טיסת הסומבררו: ״בגלל הקורונה לא הספקנו להיפרד מכולם, אבל הטיסה של הסוכנות היהודית העניקה לנו את ההזדמנות לעלות לישראל", מספר מאיר קסטרו שעלה אתמול ממקסיקו עם אשתו ג׳ני, הבת שרון (10) והבן אייל (7).
תחת השם "הביתה" נחתה בפעם הראשונה טיסה מיוחדת ממקסיקו של הסוכנות היהודית ותנועת הנוער הציוני, בתמיכת קרן היסוד ועליה 230 עולים, מתנדבי "מסע" וישראלים שביקשו לשוב לישראל. הטיסה אורגנה במיוחד בצל משבר הקורונה, כדי לסייע בהבאתם של כ-50 עולים חדשים וכ-150 בוגרי תנועת הנוער הציוני, שמגיעים לשנת מנהיגות והתנדבות בישראל במסגרת פרויקט 'מסע' של הממשלה והסוכנות היהודית.
קיראו עוד בערוץ היהדות:
עתירה לבג"ץ נגד ביטול יהדותה של משפחה אחרי 30 שנה
בשורות טובות: ארגון רבני צהר ומיזם "פסיפס" יסייעו בקיום טקסי חתונות באתרי רשות הטבע והגנים
המסמך הארכיוני בחתימת הרמטכ"ל הטורקי: "המיעוט היהודי עלול לבצע פעולות הרסניות במדינה"
על הטיסה היו עשרות ישראלים ששבו ארצה באמצעות ההטסה המיוחדת, בעקבות ביטולי טיסות סדירות וצמצום הניידות האווירית העולמית. עם נחיתתם הם התקבלו בשדה התעופה על ידי יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג ויו״ר קרן היסוד סם גרונדוורג.
על הטיסה המיוחדת הייתה גם משפחת קסטרו שסגרה מעגל ועלתה לישראל אחרי ששני ילדיו של מאיר, שרון ואייל, שנולדו במקסיקו, התאהבו בישראל כשהגיעו לפני כשנה לביקור ראשון בארץ עם אביו של מאיר, סבם נחמן קסטרו, שחקן הכדורגל המפורסם, ששיחק בעבר בהפועל תל אביב ובנבחרת ישראל וחי היום במקסיקו.
אגדת הכדורגל היהודית
נחמן קסטרו שיחק בנבחרת ישראל באולימפיאדת מקסיקו בשנת 1968. באיצטדיון האולימפי הוא פגש את סוזי, בת הקהילה היהודית במקסיקו, שבאה לעודד את הנבחרת הישראלית ולימים הוא התחתן איתה. "בתחילת הדרך שני ההורים שלי בנו את החיים בישראל וכאן גם נולדו האחים הבכורים שלי״, מספר מאיר.
אחרי מלחמת יום הכיפורים שחקן הכדורגל הישראלי ואשתו עברו לחיות במקסיקו ושם גם נולד בנם הצעיר מאיר. מאיר, עורך דין ותרפיסט, נישא לג׳ני, פסיכולוגית, ונולדו להם שרון בת העשר ואייל בן ה-7. לפני כשנה סבא נחמן (אביו של מאיר) וסבתא לולה (אימה של ג׳ני) לקחו את שני הנכדים שרון ואייל לביקור ראשון בישראל, כדי שיכירו את המדינה מקרוב.
שני הנכדים של שחקן הכדורגל הישראלי סיירו לאורכה ולרוחבה של הארץ חודש ימים, נפגשו עם הישראלים והתאהבו במדינה. כעת מאיר וג׳ני סוגרים מעגל ושבים לישראל כדי לגדל את ילדיהם בישראל. "בתחילה נשהה שבועיים בבידוד ברעננה ואחר כך נחליט היכן לבנות את חיינו. הבת שרון היא מתאמנת במכשירים אולימפיים ואני מקווה שהיא תבנה בישראל קריירה ספורטיבית כמו של אבא שלי״, מסכם מאיר.
"העלייה מעולם לא פסקה"
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, אמר עם נחיתתם: "העלייה מעולם לא פסקה גם במשברים הקשים ביותר שחוותה מדינת ישראל. גם בשעה הקשה הזו, כשיש משבר עולמי, משפחות על ילדיהן, זוגות ורווקות ורווקים צעירים מבקשים להגיע לישראל מרחבי העולם ולממש את החזון הציוני ולהקים בית ומשפחה. סיפור העלייה הוא סיפור מדהים שנוגע כמעט לכל אחת ואחד מאיתנו כדור ראשון, שני או שלישי לעולים".
עוד הוסיף כי, "היום אנחנו רואים את תחילתו של גל עולים למדינת ישראל שתקלוט אליה ב-5 השנים הקרובות כרבע מיליון עולים חדשים. צעירים, אקדמאים, יזמים, בעלי מקצועות מבוקשים. זו תהיה עלייה מגוונת מרחבי העולם, שיכולה להביא עמה גם צמיחה כלכלית. מדינת ישראל חייבת לנצל את ההזדמנות שנוצרה בשתי ידיים. אני קורא לממשלת ישראל לשבת עם הסוכנות היהודית וגופים נוספים שעוסקים בעלייה ולהכין תכנית לאומית לעלייה המבורכת ולמנוע פספוס היסטורי".
עם הגעתם ארצה, העולים, מתנדבי "מסע" והישראלים, ייכנסו לשבועיים בבידוד, בהתאם להנחיות משרד הבריאות ובתיאום מלא עם הגורמים המוסמכים בישראל. בתום תקופת הבידוד ישתלבו העולים ברשויות מקומיות ובמרכזי קליטה ברחבי הארץ שכבר התכוננו להגעתם. חניכי הנוער הציוני צפויים להשתלב בתכניות "ישראל צאלנג׳׳ ושנת הכשרה של פרויקט "מסע", שבמהלכן יתנדבו בין היתר במד״א ובקיבוצים ברחבי הארץ.
הקהילה היהודית במקסיקו - השלישית בגודלה במרכז אמריקה
הקהילה היהודית במקסיקו היא השלישית בגודלה במרכז אמריקה (אחרי ארגנטינה וברזיל) והיא מונה כ-50 אלף יהודים שרובם מתגוררים במקסיקו סיטי הבירה. הקהילה נחשבת למאורגנת מאוד, בעלת קשרים הדוקים עם מדינת ישראל ובעלת מערכת חינוך ענפה עם בתי ספר יהודיים ותנועות נוער ציוניות. מאז התפרצות נגיף הקורונה, גיבשו ארגוני הקהילה נהלים קפדניים להתמודדות עם המשבר ובין היתר מוסדות הקהילה ובתי הכנסת נסגרו והפעילות במוסדות החינוך ובתנועות הנוער עברה למרחב הווירטואלי. במקביל פעלו ארגונים בקהילה היהודית לסייע לחברה המקסיקנית בתחומים שונים ברוח הערך היהודי של תיקון עולם.
מראשית השנה הנוכחית ועד סוף חודש יולי נפתחו בסוכנות היהודית 2,269 תיקי עלייה מאמריקה הלטינית, זאת לעומת פתיחת 1,839 תיקי עלייה מאמריקה הלטינית בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של 23%. ממקסיקו בפרט נפתחו 493 תיקי עלייה מראשית ינואר ועד סוף יולי, גידול של 32% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.