בשיתוף מדפייג'
הבינה המלאכותית (AI) משולבת כיום במגוון רחב של תחומים בעולם הרפואה, החל משלב האבחון הראשוני של המטופל, דרך תמיכה באבחון במערכות הדימות ובבדיקות המעבדה, סיוע בקבלת החלטות רפואיות, ועד לחיזוי וניבוי המצב הרפואי של המטופל. אבל זו רק תחילת הדרך, לבינה מלאכותית יש פוטנציאל אדיר בייעול תהליכי עבודה כדוגמת סיוע בכתיבת סיכום אשפוז בבתי חולים, סיכום התיק הרפואי עבור רופא המשפחה, סיוע בכתיבת מחקרים ועוד..
גם בעולם פיתוח התרופות, הרפואה מותאמת אישית, ניטור מרחוק של מטופלים, הבינה המלאכותית מהווה כיום שחקן מרכזי וכמעט כל חברת הזנק כיום משלבת בפתרון שלה את יכולות ה AI. בינה מלאכותית קיימת ותהיה בעולם הבריאות - כי אין ברירה אחרת. כמות החולים גדלה ביחס לגודל הצוות הרפואי, כשיש צורך לתת מענה לשאלה בזמן קצר, והדרישות של המטופלים גבוהות יותר. לכן בינה מלאכותית מהווה מרכיב קריטי בייעול תהליכי העבודה בעולם הרפואי.
1 צפייה בגלריה
 בינה מלאכותית באונקולוגיה: המהפכה שמשנה חיים
 בינה מלאכותית באונקולוגיה: המהפכה שמשנה חיים
בינה מלאכותית באונקולוגיה: המהפכה שמשנה חיים
(צילום: shutterstock)
בטיפול האונקולוגי, המטופל, הנמצא בתהליך מתמשך ואינטנסיבי, זקוק למערכת תמיכה רחבה ולמענה לשאלות ופניות רבות לאורך המסע הטיפולי, נושאים שמערכת AI בהחלט יכולה לסייע להם כבר היום.
ד״ר אביבית פאר, מנהלת היחידה למחקרים קליניים ומרפאת גידולי דרכי השתן באונקולוגיה, בבי״ח רמב״ם, התארחה בפרק חדש של "מישהו מטפל בך" לשיחה עם ד"ר מאיה רונן על הטמעת הבינה המלאכותית בשירות המטופל האונקולוגי. בין השאר מסבירה ד"ר פאר באמצעות דוגמאות "מהשטח", אילו יתרונות עיקריים צפויים מהטמעה של בינה מלאכותית בטיפול בחולה האונקולוגי ואילו אתגרים עוד ניצבים בפנינו בהמשך הדרך. צפו בפרק המלא
"היתרונות העיקריים בשימוש ב-AI בטיפול בחולה האונקולוגי כוללים בין השאר שיפור בדיוק האבחנות, אפשרות לזיהוי מוקדם של סרטן, פיתוח טיפולים מותאמים אישית, חיזוי תגובות לטיפולים, ייעול תהליכי קבלת החלטות, הפחתת עלויות הבריאות והעמסת מערכות הבריאות", מדגישה ד"ר פאר. "וגם לא פחות חשוב, שיפור הנגישות והזמינות של שירותים רפואיים".
כבר היום, אומרת ד"ר פאר, קיימות בשימוש מערכות לניתוח תמונות רדיולוגיות לזיהוי מוקדם של גידולים, שימוש במודלים חיזוי לתגובת חולים לטיפולים כימותרפיים, ופיתוח טיפולים מותאמים אישית באמצעות ניתוח גנטי. "מהן ניתן ללמוד על החשיבות של בדיקות איכות, השימוש בנתונים גדולים, ושיתוף פעולה בין חוקרים ואנשי מקצוע רפואיים. כמו כן, קיימים כלים שימושיים לניהול הטיפול בחולה, כשהמטופל יכול לקבל מידע ספציפי עבורו מתוך מנועי חיפוש של AI כדוגמת chat gpt וכן אתרים ספציפיים למטופלים כדוגמת belong".
בין האתגרים שעדיין ניצבים בפנינו בשימוש במערכות AI לחולה האונקולגי מציינת ד"ר פאר הן סוגיות של פרטיות המידע הרפואי, הצורך בהכשרה מתאימה של צוותים רפואיים, שמירה על אמינות ובקרה של המערכות, והתמודדות עם חששות אתיים ומשפטיים. "יצירת רגולציה מתאימה, פיתוח כלים להגנה על פרטיות, הכשרה מקצועית מעמיקה, ושיתוף פעולה בין חברות טכנולוגיה ומוסדות בריאות יסייעו בהתמודדות עם אתגרים אילו." צפו בפרק המלא בראש העמוד.
שירות לציבור. מוגש בחסות בלתי תלויה חברת מרק
כל ההצהרות במאמר הן על דעת המחברת, על בסיס עמדותיה המקצועיות וללא התערבות חיצונית
IL-AVE-00079
בשיתוף מדפייג'