"זקן ראשי הישיבות" הובא למנוחות - ובירושלים התקהלות המונית: אלפי בני אדם השתתפו היום בהלוויית הרב משולם דוד סולובייצ'יק שהלך לעולמו הלילה (א') מנגיף קורונה, והוא בן 99. באזור ההספדים ואף בדרך להר המנוחות לא נראה זכר לנוכחות המשטרה ברחובות המלאים במלווים.
באזור הר המנוחות המתינו ניידות, והמשטרה ניסתה למנוע כניסה של המשתתפים לבית העלמין, אך המשתתפים הצליחו לפרוץ את הדרך והמשיכו להלוויה. במקום נרשמו כמה עימותים בין שוטרים למלווים. ממשטרת ישראל נמסר כי "פעלה להידברות מקדימה לצד היערכות מבצעית", וכי התבצעה אכיפה. צוותי תקשורת הותקפו, ובהם צלם ynet שרכבו נזוק.
תוך כדי הלווייתו של הרב סולובייצ'יק, נפטר - אף הוא מקורונה - "זקן ראשי הישיבות" הבא אחריו, בן 98, הרב שיינר העומד בראש ישיבת קמניץ, המחותן עם הרב גרשון אדלשטיין, מבכירי הרבנים הליטאים.
בעברית ובאידיש: "לכו כבר קדימה, זו סכנת נפשות"
ראש ישיבת בריסק בבירה, היה בן לשושלת רבנים חשובה ומרכזית של הזרם הליטאי, אך בגלל אדיקותו הדתית הגדולה נחשב כמי שנמצא בקונצנזוס החרדי ומקובל גם על הפלגים החרדים הקיצוניים, ועיקר המשתתפים בהלוויה היה מהזרמים הקיצוניים. עוד בין המשתתפים: האדמו"ר מגור שלא יצא מהרכב שלו, ולדברי אנשיו שהה בתוך רדיוס האלף מטר מביתו.
ראשי העדה החרדית (הפלגים הקיצוניים ממאה שערים) הורו לאנשיהם להפסיק את עבודתם ולצאת להלוויה, והסעות רבות הגיעו לשטח, אך מאידך גיסא, בישיבות הליטאיות והחסידיות המיינסטרימיות נמנעו מלהגיע. ההמונים התפרסו על כמה רחובות בשכונה, והכרוז ביקש "לשמור על כללי משרד הבריאות", בהתכנסות שכולה נגד ההנחיות.
המסע יצא מביתו ברחוב עלי הכהן בעיר אל ישיבתו הסמוכה, ומשם לבית העלמין הר המנוחות בשכונת גבעת שאול - שם נטמן. אלא שההמונים סירבו לעזוב את השטח בדרך לבית העלמין אף שההספדים הסתיימו זה מכבר. המארגנים כרזו בעברית וביידיש: "לכו כבר קדימה, זו סכנת נפשות!"
כאמור, לא נראו ניידות בשטח, אף שהמשטרה ידעה מבעוד מועד על קיומה של ההלוויה, אך במשטרת ישראל מסרו כי "בשעה זו פועלים כוחות המשטרה באזור לאכיפת תקנות הקורונה, ועד כה נרשמו עשרות דו"חות בגין ההפרות השונות".
עוד אמרו, כי "לקראת מסע הלוויה שנערך בשעה זאת בירושלים, המשטרה פעלה להידברות מקדימה לצד היערכות מבצעית", והוסיפו כי עצרו הגעה של רבים מחוץ לירושלים: "עד לשעה זו נמנעה הגעתם של עשרות אוטובוסים ומאות אנשים להלוויה בעיר, והם נעצרו והוחזרו".
נכון להבוקר מובילה ירושלים בטבלת חולי הקורונה בישראל, עם 12,408 חולים פעילים. ביממה האחרונה אותרו 335 חולים חדשים מהם 104 מגזר החרדי, 56 במזרח העיר, 146 בציבור הכללי ו-29 "לא משויך".
ברשימת "השכונות האדומות" בבירה ממשיכים לככב הריכוזים החרדיים ובכלל זה בשכונות הבוכרים-גאולה-מאה שערים, סנהדריה-רמת אשכול, שם חולפים רבים מהמשתתפים במסע הלוויה, שחלק ניכר מהם לא מקפיד על מסכות או שמירת מרחק.
מנכ"לית קרן רש"י, מיכל כהן, החברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה כינתה את המצב "בלתי נסבל – מי ששומר על החוק נמצא בסגר, ומי שמצפצף על החוק פטור ממנו. הלוויה המונית בירושלים, מסיבות והתקהלויות ברחבי הארץ. המצב הוא של 'איש הישר בעיניו יעשה' ושל אכיפה סלקטיבית מאוד שגובלת במחדל של ממש... הרוב המוחלט של הציבור שומר חוק ומנסה ליישם את ההנחיות - המיעוט מתפרע ונדמה שמקבלי ההחלטות כבר ויתרו והרימו ידיים".
לא רק במאה שערים
במהלך סוף השבוע נרשמו הפרות רבות של הסגר ברחבי הארץ במסיבות, בפאבים ובחוף הים: בפשיטה משטרתית ביום שישי על בית בשכונת מלחה בירושלים, אותרה מסיבה בהשתתפות עשרות אנשים. מארגנת המסיבה חשודה כחולת קורונה וזומנה לחקירה. לפי המשטרה, חלק מהחוגגים היו תחת השפעת אלכוהול והתעמתו עם השוטרים.
במסיבה אחרת, בדירה בהרצליה, נתפסו עשרות חוגגים. לפי השוטרים, חלק מהמבלים ניסו להסתתר בארונות. החוגגים לא עטו מסכות ובדירה נמצאו בקבוקי אלכוהול רבים. שוטרים חילקו קנסות על הפרת הסגר גם לאזרחים ששהו בחוף הכוכבים בעיר. לפי המשטרה, חלקם ישבו ברכב מול החוף, ללא מסכות וכאשר הם רחוקים מביתם שלא למטרה חיונית. השוטרים קנסו את מפירי ההנחיות ב-500 שקל ושלחו אותם בחזרה לבתיהם.
בחיפה הגיעו שוטרים לשני פאבים בעקבות דיווח משוטרת שעבדה במחסום סמוך למקום בדבר התקהלות של אנשים רבים. השוטרים הבחינו בשני פאבים סמוכים אחד לשני כאשר בשניהם עשרות מבלים ללא מסכות, עם אלכוהול ומוזיקה.
בכל המקרים חולקו קנסות ובחלק מהמקרים זומנו לחקירה. בירושלים בוצע מעצר.
- האמא של כולנו: האישה שנולדה עם שריון קשקשים/ שהרה בלאו
סייע בהכנת הכתבה: יצחק טסלר
פורסם לראשונה: 09:58, 31.01.21