המאבק סביב מקומן של נשים בצבא מתרחב ומגיע גם אל מעבר לים: ארגון חותם המתנגד לגיוס בנות, השיק קמפיין הסברה הפונה לנערות יהודיות מחו"ל המבקשות להגיע לישראל על מנת לתרום למדינה, ומעודד אותן לבקש פטור מטעמי דת ולהתנדב לשירות הלאומי-אזרחי בלבד.
בחותם, שבראשותו רבנים בכירים מהאגף השמרני בציונות הדתית (בין היתר, הרב יעקב אריאל, הרב יהושע שפירא והרב אליקים לבנון), טוענים כבר שנים כי צה"ל מערים קשיים על בנות שומרות מצוות המצהירות בפניו על אורחות חייהן, ומנהל נגדן חקירות אסורות במטרה לקעקע את אמינותן ולהביא לגיוסן.
כעת הם מאשימים כי הצבא משקיע לאחרונה מאמצים רבים גם בקרב עולות חדשות ובנות נוער מהתפוצות המבקשות להתנדב בארץ, על מנת למשוך אותן למסלול הנכון מבחינתו - לטענת הרבנים, "בניגוד לרצונן". בעקבות כך יוצא הארגון הדתי למאבק על לבן של אותן נערות, ומנסה לשכנען כי גם במסגרת השירות הלאומי ישנה אפשרות ל"תרומה משמעותית".
"פערי שפה ומנטליות"
לפי חותם, מועמדות רבות מחו"ל, שומרות מסורת, אינן מודעות לזכויותיהן ול"שיטות שמפעיל הצבא" כדי לגייסן לשורותיו, ולכן הפיק הארגון פנקס בשפות שונות ובו מידע חיוני עבורן והנחיות כיצד להתמודד עם סיטואציות מורכבות העלולות להתקיל אותן בלשכות הגיוס.
ראש תחום מדיניות ציבורית בחותם, אבנר פורת, העריך כי ישנן מאות מועמדות לשירות בשנה מאוכלוסייה זו, שלה ריכוזים גדולים בארץ, בנוסף לאלו המגיעות לשם כך במיוחד מחו"ל, וציין שהן סובלות מקושי משולש ביחס לישראליות הוותיקות: פערי שפה, היעדר הכוונה מסודרת בנושא במוסדות החינוך - ונורמות דתיות שונות.
פורת הסביר כי במשפחות יהודיות רבות בתפוצות מקובל כי הבנות אינן מקפידות בהכרח על קודי הלבוש והצניעות הנהוגים בקרב שומרות מצוות בארץ, וחלקן אף לומדות בבתי ספר "ציבוריים" שאינם דתיים (או כלל לא יהודים). מבחינתן, הדבר איננו עומד בסתירה לתודעתן הדתית החזקה ולאורחות חייהן בנושאים כמו שבת וכשרות, אך בעיניי הצבא הוא מעורר חשד אוטומטי כי הצהרת הדת שלהן כוזבת.
"מכיוון שהן באות בתחושה של שליחות ותרומה למדינה, המוטיבציה של הצבא גוברת", טען פורת. "הן כר נוח מבחינתו להפעיל עליו את מערכות ההסברה בניסיון לשכנע אותן להתגייס ובכך 'לשפר' מבחינתו את הנתונים על הדתיות המשרתות". לדבריו, "זה לא סוד שיש לצה"ל יעדים מוגדרים לכך והוא רוצה להגיע לכמות משמעותית".
"מסכת חקירות פולשנית"
מנכ"ל ארגון חותם, עמיטל בראלי, הוסיף: "רשויות הגיוס מנצלות את תמימותן של חלק מהעולות החדשות ומפעיל עליהן לחצים להתגייס ולא לעשות שירות לאומי על אף שזה נוגד את אורח החיים שלהן. נערות אלו המגיעות מרקע דתי, מעוניינות לתרום תרומה משמעותית לחברה ולמדינה במסגרת השירות הלאומי, והן מוזמנות לחקירת דת באווירה מלחיצה ועוינת, שבמהלכה הן עוברות שיחות קשות ומופעל עליהן לחץ לוותר על ההתנדבות במסגרת השירות הלאומי".
"אנו מקווים שהמערכת הצבאית תשים סוף להתנהלותן הפוגענית של לשכות הגיוס, המנצלות את תמימותן של העולות החדשות, שאינן בקיאות באפשרויות העומדות בפניהן", אמר בראלי. "נערה המעוניינת לתרום את חלקה למדינה במסגרת השירות הלאומי, כפי שהחוק מאפשר לה, איננה צריכה לעבור מסכת חקירות פולשניות".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "כל עולה חדשה המחויבת על פי חוק להתגייס, מזומנת ללשכת הגיוס על מנת להתחיל את הליכי הגיוס. במידה ותרצה להצהיר ולבקש פטור דת, תוכל לעשות זאת. עם השנים יותר בנות דתיות מתגייסות לצה״ל ומוצאות בו מקום המאפשר להן לשלב בין אמונתן לשירות משמעותי בצה״ל, למען החברה הישראלית".