הרצח הנורא של דיאנה דדבייב בידיי בעלה, תפס את גיטי לרר (27), מעצבת אופנה חרדית מאחד ממעוזי החרדים השמרניים, ביתר עלית, בעיצומה של עבודה על קולקציית האביב. לרר, שמכירה אישית נשים נפגעות אלימות במשפחה מהמעגל הקרוב אליה, החליטה שכאן עובר הקו שלה: לא עוד שתיקה, אלא אקטיביזם - ודווקא בקהילה שלה.
"החשיבות רבה דווקא אצלנו, במגזר החרדי, כי המודעות היא פחותה", אומרת לרר, בעלת המותג Gital, בריאיון לאולפן ynet. "יודעים אצלנו שזה קיים, אבל עדיין יש מי שחושבים ש'אצלנו זה לא יקרה'. אז כמי שמגיעה לנשים רבות וגם נתקלה לא מעט באלימות במעגל הקרוב, החלטתי שיש בידיי אפשרות וחובה להעביר מסר חברתי חשוב דרך המותג שלי. לא רק בדיבורים ובהצהרות, אלא גם במעשים".
לרר החליטה לשנות כיוון. היא יצרה קשר עם עמותת "בת מלך", המפעילה מקלטים לנשים נפגעות אלימות במשפחה מהציבור הדתי והחרדי ברחבי הארץ, והחליטה - באופן מאוד לא שגרתי למגזר שבו היא חיה - להקדיש את הקולקציה החדשה כולה להעלאת מודעות לתופעת האלימות כלפי נשים, ולמען עמותת "בת מלך".
"זה מעשר הכספים שלי"
Smell of Freedom (ריח החירות), היא קראה לזה, ועיצבה חולצות לנשים חרדיות (ולא רק), שעליהן כיתובים מעצימים: "גם את יכולה לצאת לחירות", "מגיע לך לצאת לחופשי" ועוד. במקביל, הדפיסה פלאיירים עם הסבר מדויק על זיהוי סימני אלימות ודרכי יציאה ממנה, שאותן תפיץ באתר המותג וגם תשלח במארז לכל רוכשת, בתקווה שאולי מישהי אחת אפילו, תצליח לזהות את עצמה ולהציל את נפשה. "אני חושבת שדווקא המקום החיובי של יופי וסטייל, עשוי להביא נשים מסוימות להרגיש פחות מאוימות - ולגשת לעזרה", היא מסבירה.
"גדלתי על דרכו של הרבי מלובביץ', ולפיה בכל מקום צריך יהודי לחשוב מה השליחות שלו ולתת ליהודי אחר", מסבירה לרר. "אז חשבתי מה לעשות בהפקה הזאת למען הזולת. הרצח של דיאנה, שהגיע אחרי גל של אלימות כלפי נשים, זעזע אותי ממש. לקחתי את זה מאוד קשה, וחשבתי כיצד ניתן להעלות את המודעות בחברה החרדית ובחברה בכלל".
חלק מהרווחים מיועדים ישירות לעמותת "בת מלך". "בחרתי להוציא כספים מכיסי האישי ומכספי המעשרות שלי (מעשר הכספים) כי היה לי ברור שאני חייבת לפעול מעבר לדיבורים. זו הסיבה לכל המיזם הזה".
קפיצה של 600% בפניות בשנת 2020
עו"ד צילית יעקבסון, יו"ר עמותת "בת מלך", אומרת כי "ערב חג החירות, המילים שעבוד ועבדות מקבלות מימד אישי עבור נשים רבות, החיות במעגל האלימות - והמילים חירות וחופש הן בגדר תפילה אישית. אצל נשים אלו קיים פער גדול בין חיי האלימות מאחורי הדלת הסגורה, לבין מה שהן משדרות בחוץ. לכאורה הכל בסדר, יפה ורגיל. מראה המכסה על חיים של פחד ואלימות".
היא מקווה כי המיזם החדש יביא "לשנייה נוספת של מחשבה: האם אני חיה בתוך חיים אלימים? האם מישהי בסביבתי זקוקה לעזרה - ומה אפשר לעשות בכדי לסייע לה לצאת ממעגל האלימות".
שני המקלטים שמפעילה "בת מלך" הם היחידים בישראל שנותנים מענה לנשים נפגעות אלימות במשפחה מהציבור הדתי והחרדי וילדיהן מרחבי הארץ. אורלי טובולסקי-חדד, סמנכ"לית קשרי קהילה בעמותה, אומרת כי "עבור נשים דתיות וחרדיות רבות שנאלצות לברוח מביתן בשל אלימות וסכנת חיים, אנחנו הכתובת היחידה בישראל. שנת הקורונה הייתה מאתגרת ביותר ב'בת מלך', בעיקר בשל גידול עצום בתופעת האלימות כלפי נשים, שהורגש בשנה האחרונה עקב הסגרים והשלכות המשבר".
"המקלטים", היא מספרת, "היו מלאים עד אפס מקום. נאלצנו להתמודד ולהתאים את הפעילות כך שיעמדו במגבלות משרד הבריאות, וגם להתמודד עם דאגות וחרדות קיומיות שנוספו לנשים שברחו ממעגל האלימות, ועם מורכבויות קשות נוספות שנכנסו למשוואה, שאיננה פשוטה גם בימי שיגרה".
מנתוני העמותה עולה כי הסגרים, החל"ת והלחצים השונים הביאו לגאות במקרי האלימות במשפחה בכלל המגזרים, וכך גם בחומרתם. כך, למשל, בחודש מאי 2020, אחרי הסגר הראשון, נרשמה עלייה של 400% בפניות לקו הסיוע של 'בת מלך'. הסגר השני רשם עלייה של 600% בפניות, לעומת התקופה מקבילה אשתקד, "ובעקבות כך הרחבנו את קו הסיוע של בת מלך בעובדות סוציאליות ובעורכות דין נוספות, שנותנות ייעוץ ראשוני, סיוע והכוונה לנשים נפגעות אלימות במשפחה".