צדק מאוחר: בית המשפט העליון ביטל את ההליך הפלילי נגד הרב הראשי לשעבר, אליהו בקשי-דורון ז"ל - ארבע שנים אחרי שהורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים במסגרת "תיק הרבנים". השופטים קיבלו את ערעורו של הרב, וקבעו כי בשל מצבו הרפואי בתקופה שבה התנהל המשפט לא היה כשיר לעמוד לדין, ולכן היה צריך להפסיק את ההליכים בעניינו.
בקשי-דורון, "הראשון לציון", נפטר באפריל 2020 מקורונה, ומשפחתו ביקשה להמשיך את הערעור על ההרשעה ועל גזר הדין במטרה לטהר את שמו ולבטל את הקנס הכספי שהוטל על עזבונו. פרקליטו, עו"ד ירון קוסטליץ, טען הן על עצם החלטת בית המשפט המחוזי בעניינו, והן להגנה מן הצדק, שכן הרב הועמד לדין לאחר שהודע לו על סגירת התיק נגדו ומבלי שהועמד על זכויותיו במהלך עדותו במשפט הרבנים.
השופטים ניל הנדל, ג'ורג' קרא ויעל וילנר קבעו בדעת רוב כי די בקביעה שמצבו הרפואי של הראשון לציון חייב את ביטול ההליך כדי לקבל את הערעור, ועל כן הם כלל לא נדרשו לטענות המהותיות יותר. הנדל כתב בפסק הדין: "בנסיבות המצערות של פטירת הרב בקשי דורון ז"ל, התוצאה של הפסקת ההליכים היא התוצאה הסופית, כמו רוח המהדהדת בין העצים".
עו"ד ירון קוסטליץ אמר לאחר ההחלטה: "זכות גדולה הייתה לייצג את הרב בקשי דורון ז"ל, ואשרינו שבית המשפט העליון קיבל את הערעור והורה על ביטול ההליך הפלילי נגדו, כך שהעננה בשל פרשת הרבנים הוסרה היום באופן סופי מעל מורשתו האדירה".
בני משפחתו של הרב אליהו בקשי דורון מסרו בתגובה: "הזיכוי ופרסומו חשובים לציבורים אחרים שלא זכור להכיר את אישיותו הרמה של הרב זצ"ל. אנו, ואלפי תלמידיו של הרב זצ"ל, ועם ישראל בארץ ובתפוצות, הולכים בדרכו ודבקים במורשתו, נמשיך לילך לאור מורשתו הרוחנית, צניעותו, יושרו וניקיון כפיו של מורנו ורבנו הרב זצ"ל". המשפחה הודתה לבורא עולם וכן לעו"ד קוסטליץ ש"עמד מול הרשויות וניהל את העניין בחכמה ובתבונה".
הראשון לציון, הרב יצחק יוסף, אמר כי הרב אליהו בקשי דורון "הקדיש את כל חייו למען עולם הרבנות ולמען עם ישראל. בעיניי ובעיני רבים לא נפל בו רבב מעולם, והוא זכור תמיד כמי שרומם את קרן הרבנות ואת לב העם. תיקון העיוות היום הוא רק המשך ישיר להכרה בכך".
משפט בצעד חריג
בשנת 2017 הורשע הרב הראשי לשעבר בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מתן תעודה כוזבת ומרמה בהפרת אמונים בגין מעורבות בפרשת "תיק הרבנים", שבמסגרתה הוענקו תעודות פיקטיביות לכ-1,500 אנשי כוחות הביטחון על השכלה תורנית, לשם תוספת שכר. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר עליו אז שנת מאסר על תנאי - וגם קנס של 250 אלף שקלים, אולם במסגרת הסדר הטיעון לא הוטל עליו קלון.
בתחילה ניקתה הפרקליטות את בקשי דורון מהחשדות נגדו וכבר הודיעה לו על סגירת התיק בעניינו. התפנית חלה כעבור חמש שנים, לאחר שבעדותו (מטעם התביעה) במשפטם של המעורבים האחרים בפרשה הוא מסר מידע חדש שלטענת הפרקליטות עשוי להפליל אותו. בצעד חריג היא החליטה להשתמש בדברים נגדו ולפתוח מחדש את התיק. כעת כאמור, בוטלה ההרשעה מכל וכל.
לפני כשנה נפטר הרב אליהו בקשי דורון, מנגיף הקורונה, בגיל 79. הוא כיהן כרב הראשי הספרדי לישראל בשנים 1993-2003 לצד הרב ישראל מאיר לאו.