שבועיים בלבד אחרי כישלון מתווה הקפסולות, "פרויקטור הקורונה החרדי" ממליץ על חידוש הלימודים בישיבות כבר בשבוע הבא: מנהל דסק החרדים ב"מגן ישראל", אלוף (מיל') רוני נומה, הגיע להסכמות עם נציגי הישיבות והרבנים על חזרתם של עשרות-אלפי תלמידים אל מוסדות התורה, למרות התפרצות הקורונה שנרשמה שם בחודש שעבר ושהביאה להידבקות של לפחות 20% מהתלמידים.
על פי המתווה, הדומה מאוד לזה שהסתיים ביום הכיפורים ושספג ביקורת ציבורית קשה, תחולק כל ישיבה לכמה קבוצות תלמידים הנפרדות זו מזו, וחבריהן ישהו יחד בקפסולות סטריליות כבידוד מרצון עד חופשת חנוכה - במשך כמעט מחודשיים. ביום שלישי הבא הם יעברו בדיקות קורונה, ומי שיימצא שלילי לנגיף יורשה להצטרף ללימודים, שייפתחו ככל הנראה בימים רביעי או חמישי.
במתווה הוכנסו שינויים קלים, במסגרת הפקת הלקחים מהכישלון ב"זמן אלול": מספר התלמידים בקפסולה המרכזית, שאליה מתמזגות כל הקפסולות שהוכחו כ"נקיות", לא יעלה על 250. כמו כן, אחת ל-14 יום יערכו בדיקות קורונה לאנשי הצוות החינוכי (שיוצאים מהישיבה וחוזרים אליה, ואינם שוהים עם הקבוצות המבודדות). התלמידים עצמם יעברו 3 בדיקות לפחות: ערב החזרה ללימודים, לקראת המיזוג לקפסולה המרכזית - ולפני היציאה הביתה לחופשת חנוכה.
ישיבות אקסטרניות לא ייפתחו בשלב זה
הישיבות שבמתווה ייפתחו גם בתוככי הערים האדומות, ואולם ישיבות ללא פנימייה לא יורשו לפתוח בשלב זה, משום שלא ניתן להבטיח מניעת הידבקות והדבקה כאשר התלמידים שבים לבתיהם. המתווה המוצע מאפשר לישיבות לבצע התאמות מיוחדות בהתאם לצרכי הבחורים, כגון יציאה לפגישות שידוכים מבלי להצטרף לאחר מכן לקפסולה הממוזגת. לדברי נומה, למתווה יצטרפו גם עשרות ישיבות שלא נכללו בו. נומה הבהיר כי הממשלה תידרש להכריע על צעדי אכיפה כלפי אלו שלא ייכללו במתווה, ויפעלו ללא פיקוח.
לאחר כישלון מתווה הישיבות חשף ynet כי כ-16 אלף תלמידים למדו במוסדות שפעלו ללא תיאום עם משרד הבריאות וועד הישיבות, וממילא אין נתונים רשמיים על התחלואה בהם ולא היה פיקוח על חזרתם לבתים בחופשת החגים. בעקבות הפרסום טען נומה כי מבחינה משפטית לא ניתן למנוע מישיבה לפעול רק משום שאינה מתואמת עם הרשויות, כי ייתכן והיא עומדת בתנאי המתווה, וכי הדרך היחידה למנוע התפרצות היא בביקורות ואכיפה. כעת הוא למעשה מגלגל את האחריות בעניין על הממשלה.
ההערכה: תלמודי התורה יפעלו ללא אישור
בנוגע תלמודי התורה (המקבילים לבתי הספר היסודיים) לא הושגה עדיין הסכמה, וההערכה היא כי מוסדות רבים יפעלו ללא אישור. מנהליהם ממתינים כעת להכרעת הרבנים הבכירים, שצפויה להתקבל בסוף השבוע.
על פי נתונים שנחשפו ב-ynet לפני כשבועיים, עם תום "זמן אלול" - כ-26,500 תלמידים נכללו במתווה המיוחד, ו-6,000 אותרו כחולים או חלו בתקופת שהותם בישיבות. הם, וגם אלה שנחשפו אליהם, בודדו - בדרך כלל במתחמים סגורים בתוך המוסדות, בתיאום עם פיקוד העורף - ורובם החלימו (או השלימו את חובת הבידוד) וחזרו ללימודים.
עוד כ-16 אלף למדו במוסדות שלא נכללו במתווה הקפסולות (בדרך כלל, משום שהתנאים הפיזיים בהם לא אפשרו זאת). בהיעדר אכיפה, הם פעלו באין מפריע וללא כל פיקוח מצד המדינה או ועד הישיבות. בשל העובדה שהלימודים התקיימו "מתחת לרדאר", לא נערכו בהם בדיקות (לפחות לא רשמיות) ואין נתונים על מצב התחלואה בקרב התלמידים והצוות.