בשיתוף המרכז להנצחת השואה באבי יאר
היום, 29 בספטמבר, הוא יום השנה לטבח באבי יאר - בחודש זה בשנת 1941 במהלך של שתי יממות (30-29.9), רוכזו 33,771 יהודי קייב - נשים, ילדים וגברים - והובלו לגיא ההריגה בבאבי יאר, שם נרצחו באכזריות על ידי הנאצים. באבי יאר היה לאתר רצח המוני שאליו הובילו הגרמנים הנאצים, עשרות אלפי יהודים ולא יהודים, לאורך כל המלחמה.
במשך עשרות שנים, גם הנאצים וגם השלטון הסובייטי, השתיקו וניסו למחוק את סיפורה של שואת יהדות מזרח אירופה. שואה של מחנות עבודה לא אנושיים והרג המוני ביריות שהביא למותם של 1.5 מיליון יהודים. כיום אוקראינה העצמאית מוכנה להתמודד עם העבר, ובימים אלה מוקם בשטח באבי יאר מרכז הנצחה היסטורי, אשר יספר את סיפורם הטרגי של יהודי אוקראינה שנרצחו בבאבי יאר ואת סיפורם של יהודי מזרח אירופה כולה שסבלו מגורל דומה ונרצחו באופן שיטתי ביריות.
במשדר זיכרון מיוחד המועבר ב-ynet לציון 79 שנים לטבח הנורא, משתתפים נשיא המדינה ראובן ריבלין, השר זאב אלקין, יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג, אסיר ציון לשעבר ויו"ר המועצה המייעצת של מרכז ההנצחה, נתן שרנסקי, יו"ר הקרן לרווחת ניצולי השואה, קולט אביטל, יו"ר יד ושם אבנר שלו, יו"ר מצעד החיים דר' שמואל רוזנמן, היסטוריונים, מנהיגים יהודיים ולא יהודים מרחבי העולם, יחד עם אנשי מרכז ההנצחה החדש המוקם בימים אלה בבאבי יאר. המשדר ישודר בשלוש שפות ברחבי העולם (עברית, אוקראינית ואנגלית).
עד לפתיחת שעריו של המוזיאון, מפעיל כבר היום המרכז להנצחת השואה באבי יאר 12 תוכניות מחקר, חינוך והנצחה. במהלך המשדר יוצגו מבחר יוזמות מחקר עדכניות, שהניבו תגליות חדשות על הטבח כגון פרויקט השמות שאותו המרכז מוביל הביא לזיהוי של 907 קורבנות מגיא ההריגה שלא היו ידועים בעבר. מחקר נוסף של המרכז המשלב טכנולוגיות טופוגרפיות הצליח להגיע למיקומם המדויק של אזורי הירי של הטבח באמצעות מודל תלת ממדי. בשטח הוקמו בשבועות האחרונים אנדרטאות, מיצגים קוליים וויזואליים, המאפשרות למבקרים לשמוע, לראות וללמוד, על חייהם של היהודים שנרצחו בקייב לפני ובמהלך המלחמה. צפו במשדר המיוחד בראש העמוד.
בשיתוף המרכז להנצחת השואה באבי יאר