגי מארזים, יכולת נשיאה של 7-6 ק"ג ואפשרות לשאת 6-5 מנות דם בכל מארז.
איבוד דם מפציעה היא סיבת מוות מרכזית בפציעות של לוחמים, ולכן צה"ל הפך להיות הראשון שבצבאות העולם שהכניס לשדה הקרב לא רק מנות דם חלקי (פלזמה) עוד מלפני המלחמה אלא גם מנות דם מלא, "אמיתי". התוצאה: שיא עולמי במדד ההצלחה הרפואית בלחימה – כ-7% מהפצועים במלחמה נהרגו, לעומת נתונים דו-ספרתיים במלחמות קודמות וממוצע עולמי דו-ספרתי גבוה יותר, במלחמות של צבאות מערביים.
יחד עם זאת, השימוש בצידניות עבור הפרמדיקים והחובשים שנמצאים עם הגדודים והיחידות בשטח לא תמיד הספיק, ובחיל הרפואה ניסו אפוא לקצר עוד יותר את זמני הטיפול בשטח, לפני הפינוי לבתי החולים. הרחפן החדש - מתוצרת אלביט מערכות - יוכל להעביר מנות דם לפצועים בתוך דקות ספורות וקריטיות, בצורה בטוחה עם הטלת המארז בנקודה שה"מוח" הטכנולוגי ברחפן המתקדם יבחר, ולפי מיקום הכוח שנפגע והתחשבות במשטר הרוחות ובאילוצים נוספים כדי להבטיח את התוצאה הרצויה.
1 צפייה בגלריה
הרחפן "אדמדם" של צה"ל שמביא מנות דם לשדה הקרב
הרחפן "אדמדם" של צה"ל שמביא מנות דם לשדה הקרב
הרחפן "אדמדם" של צה"ל שמביא מנות דם לשדה הקרב
(צילום: דובר צה"ל)
"רחפני צור כבר נמצאים בתפוצה רחבה בצבא, לכן פיתחנו לו את המארז למנות הדם שיוטלו עם מצנח קטן ויעודי", מתאר ע', ראש ענף כטב"ם במחלקת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון, "בהמשך נוכל לספק כך אמצעים נוספים. שילבנו חברת סטארט-אפ שמתמחה בעולמות ההצנחה של מארזים. אופן ההנחתה בקרקע משכך את הפגיעה, מונע פגיעה בדם שהם חומר ביולוגי, מקטין את מהירות הנפילה ומגיע ברמת דיוק גבוהה מאוד לכוח שמחכה לו. חומר ביולוגי רגיש לתאוצות ופגיעות ולכן מנענו זו בתהליך הפיתוח".
רחפני הדם החדשים מיועדים למקרי חירום בלחימה אבל לא תהיה מניעה להשתמש בו גם בשגרה בשטח האויב כדי לחסוך שינועים קרקעיים מסוכנים, למשל למוצבים שנמצאים בקצוות הרחוקים של פרוזדור נצרים או ציר פילדלפי, או בשטחים שבהם צה"ל יישאר בלבנון או בסוריה. הרחפן יהיה יעיל לטיסות בטווחים של מספר ק"מ ולגבהים של כמה מאות מטרים, כדי למנוע ירי של האויב עליהם. לרחפן יהיו יכולות אוטונומיות לבחור את המסלול הנכון לטיסה לפי חישובי הרוחות. מתחילת העשור הקודם ניסו במערכת הביטחון ובתעשיות לשדרג את השימוש ברחפנים גדולים לשינועים לוגיסטיים רפואיים, כולל פינוי פצועים, אך ללא הצלחה או הבשלה טכנולוגית עד כה, בעיקר בגלל סוגיות של בטיחות וסטנדרטים שמתאימים לשדה הקרב.
פורסם לראשונה: 00:00, 28.01.25