בשיתוף כמוני
כשזה נוגע לפוריות ובריאות האישה מושרשים עמוק בתודעה שלנו דעות קדומות ואמונות, עד כדי שהן נראות לנו כעובדות של ממש. עם זאת, כשבודקים לעומק, מגלים שלא כל מה ששמענו הוא בהכרח נכון. מיתוסים כמו "אורח חיים בריא יכול לבטל את השפעת הגיל על פוריות" או "שימוש ממושך בגלולות פוגע בסיכוי להרות", משקפים תפיסות שגויות שעשויות לבלבל ולהטעות נשים וגברים כאחד. אז מה באמת משפיע על הסיכוי על הסיכוי להיכנס להריון.
1. נשים בכל גיל יכולות להביא ילדים
בעוד שתאי הזרע אצל גברים מתחדשים לאורך החיים, נשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות, ואיכות הביציות פוחתת עם הגיל, מה שמקטין את סיכויי ההריון באופן משמעותי אחרי גיל 35. בעשורים האחרונים חלה מהפכה בתחום טיפולי הפוריות, ובזכות טכנולוגיות מתקדמות כמו תרומת ביציות או הקפאת ביציות מוקדמת, לנשים יש סיכוי להרות גם בשנות ה-40 וה-50 לחייהן. עם זאת, מקרי הריון בגילים מבוגרים מאוד עדיין נדירים ומעלים שאלות אתיות לגבי הורות בגיל מבוגר.
2. אורח חיים בריא מצליח לגבור על הפגיעה בפוריות עם הגיל
אורח חיים בריא תורם לבריאות ואכן גם לפוריות האישה. עם זאת, גורם הגיל משפיע יותר על הפוריות מאשר אורח חיים בריא, ואין הוכחות שתזונה בריאה יכולה לנטרל את הירידה בפוריות, שנגרמת מתהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף.
3. המענה הטוב ביותר לנשים שמבקשות לדחות אימהות לגיל מאוחר הם טיפולי הפריה חוץ גופית
בגיל מבוגר, טיפולי הפריה חוץ-גופית הם אפשרות חשובה לנשים עם בעיות פוריות. יחד עם זאת אפשר לנסות להיכנס להריון בגיל מבוגר יותר גם באמצעות טיפולי פוריות נוספים. הקפאת ביציות בטכניקת "ויטריפיקציה" למשל היא אופציה המאפשרת לנשים לדחות את ההריון, ולשמור על סיכוי גבוה יותר להרות בעתיד.
4. אם מתמידים בהפריה חוץ גופית – בסוף בהכרח מצליחים להיכנס להריון
טיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF) הביאו תקווה לאנשים רבים עם בעיות פוריות, אך הם אינם מבטיחים הצלחה מלאה. חשוב לזכור שגם במקרים שבהם הטיפולים אינם מצליחים, קיימים פתרונות נוספים להורות, כמו תרומת ביציות, פונדקאות ואימוץ.
5. הזמן הטוב ביותר לכניסה להריון הוא 14 יום בדיוק לאחר המחזור
חלון ההזדמנויות האידאלי להיכנס להריון הוא בשלושת הימים שלפני הביוץ ועד ליום הביוץ עצמו. רק אצל חלק קטן מהנשים מועד הביוץ המדויק הוא כ-14 יום לאחר המחזור. כיוון שאורך המחזור החודשי משתנה מאישה לאישה, נהוג להמליץ לקיים יחסים מספר ימים לפני הביוץ המשוער, כשיש בדיקות שמסייעות להעריך אותו (כמו בדיקות שתן ומעקב זקיקים באולטרה-סאונד).
6. הסכנה בעישון בעיקר רלוונטית להריון, ואין לה קשר לפוריות
עישון סיגריות פוגע בפוריות הן של הנשים והן של הגברים. לכן, מומלץ להפסיק לעשן על מנת להעלות את סיכויי ההצלחה של הכניסה להריון.
7. ניתן להרות רק עם הפריה חוץ גופית בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות
תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא הפרעה הורמונלית נפוצה, ומתבטאת בין היתר בעמידות לאינסולין, השמנה ביטנית, אי-סדירות במחזור, שיעור יתר ואקנה. התסמונת כוללת ביוץ לא סדיר שעלול לגרום לבעיות פוריות, ורוב הנשים עם התסמונת אינן מאובחנות. עם זאת, ניתן לטפל בבעיה באמצעות טיפול תרופתי או ניתוחי, ובעזרת טיפול מתאים ניתן להשיג הריון ולידה אצל יותר מ-70% מהמטופלות, גם ללא צורך בהפריה חוץ-גופית.
8. אסור להרות אם האישה סובלת מסוכרת
סוכרת אינה שייכת למצבים הרפואיים הנדירים יחסית בהם אסור לחלוטין להרות. סוכרת מדובר במחלה כרונית שניתן לאזן במהלך ההריון בעזרת טיפול מתאים, מה שמאפשר לנשים עם סוכרת סוג 1 או 2 להרות וללדת תינוקות בריאים. ההכנות כוללות בדיקות ואיזון סוכר, ואימוץ אורח חיים בריא.
9. אם זוג לא מצליח להיכנס להריון, לרוב ישנה בעיה אצל האישה
האמונה כי בעיות פוריות מקורן לרוב אצל נשים אינה נכונה.; למעשה, בכ-50% מהמקרים הגבר הוא הגורם המשמעותי או הבלעדי לבעיה. מעבר לכך, מחקר בינלאומי מצא ירידה של 62% בספירת הזרע של גברים בין 1973 ל-2018, ככל הנראה בשל גורמים סביבתיים. בעיות פוריות אצל גברים אינן זוכות לחשיפה ציבורית מספקת בשל סטיגמות ותפיסה חברתית הרואה בהן פגיעה בגבריות.
10. טיפול בגלולות למניעת הריון פוגעות בפוריות
האמונה כי שימוש ממושך בגלולות פוגע בפוריות אינה נכונה. נטילת גלולות עשויה ליצור מראית של רזרבה שחלתית נמוכה או לגרום להיעדר וסת זמני, אך אלו תופעות שחולפות לאחר מספר חודשים מהפסקת הגלולות. כך למשל, מחקר מקיף מ-2018 מצא כי גלולות אינן משפיעות לרעה באופן מובהק על הסיכוי להרות לאחר הפסקת השימוש בגלולות.
11. רק אחרי שנה של ניסיונות כניסה להריון יש לפנות לגניקולוג
ההמלצה לזוגות בריאים וצעירים היא לנסות להרות במשך שנה לפני פנייה לטיפולי פוריות, אך בגיל מבוגר יותר, במיוחד מעל גיל 35, או במקרים של בעיות רפואיות ידועות, מומלץ לפנות להערכה וטיפול מוקדם יותר. בנוסף, לנשים צעירות שמעוניינות לדחות את ההריון מסיבות אישיות, כדאי לשקול שימור פוריות.
12. מתח נפשי משפיע על יכולת הפוריות
הקשר בין מתח נפשי ופוריות שנוי במחלוקת בקהילה המדעית והרפואית. מתח עשוי לפגוע במחזור החודשי ובביוץ, אך אין מספיק מחקרים המוכיחים קשר ישיר בין מתח נפשי לסיכויי הצלחה בהריון או לעלייה בסיכון להפלות. בה בעת בעיות רפואיות יכולות לגרום למתח נפשי, במיוחד כאשר אין הסבר ברור לבעיות הפוריות, מה שמגביר תחושות אשם ובידוד.
בשיתוף כמוני
פורסם לראשונה: 14:47, 20.11.24