בשיתוף המרכז להנצחת השואה באבי יאר
..״על באבי יאר אין יד ואין מצבת
ערוץ תלול - כדמות גולל על קבר
אני אחוז אימה
היום זקנתי כמו
לו אני העם היהודי עצמו״...
המילים האלו הן חלק מפואמה שכתב המשורר יבגני יבטושנקו, בן לאם אוקראינית ולאב גרמני, בעקבות ביקור של יבטושנקו באתר השמדת יהודי קייב באבי יאר, עליו, כדברי המשורר "אין יד ואין מצבת".
אתמול (ג') צוין יום השנה לטבח באבי יאר שארע במהלך של שתי יממות (29 ו-30 בספטמבר 1941) בהן רוכזו 33,771 יהודי קייב - נשים, ילדים וגברים - והובלו לגיא ההריגה בבאבי יאר, שם נרצחו באכזריות על ידי הנאצים. באבי יאר היה לאתר רצח שאליו הובילו הגרמנים הנאצים, יהודים ולא יהודים, לאורך המלחמה.
במשדר מיוחד לציון רצח יהודי אוקראינה ולהקמת מרכז הנצחת השואה החדש במקום, אמר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין: "לא היה מוות אכזרי מרוכז ומנוכר יותר מהמוות בבאבי-יאר. עשרות אלפי יהודים, בהם תינוקות, נשים, ילדים וזקנים, נטבחו במשך יומיים בגיא ההריגה.
"שני חטאים ידע העמק הנורא ההוא: חטא השמדת האדם וחטא השמדת הזיכרון", ספד הנשיא. "חטא ההשמדה כבר נעשה. לא נוכל להשיב את המתים לחיים. אסור לנו להיות שותפים לפשע השני, אותו אנחנו חייבים למנוע. אסור לנו לקחת חלק בחטא השכחה וההכחשה".
לאחד את המאמצים המופנים לשימור ושיקום הזיכרון ההיסטורי
במקביל לציון 79 שנים לטבח בבאבי יאר, חתמה ממשלת אוקראינה, לאחר טקס הזיכרון הרשמי, על מזכר הבנות ושיתוף פעולה עם המרכז להנצחת השואה באבי יאר (BYHMC), לקידום והאצת תהליכי הבנייה של המוזיאון שיקום לזכר קורבנותיו.
במזכר, עליו חתמו שר התרבות של אוקראינה, טקצ'נקו אולכסנדר וחבר הוועדה המייעצת של מרכז ההנצחה, נשיא הקונגרס היהודי, רון לאודר, נקבע כי שימור ושחזור זיכרון הטרגדיה של באבי יאר מהווים מרכיב בלתי נפרד מזיכרון העם היהודי, הזיכרון הלאומי של העם האוקראיני ועמים אחרים שנפלו קורבנות לפשעי המשטר הנאצי. שני הצדדים הכירו בצורך לאחד את המאמצים המופנים לשימור ושיקום הזיכרון ההיסטורי.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שהשתתף בטקס האזכרה הרשמי אמר: "אסור לנו לשכוח את הטרגדיה של באבי יאר. אנו מבינים שזו ההיסטוריה לא רק של אוקראינה ושל העם היהודי, אלא טרגדיה היסטורית כל העולם. אנשים, במיוחד בני נוער, צריכים להיות מסוגלים לבוא לראות את המקום בו נורו אלפי יהודים, כדי לזכור באמת את אחת הטרגדיות הגדולות ביותר של המאה העשרים. כולנו חייבים להבין שזה לא יכול לקרות בעולם המודרני, או בעתיד. לעולם לא עוד.”
חבר המועצה המייעצת של המרכז להנצחת השואה באבי יאר ונשיא הקונגרס היהודי העולמי, רון לאודר, אמר: "כמעט 80 שנה אחרי שהאירוע התרחש, הנשמות המעונות ייזכו סוף סוף במשכן זיכרון - מוזיאון שיספר גם את ההיסטוריה של השואה. אוקראינה עושה היום צעד ענק - לעבר זיכרון ולקראת צדק. מעולם לא שכחנו, ועכשיו גם העולם כולו, בזכותכם, לא ישכח".
"הזדמנות לסגור מעגל"
במשדר המיוחד השתתף גם נתן שרנסקי, המשמש כיו"ר הוועדה המייעצת של מרכז ההנצחה שמוקם בימים אלה בבאבי-יאר, שסיפר: "נולדתי בברית המועצות, גדלתי בין שדות ההריגה באודסה, בקייב ובחרקוב. שיחקנו ליד המקומות בהם מאות אלפי יהודים נרצחו רק שנים ספורות קודם לכן ולא ידענו על זה. תודה לאל, אחרי התפרקות ברית המועצות אוקראינה העצמאית שינתה את גישתה לגבי הנצחת השואה, עבורי זו ההזדמנות לסגור מעגל".
על אף שהמוזיאון אמור לפתוח את שעריו בשנת 2026, כבר היום מפעיל המרכז להנצחת השואה באבי יאר 12 תוכניות מחקר, חינוך והנצחה. במהלך המשדר הוצגו מבחר יוזמות מחקר עדכניות, שהניבו תגליות חדשות על הטבח. כך למשל, פרויקט השמות שאותו המרכז מוביל הביא לזיהוי של 907 קורבנות מגיא ההריגה שלא היו ידועים בעבר. מחקר נוסף של המרכז המשלב טכנולוגיות טופוגרפיות הצליח להגיע למיקומם המדויק של אזורי הירי של הטבח באמצעות מודל תלת ממדי. בשטח הוקמו בשבועות האחרונים מיצגים קוליים וויזואליים המאפשרים למבקרים לשמוע וללמוד על חייהם של היהודים שנרצחו בקייב לפני ובמהלך המלחמה.
"מרכז הנצחת השואה בבאבי-יאר נבנה כדי לספר את סיפור השואה במזרח אירופה", הסביר מנכ"ל המרכז, מקס יאקובר. "בנינו את המוזיאון הייחודי הזה בדיוק היכן שהתרחשו זוועות באבי יאר. המוזיאון משמר את סיפורי העבר כדי שנוכל להפיק לקחים לעתיד ונבטיח שהזוועות האלו לא יחזרו. זו החתיכה שהייתה חסרה בפאזל של סיפור השואה".
"המוזיאון שאנחנו מקימים הוא מרכז הנצחת השואה הגדול הראשון שיוקם בתקופת מעבר, מאחר ואנחנו נמצאים בעשור האחרון שבו ניצולי השואה חיים. האחריות שלנו לבצע את המעבר הזה בצורה שלא נאבד כלום, ונוכל לתת לדורות הבאים אפשרות לחוש את העבר כמו ההווה, והטכנולוגיה מאפשרת לנו להשאיר את הזיכרון חי". הדגיש המנהל האומנותי של מרכז ההנצחה, איליה חרז'נובסקי.
המרכז להנצחת השואה באבי יאר מוקם בקייב על מנת להנציח את קורבנות טבח באבי יאר, 33,771 במספר שנרצחו בשתי יממות בשלהי ספטמבר 1941, וכדי לספר את סיפורם של 1.5 מיליון יהודים שנרצחו על ידי הנאצים בשטחי מזרח אירופה בשואה. במרכז ההנצחה מתקיימות כבר כיום, עד להקמתו בשנת 2026, פעילויות זיכרון, חינוך ודיאלוג לצד פעילות היסטוריונית ענפה אודות הטבח הנורא.
בשיתוף המרכז להנצחת השואה באבי יאר
פורסם לראשונה: 09:42, 30.09.20