בשיתוף חברת אסטלס
יש מעט דברים מביכים כמו להזיע בפני אנשים. לא זיעה רגילה, כמה טיפות סמליות על המצח, אלא תחושה כבדה ומסחררת, שמתחילה מבפנים ומתפשטת החוצה. כזו שמתחילה באצבעות ועולה עד לצוואר ולפנים, כמו צל אדום.
הדבר הנורא באמת בגל חום הוא שאי אפשר להתחבא או להסתתר. כולם יכולים לראות שמשהו קורה, כי משהו באמת קורה: הטמפרטורה של הגוף משתנה, וסביר להניח שתתקשי לסיים את הפעולה או להשלים את קו המחשבה שלך. גלי חום הם התסמין השכיח ביותר מתסמיני גיל המעבר, וכנראה המפורסם ביותר שבהם. תסמינים נוספים הם שינויים במצב הרוח, הפרעות שינה ויובש בנרתיק. כולם נגרמים עקב ירידה ברמות ההורמון אסטרוגן.
לפי ד"ר נגה פורת, מומחית ברפואת נשים, יושבת ראש החברה לרפואת נשים בקהילה ורופאה בכירה במכבי שירותי בריאות, הרגע הזה שבו גל החום תופס אותך לא מוכנה, הוא בדרך כלל זה שבו תתקבל ההחלטה לפנות לייעוץ וקבלת טיפול מקצועי אצל רופא או רופאת נשים. לאורך השנים היא פגשה מטופלות רבות שסבלו מההשלכות של גלי חום.
"הייתה לי מטופלת עורכת דין, שהגיעה עם תלונה על גלי חום", היא נזכרת. "היא אמרה שזה לא מפריע לה ושהיא 'מסתדרת' ולא צריכה טיפולים. חצי שנה לאחר מכן היא חזרה למרפאה. היא סיפרה שבעת שהציגה את הטיעונים שלה בבית המשפט, היא נשטפה בגל חום. היא נאלצה להפסיק לדבר, כי נקטע לה חוט המחשבה. ואז היא הבינה שהגיע השלב בו אכן קיימת פגיעה בתפקוד האישי והמקצועי ושבה לברר על אפשרויות הטיפול."
"אצל נשים רבות, גל חום מגיע בסיטואציה שמבהירה להן שיש מחיר שלא היו מודעות אליו. כשיש מחיר תפקודי, מקצועי וחברתי, זה מניע נשים לבקש טיפול או לפחות לשמוע מה האפשרויות העומדות לפניהן".
2 צפייה בגלריה
גלי חום בגיל המעבר
גלי חום בגיל המעבר
גלי חום בגיל המעבר
(shutterstock)
התסמין הנפוץ ביותר
גיל המעבר מתרחש בדרך כלל בין הגילאים 45 ל-55. למרות שההגדרה היא היעדר וסת במשך 12 חודשים, המעבר לגיל המעבר מתרחש על פני פרק זמן ארוך בהרבה, שנמשך בדרך כלל שנתיים עד 10 שנים, ולרוב כולל שלושה שלבים.
הראשון הוא פרה-מנופאוזה - בדרך כלל שנתיים עד חמש שנים לפני הווסת האחרונה, אך לעתים 10 שנים או יותר. השני הוא גיל המעבר/מנופאוזה, שכולל 12 חודשים ללא וסת. השלישי הוא פוסט-מנופאוזה, מסוף גיל המעבר ועד סוף החיים.
מה מתרחש במהלך גיל המעבר שגורם לשינויים?
"השחלות מפסיקות לייצר אסטרוגן. החסר שלו מתבטא בהרבה מאוד מערכות ואיברים בגוף, כמעט בכולן. להיעדר האסטרוגן יש השפעות על השינה בלילה, וגם השלכות על הנטייה לחלות בסוכרת, סיכון לשבץ מוחי ועוד".
גיל המעבר הוא שלב טבעי בחיי האישה, המציין את סיום המחזור החודשי. למרבה השמחה, בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לנושא וכתוצאה מכך, יותר נשים פונות לקבלת טיפול כשמתחילים התסמינים להופיע.
