בשנים האחרונות חלו התפתחויות רבות בהבנת מחלת ההשמנה – למדנו על המנגנונים הביולוגיים שעומדים מאחוריה, על השלכותיה הבריאותיות ועל הטיפול בה. לסל הטיפולים בהשמנה נוספו כלים מתקדמים ויעילים ובימים אלו ממש, אנו הרופאים, כמו גם המטופלים, לומדים להשתמש בהם בצורה היעילה והבטוחה ביותר.
סיכמנו לכם היום חמש מסקנות עיקריות על הטיפולים, דרכי ההתמודדות וההשפעות לטווח ארוך שישנו את חייכם לטובה.
1.נדרש טיפול רב מערכתי
הטיפול בהשמנה מורכב משלוש זרועות; הראשונה - אורח חיים בריא, שכולל פעילות גופנית סדירה ותזונה מאוזנת. השנייה - תמיכה רגשית-נפשית. השלישית - טיפול תרופתי קבוע. לשם הצלחת הטיפול דרושה מעטפת טיפולית רב-מקצועית, הכוללת בין היתר תזונאים, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, וכמובן גם רופאים ואחיות. בלעדי הליווי הצמוד של אנשי מקצוע מסורים אלה, על אף הרצון הטוב, עלולים להיווצר נזקים.
החידוש בטיפולים התרופתיים הזמינים היום, מעבר לירידה המרשימה במשקל, הוא בעצם השמירה על המשקל לאורך זמן. עם זאת, לשם הצלחתו, הטיפול התרופתי חייב להיות מלווה בשינוי באורח החיים. חשוב להקפיד על פעילות גופנית סדירה שכוללת לא רק אימונים אירוביים אלא גם אימונים אנאירוביים - לשם שמירה על מסת השרירים והימנעות מהתפתחות של סרקופניה (דלדול שרירים). הטיפול חייב להיות מלווה גם בהקפדה על תזונה מאוזנת בליווי דיאטנית. הירידה בתיאבון, הנגרמת כחלק מהמנגנון הביולוגי של הטיפול התרופתי, עשויה להיות משמעותית ביותר וחשוב לוודא כי למרות שאוכלים מעט - הרכב התזונה נכון ומספק את כל אבות המזון, לצד סיבים תזונתיים וויטמינים. אחרת, עלולים להיווצר חסרים תזונתיים שיובילו עם הזמן לנזק בריאותי ממשי.
עם זאת, כמעט בלתי אפשרי להגיע להישגים ארוכי טווח אם מתבססים רק על זרוע טיפולית אחת מבין השלוש. מחקרים רבים שבדקו את היעילות של שינוי אורח חיים כמדיניות יחידה לטיפול במחלת ההשמנה, הוכיחו שברוב המוחלט של המקרים צפוי כישלון. למעשה, כלל האצבע קובע כי 90 אחוז מהמטופלים שירדו במשקל באמצעות שינוי באורח החיים בלבד, צפויים לעלות בחזרה 90 אחוז מהמשקל שהורידו תוך שנה ולפעמים אף להגיע למשקל גבוה יותר.
התמיכה הנפשית-רגשית מהווה חלק בלתי נפרד מהמכלול הטיפולי. השמנה מוגדרת כמחלה כרונית לא רק בגלל הסיבוכים המטבוליים והמכניים שלה, אלא גם בשל שלל הסיבוכים המנטליים שלה – מדיכאון, דרך חרדה, הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז ועוד. מעבר לכך, הטיפול התרופתי שפועל על מערכת העצבים המרכזית עשוי להשפיע גם על מצב הרוח ולכן חשוב שהמטופל יהיה במעקב מהבחינה הזו. יש לקחת בחשבון כי התמיכה הנפשית-רגשית לעתים קרובות נדרשת לא רק עבור המטופל, אלא גם עבור משפחתו.
2.הטיפול בהשמנה משפר מדדים רפואיים נוספים
הסיבה העיקרית שבגינה חשוב לטפל בהשמנה היא המצב הרפואי הכרוני אליו מגיעים החולים. השמנת יתר מעלה את הסיכון לחלות במחלות רבות כמו לחץ דם גבוה, סוכרת, כבד שומני, דום נשימה בשינה, מחלות לב וכלי דם ואף סרטן. זוהי הסיבה המרכזית שבגללה מוגדרת ההשמנה כמחלה כרונית לכל דבר.
