זה התחיל בכמה עשרות חסידים שניסו לעקוף את סגירת הגבולות האוויריים בתחילת החודש, והגיע לאלפי חסידים השוהים בתנאי שדה במעין "מחנה פליטים" גדול בגבול בלארוס בואכה אוקראינה. כעת מדברים שם כבר על משבר הומניטרי; על ילדים רבים, בהם רכים בשנים, שישנים כבר שלושה שבועות על הדשא; על מחסור באוכל ובשתייה – וספסרות הכוללת הברחות מעבר לגבול בסכום של כ-3,000 דולרים לבן אדם, כך על פי הטענות.
כמה תיעודים שהגיעו לידי ynet מראים את ההמונים שבסמוך לעיירת הגבול הבלארוסית גומל, המתעקשים להגיע לקבר רבי נחמן באומן בכל מחיר. מנגד ניצבים החיילים האוקראינים, חמושים, כגדר אנושית - והזעם בגבול הולך ומצטבר: כלפי נתניהו, כלפי דרעי, כלפי הח"כים החרדים – פחות כלפי האוקראינים עצמם שסגרו את הגבולות בפני המאמינים בגלל התפשטות הקורונה.
אבל היום גם זה החל להשתנות: בשטח מדווחים על מאות חסידים שהחלו לחסום את מעבר הגבול לאוקראינה במחאה על האיסור להיכנס לשטחה. ממשלת בלארוס מצדה הוציאה הודעה ולפיה תסייע לממתינים בגבולות. בהודעה סיפרו כי קבוצת חסידים שלא הורשתה להיכנס לאוקראינה נמצאת ליד פינסק - ואילו הלילה, סמוך לעיר גומל, אפשר שירות הגבולות הבלארוסי לכ-700 חסידים לחצות את הגבול, ואולם אלה נחסמו בצד האוקראיני וכעת הם שוהים בשטח ההפקר.
נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, הורה לתת להם את הסיוע הדרוש, נאמר בהודעת ממשלת בלארוס. "מי שמקבל את ההחלטות ומי שמסית את האוקראינים לקבל החלטות, לא מצליח להבין אפילו בגרוש את המציאות הנפשית של חסיד ברסלב בנסיעה לאומן", אומר ישראל שנור, בראיון לאולפן ynet.
הוא עצמו חסיד ברסלב שניסה להגיע לאומן – ונתקע בגבול בלארוס. "השאלה אם לנסוע או לא, לא קיימת עבורנו", הוא מוסיף. "הסכמנו לעבור הכול: בידוד בהלוך ובחזור, שלוש בדיקות קורונה, כל מה שאפשר בשביל שזה לא יהיה מסוכן. כל האנשים שאתה רואה פה, ויש עוד הרבה שאתה לא רואה, לא חושבים בכלל לא להגיע. עם כל הכבוד, יש לנו מסורת בת יותר ממאתיים שנה".
"הצלב האדום" הגיע למקום
מספרי המאמינים הממתינים על הגבולות אינם ברורים, והם נעים בין אלף לכ-2,500, כך לפי הנתון הרשמי של מזכירות ברסלב הארצית. מספר נציגים של "הצלב האדום" הגיעו לשטח המפורז בין בלארוס לאוקראינה, כדי לחלק שמיכות ושתייה. לדברי שנור, רבים מהחסידים הקימו אוהלים בצידי הדרכים ועוד רבים נמצאים בדרך. "אני לא צריך שישראל תחלץ אותנו, אני צריך שהיא לא תשנא אותנו. זה הכול", הוא אומר.
מול שגרירות אוקראינה בתל אביב הפגינו היום (ג') חסידי ברסלב. "מדובר במשבר הומניטרי נוראי", אמר עו"ד נתן רוזנבלט, ממארגני ההפגנה. "כאלפיים חסידים - אנשים, נשים וטף - תקועים בגבול בלארוס ללא מזון ותנאים מינימליים. אנחנו מתחננים לעם האוקראיני שסבל מרדיפות לאורך ההיסטוריה, לגלות חמלה כלפיהם ולאפשר להם להגיע לאומן, תחת הגבלות קורונה מתאימות".
"החסידים תקועים בין הגבולות"
במזכירות ברסלב הארצית אומרים כי הנהירה לעבר הגבולות הביאה את משמר הגבול האוקראיני להזרים כוחות. לדבריהם, "מפקד הגבולות האוקראיניים הגיע אישית למקום לפקח שאף אחד לא ייכנס". גם החסידים במקום מדווחים על מתיחות גבוהה.
"החסידים תקועים בשטח שבין שני הגבולות, ללא יכולת לחזור לבלארוס או להמשיך לאוקראינה", אומרים בברסלב, ובניגוד לשנור – קוראים רשמית למשרד החוץ הישראלי "להתערב מיידית במשבר". לדבריהם, ההמונים צפויים למחסור באוכל ובמים עוד הלילה.
"מדינת ישראל גרמה לכאוס הזה. האחריות המלאה על המשבר שאנו רואים היא על ממשלת ישראל, שריה ופקידיה, שרודפים את חסידי ברסלב, וגורמים להם לעמוד בגבולות דחויים כפליטים בדרך למילוי אמונתם הדתית בהוראת רבם".
ישראל אסרף, אחד השוהים בגבול, יצא נגד אריה דרעי: "אכלנו פה אוכל דלוח בשבת", אמר בסרטון שצילם. "אנשים נמצאים פה כבר של שלושה שבועות וזה לא מעניין אותך... תהיה בנאדם ואל תשכח מאיפה באת ומה קיבלת ומה הביא אותך עד הלום".
טענות לספסרות ולהברחות
כמה חסידים טוענים כי הסעות של חברה מקומית באומן לוקחות את הממתינים בגבולות תמורת 3,000 דולרים לראש. "אני מקווה שכל העסקנים יתחילו לפעול גם לטובת העניים שבאנשי שלומנו, אלה שאין להם את הסכום הזה", טען אחד הממתינים. "מי ששילם 3,000 דולר, הוא זכאי לעלות לאוטובוס. אנחנו נקברים פה, לא גמזו ולא ביבי... הכול עניין של כסף, הכול שקר אחד גדול. עבדו על כל העולם".
במשרד החוץ מזכירים בתגובה כי את הגבולות סגרה ממשלת אוקראינה, בעקבות עלייה משמעותית בתחלואה. "שגרירויות ישראל באוקראינה ובבלארוס נמצאות בקשר הדוק עם השלטונות של שתי המדינות, על מנת להבטיח העברת ציוד הומניטרי לאזרחים הישראלים הנמצאים בגבול בין המדינות". בשגרירות הפצירו: "אנו קוראים לישראלים הנמצאים שם לחזור על עקבותיהם, ולצאת מבלארוס לישראל בהקדם האפשרי".