בסקר של האגודה לגיל המעבר שנערך בשנת 2022 נמצא שרוב הנשים (72%) סבורות שחל שינוי בגישה ובהתייחסות לבריאות האישה במהלך גיל המעבר בשלוש השנים שקדמו לסקר.
הסקר סיפק הצצה לחוויה של אישה בגיל המעבר. 77% מהנשים ציינו שחשו שינויים פיזיולוגיים ונפשיים ודיווחו על השמנה בטנית, חוסר אנרגיה ועייפות, נדודי שינה, גלי חום ומצבי רוח.
"נשים צריכות להקפיד על מעקב גניקולוגי בכל גיל, וכשמתחילות להרגיש בתסמיני גיל המעבר - אין סיבה לסבול", מסבירה ד"ר פורת. "רופאי ורופאות נשים יכולים לתת את המידע ולסקור את אפשרויות הטיפול. זו לא גזירת גורל וניתן למנוע את הסבל מגלי חום. מדובר בתלונה השכיחה ביותר של גיל המעבר, ובין 75 ל-80% מהנשים באוכלוסייה הישראלית יסבלו מהם".
"גל חום יוצר תחושה כאילו את עולה באש", מסבירה ד"ר נגה פורת, "כשאת חווה גל חום את מזיעה ומאדימה מהצוואר ומעלה. יש כאלה שאצלן זה נמשך כמה שניות ואחריהן הן ממשיכות הלאה. זה נקרא גל חום בינוני. גלי חום יותר קשים גורמים להפסקת הפעולה שבה האישה עסוקה. זה יכול להימשך בין 40 עד ל-50 שניות".
במהלך גל החום, לרוב חוות הזעה מוגברת (זיעה קרה) וקצב דופק מוגבר. לאחר גל החום, ישנה הרגשה של קרירות - וזאת בגלל אובדן חום הגוף המהיר.
הבשורה החדשה
טיפול הורמונלי חליפי שעיקרו מתן האסטרוגן החסר בגוף, היה ועודנו קו טיפול ראשון לטיפול בתסמיני גיל המעבר ומניעת תחלואה עתידית. טיפול זה אינו מתאים לכל הנשים, ויש כאלה שאינן מעוניינות בטיפול הורמונלי.
בימים אלו אושרה על ידי משרד הבריאות הישראלי, האירופאי והאמריקאי תרופה חדשה, לא הורמונלית, הראשונה מסוגה שמטפלת באופן ממוקד בגלי החום, על ידי פעולה ישירה דרך מרכז וויסות החום במוח. "התרופה נלקחת ככדור אחד ביום ומורידה באופן מובהק את השכיחות של גלי החום הקשים והבינוניים", מסבירה ד"ר פורת. "זו בשורה מדהימה, שעוזרת לנו להצליח להחזיר לאישה את יכולת התפקוד שלה".
2 צפייה בגלריה
ד״ר נגה פורת
ד״ר נגה פורת
ד״ר נגה פורת
(צילום: יח"צ)
השפעה מהירה ושיפור באיכות השינה
"הטיפול החדש ממוקד בגלי החום", אומרת ד"ר פורת, "ההשפעה מורגשת במהירות - כשבוע לאחר תחילת נטילת הטיפול".
"החידוש הוא שאפשר לטפל בתסמינים האלו בצורה מאוד יעילה. המחקרים של התרופה, שבוצעו במשך למעלה משנה, הראו שזה עובד, במיוחד עבור נשים שלא יכולות או רוצות לקחת את הטיפול ההורמונלי לגלי חום".
הטיפול החדש משפר בחלק מהנשים גם את איכות השינה. "יש נשים שמתעוררות בלילה מגלי החום, שטופות זיעה, חוזרות לישון וחוזר חלילה", מרחיבה ד"ר פורת. "עכשיו סוף סוף יש טיפול שמקל עליהן. בעתיד יהיו עוד תרופות מהקבוצות האלה. בדיון מושכל מול רופא או רופאת הנשים, כמעט כל אחת שרוצה יכולה ליטול את התרופה וליהנות מהאפקט המיטיב שלה".
בשיתוף חברת אסטלס
פורסם לראשונה: 12:05, 12.09.24