"גם אני כמו כל היהודים עסוק במספרים, 7-24, 12 חודשים".
אז אם כבר מספרים, הנה העובדות: ב-50 השנה האחרונות 59% מיהודי אירופה עזבו את היבשת או התבוללו ואיבדו קשר עם היהדות. במילים אחרות, מתוך 3.2 מיליון יהודים שהתגוררו באירופה ב-1970, נותרו היום כ-1.3 מיליון בלבד. אם הולכים עוד אחורה, בשנת 1939 התגוררו באירופה 9.5 מיליון יהודים שהיו 58% מכלל האוכלוסייה היהודית בעולם. היום, אותם 1.3 מיליון הם כ-9% בלבד מכלל היהודים בעולם, שפל שלא היה כמותו, סביר להניח, מאז המפקד היהודי הראשון בשנת 1170, שנערך על ידי מגלה הארצות היהודי בנימין מטודלה.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
מחקר חדש שפורסם לאחרונה על ידי מכון JPR, ונערך על ידי פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה וד"ר דניאל סטטצקי, חושף לא רק כמה יהודים גרים בכל אירופה, אלא גם את הפילוח לפי המדינות ואת תנועת היהודים בתוך היבשת ומחוץ לה.
לדברי דלה-פרגולה, "יש סימנים מדאיגים של היחלשות האיחוד האירופי, ובראשם הברקזיט שמסמן את הלך הרוח. הקונספציה שלנו היא שהפתיחות, החופש והתעבורה החופשית של האנשים במרחב הפוליטי הם חיוביים לנוכחות היהודית, וראינו לאורך ההיסטוריה שהם שגשגו במרחב כזה. כשקורה ההיפך, כמו התפרקות של האיחוד, זה מצמצם את הנוכחות היהודית. אנחנו רואים יותר תופעות של לאומנות ויותר קיצוניות, גם חיצונית דוגמת הטרור המוסלמי וגם פנימית באופי של ממשלות באיחוד. הרבה כוחות פוליטיים פועלים נגד הרעיון של האיחוד והאינטגרציה, וכשמדובר במדינות לאומיות נפרדות מצבם של היהודים הרבה פחות טוב".
מה התרחיש שאתה צופה?
"לאן שאירופה תלך, לשם ילכו היהודים. אם האיחוד ימשיך להתקיים אז יש מקום לנוכחות ולשגשוג היהודי, אבל אם נלך ללאומנות אז נראה צמצום נוסף של המספרים. מהמחקר עולה שהנאמנות של היהודים לאיחוד האירופי גבוהה משיעור הנאמנות של האוכלוסייה הלא-יהודית, כלומר המסגרת הזאת טובה עבור היהודים. במילים אחרות, עדיף להיות יהודי אירופי ולא יהודי הונגרי בלבד. יש גם תאימות בין רמת הפיתוח של המדינה לבין הנוכחות היהודית. מדדים חברתיים טובים מאותתים על נוכחות יהודית, וכמובן הפוך".
דלה-פרגולה מציין כדוגמה לשינויים בתוך אירופה את העובדה שהרבה מאוד יהודים מצרפת ניסו לעבור לבריטניה, שנתפסת כיותר פתוחה וסובלנית כלפי יהודים. "התהליך הזה היה פשוט עבור יהודי צרפת - הם הרגישו שהם נשארים בתוך אירופה, ורק חוצים את התעלה למקום טוב יותר. צרפת אמנם מפותחת ומתקדמת, אבל שיעורי האלימות והאקלים החברתי הופכים מסוכנים יותר ויותר עבור יהודים. העניין הוא שבעקבות הברקזיט המעבר הזה נהיה בעייתי. הם חוששים לאבד את הזכויות האירופיות שלהם, והמפלט הזה די נסגר".
מהמחקר עולה כי הגורם הקריטי בהגירה של יהודים הוא רמת הפיתוח של המדינות. לדברי דלה-פרגולה, "מרבית היהודים הם משכילים ועירוניים, וכמעט שלא עוסקים בחקלאות ובמסחר זעיר. אם למשל צ'כיה תעבור את צרפת ברמת הפיתוח, אז נראה שהמספרים ישתנו בהתאם כי היהודים ינועו לכיוון המדינה המפותחת יותר.
"אנגליה יחסית במצב טוב, צרפת ובלגיה פחות טוב, וגם הולנד וסקנדינביה איבדו את האטרקטיביות שלהן בעיני יהודים. איטליה נשארה די סטטית. גרמניה נמצאת במצב ייחודי. מרבית הקהילה היהודית שלה, כ-80%, מורכבת מיהודים יוצאי ברית המועצות. מצבם טוב יותר מצרפת מבחינת האקלים החברתי המוסלמי, ורמת הפיתוח של המדינה היא טובה. אפשר לראות את זה היטב בנתוני העלייה לארץ - מאנגליה ומגרמניה באים הכי מעט לארץ, וזה מראה לנו היכן הכי טוב ליהודים והיכן הם מעדיפים להישאר ולא להגר. בהקבלה הפוכה אפשר לראות עלייה משמעותית מצרפת לישראל, מה שמראה על מצבם של יהודי צרפת".