כשמתקיימת ירידה משמעותית במשקל, אנו רואים שיפור בשלל מדדים בריאותיים: מצבים שבהם אדם עם טרום סוכרת יכול לשוב להיות בריא לחלוטין ואף מחלת סוכרת סוג 2 יכולה לשוב למצב של טרום סוכרת או להיעלם כליל (רמיסיה), שיפור ניכר ברמת השומנים הדם, בלחץ הדם, במדדי דלקת ובאנזימי הכבד - כביטוי לנסיגה בכבד השומני. השיפורים האלה תורמים לירידה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם ולירידה בתמותה.
בהקשר זה ראוי לציין כי התרופות החדשות לטיפול בהשמנה ממשפחת האגוניסטים לקולטן ה-GLP1 ו/או ה-GIP, תורמות לירידה במשקל של 20% ויותר. אחת התרופות הוכחה כבר כמורידה סיכון של 20% להתפתחות תחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם, והיא אף רשומה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) כטיפול במצב זה.
3. הטיפול בהשמנה הוא לא "שגר ושכח"
כיוון שהשמנה היא מחלה כרונית, שלמרבה הצער לא צפויה להיעלם עם הזמן באורח נס, הטיפול בה צריך להימשך לטווח ארוך. בדיוק כפי שקורה אם מפסיקים טיפול ליתר לחץ דם או לסוכרת - גם אם מפסיקים טיפול בהשמנה, עודף המשקל צפוי לחזור, ולעתים גם עם ריבית. במילים אחרות, לא מדובר כאן בטיפול מסוג "שגר ושכח". לאורך הדרך חייב גם להימשך המעקב הרפואי, התזונתי והנפשי, בין היתר כדי לוודא שאין תופעות לוואי או סיבוכים שדורשים שינוי או הפסקה של הטיפול התרופתי.
4. הטיפול בהשמנה משפר גם את החיים עצמם
בניגוד למחלות אחרות כמו יתר לחץ דם או הפרעות במדדי הכולסטרול, את התוצאות של הטיפול במחלת ההשמנה אפשר ממש לראות ולהרגיש. בזכות הירידה במשקל, לרוב יהיה שיפור במצבם הנפשי והרגשי של המטופלים, כמו גם הביטחון והערך העצמי שלהם. מעבר לכך, גם התפקוד היומיומי של המטופלים משתפר באופן ניכר. הם ישנים טוב יותר ונהנים מרוח חדשה של אנרגיה וחיוניות. הם מגלים כי מתאפשרות להם פעולות שגרתיות מהם נמנעו זמן רב כמו להתכופף ולקשור שרוכים, להתקלח בנוחות, להרים את הילד או לשחק אתו בכדור. שיפור משמעותי צפוי גם בתחומים לא פחות חשובים כמו החשק והתפקוד המיני.
5. זוהי רק תחילת הדרך
מחקרים רבים על הדור החדש של התרופות לירידה במשקל עדיין מתנהלים ברחבי העולם, ורבים עוד צפויים להיערך במהלך השנים הבאות. עם הזמן אנו זוכים לגלות עוד ועוד ניסים רפואיים שהתרופות האלה עשויות לחולל, כאשר חלקם הגדול לא בהכרח קשור ישירות לייעוד המקורי שלהן. מדובר במהפכה רפואית של ממש, לא רק בעולמות ההשמנה והסוכרת, אלא גם בתחומים משיקים כמו קרדיולוגיה, נפרולוגיה ונוירולוגיה. לצד זה, כמטפלים אחראיים, חשוב גם להיות צנועים וספקניים, ולזכור כי מדובר אכן בדור חדש של תרופות, על כל המשתמע מכך. שהרי החשוב ביותר הוא, כפי שלמדנו כולנו, לעולם לא לגרום נזק.
בשיתוף מדפייג'
פורסם לראשונה: 16:58, 28.01.25