למה לא ראינו תנועה של יהודי צרפת לגרמניה, למשל?
"במובן של תפיסת זיכרון השואה, הרבה יותר הגיוני עבור יהודי צרפתי להגר לישראל או למקום אחר מאשר לגרמניה. התפיסה של גרמניה עבור יהודי צרפתי ועבור יהודי רוסי הן שונות לחלוטין. סטאלין עצר את הגרמנים מכניסה לתוך רוסיה, וזה השפיע מאוד על התפיסה של השואה בעיני היהודים שם, וזאת בניגוד לצאצאי יהודי אירופה שנכבשה על ידי הגרמנים".
לאורך כל ההיסטוריה הבינו היהודים שאם המדינה וחלקים גדולים של החברה לא רוצים אותם שם, הגיע הזמן לחפש מקום חדש. על הפרק: ארה"ב, קנדה, אוסטרליה וגם ישראל.
"מדינת ישראל הוקמה כמובן למטרה הזאת, והיא מקום מפותח ומושך, אבל יש לה מתחרים. אני מעריך שנמשיך לראות הגירה יהודית מאירופה לכיוון ארה"ב, קנדה ואולי גם אוסטרליה. משרד הקליטה, הסוכנות וגופים אחרים חושבים שיבואו לארץ 250 אלף עולים בקרוב, אבל אני לא חושב שזה נכון, כי כדי שזה יקרה אנחנו צריכים לראות פער גדול בין המצב הכלכלי בארץ למצב בחו"ל - מה שממש לא נראה באופק. היהודים רוצים את טובת המשפחה שלהם, כמו כל בן אדם נורמלי אחר, ויש לזה השלכות על בחירת המדינה שאליה הם יהגרו. אם המצב הכלכלי בישראל לא יהיה טוב משמעותית מבמדינות אחרות שאליהן אפשר להגר, אז האדם הרציונלי לא בהכרח יבחר דווקא בה", מסביר דלה-פרגולה.
לאן להערכתך ינועו יהודי אירופה שיעזבו את היבשת?
"כעת קנדה ואוסטרליה בראש הרשימה, כי ארה"ב ירדה מהפסים בתקופת טראמפ. הייתה שקיעה דרמטית של ארה"ב, וזה כמובן משפיע על ההחלטה של יהודי אירופה להגר. מעל לכול, הפתיחות והסובלנות כלפי מיעוטים ורעיונות ליברליים אחרים ממש הלכו לאיבוד בסולם הערכים האמריקני בארבע השנים האחרונות. אולי עכשיו עם תקופת ביידן נראה שינוי".
המחקר מעלה גם את אחת הנקודות המעניינות בהקשר הישראלי - מספר הישראלים שבוחרים להגר לאירופה. על פי הנתונים, כ-70 אלף ישראלים מתגוררים ביבשת, והם מרוכזים בעיקר בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובהולנד. הישראלים הם חלק נכבד מהקהילה היהודית, בעיקר במדינות עם קהילות קטנות. כך למשל, 58% מיהודי נורווגיה הם ישראלים ו-54% מיהודי פינלנד הגיעו מישראל. בגרמניה, מדינה מאוד מדוברת בענייני הגירה ישראלית, הישראלים הם 9% מתוך כלל הקהילה היהודית. ראויות לציון הולנד ואוסטריה, שם אחד מכל חמישה יהודים הוא ישראלי.
דלה-פרגולה מסביר שההגירה הישראלית לאירופה מחזקת את הזהות היהודית ביבשת. "כולם דוברי עברית, בעלי רקע ישראלי מובהק, וזה כוח צעיר ורענן שעוזר לקהילות היהודיות להתחזק. חלקם פעילים בקהילות וילדיהם לומדים בבתי ספר יהודיים, ואני חושב שלמרות הסטיגמה על 'הירידה' מהארץ, ניתן לברך על כך כי יש פה הפריה הדדית בין ישראלים לבין יהודי התפוצות. אני מכיר למשל נשיא של קהילה יהודית באיטליה שהוא ישראלי, ולדעתי אין ספק שזה גורם שמונע החלשה נוספת של הקהילות המקומיות".
כיום נותרו באירופה 1.3 מיליון יהודים. האם המגמות שאתם מצביעים עליהן מראות שבעתיד הלא רחוק אירופה תהיה כמעט ריקה מיהודים?
"אני לא מאמין שהיא תהיה ריקה כי תמיד יהיו מוקדים ומרכזים יהודיים באירופה, אבל השאלה היא כמה ואם אלה שיישארו יהיו מאושרים. אני גם מאמין שנמשיך לראות תנועה בתוך היבשת עצמה. נראה הגירה אל עבר המדינות המפותחות והיציבות יותר, גם כלכלית וגם פוליטית".
בהכנת הכתבה השתתפה סוכנות JTA