נמשכת הסערה סביב גיוס בנות דתיות לצבא: צה"ל פנה לאחרונה לצעירות שקיבלו פטור משירות מטעמי דת, וקרא להן לשקול מחדש את ההחלטה שלא להתגייס ולהתעניין במגוון תפקידים שהוא מציע. ביחידת מיטב מדווחים בסיפוק על היענות מצד מאות בנות שכבר משתפות עמם פעולה, לקראת האפשרות לביטול מרצון של הפטור.
לעומתם, רבנים המתנגדים לשירות נשים בצה"ל זועמים על מה שנראה בעיניהם כשידול הנערות לוותר על הזכות המוקנית להן בחוק, והפעלת לחץ פסול על מנת שיבחרו במסלול המנוגד לאורחות חייהן ולהלכה.
הבנות, תלמידות ובוגרות אולפנות ותיכונים דתיים, כבר זכו בפטור המיוחל - חלקן לאחר שנדרשו לעבור חקירות מחשש כי הצהרות הדת שלהן כוזבות - ואז קיבלו פנייה אישית באמצעות הודעה כתובה לטלפון הנייד: "(שם פרטי) יקרה, אנו מזמינים אותך להתעניין בשנית בתפקידים בצבא ההגנה לישראל. נשמח שתעני על מספר שאלות שיעזרו בתהליך האיתור שלך בצבא".
למסרון צורף קישור לשאלון על הרמה הלימודית שלהן במקצועות שונים בבית הספר, על שליטתן בשפות ועל כישורים אחרים כמו שירה, תפירה, הדרכה וספורט - שאותו היה עליהן "למלא בכנות". בנוסף, התבקשו המועמדות לציין באילו תפקידים הן מתעניינות, האם הן מעדיפות להישלח לבסיס פתוח או סגור, האם ירצו לשרת רק עם בנות - ומה מידת הנכונות שלהן להמשיך בצבא לדרגות קצונה ולשירות קבע.
"יאללה, שחררו"
בהודעות הודגש כי "אין במענה על שאלון זה בהכרח ביטול הפטור", אך זה לא מנע מחלק מהבנות לחוש מוטרדות. רינה (שם בדוי), המתנדבת זו השנה השנייה בשירות הלאומי, סיפרה כי הצבא לא חדל כבר כמה שנים מהמאמצים לשדלה להתגייס. בתחילה זימן אותה שוב ושוב לריאיונות בניסיון לשכנעה, למרות הצהרת הדת, וגם כעת, לאחר שחשבה שהפטור הוא עובדה מוגמרת, היא מקבלת הצעה לשקול זאת מחדש.
"אני מבית דתי, גרה ביישוב דתי ולמדתי באולפנה דתית מאוד תורנית, ובכל זאת לקח לי הרבה מאוד זמן עד שקיבלתי את הפטור", תיארה. "בינתיים אני כבר בשירות הלאומי - והנה שוב הצבא פונה אליי. זה מאוד לא נעים. יאללה, שחררו".
לדבריה, התרומה שלה לעם ולמדינה במסלול השירות הלאומי לא נופלת מזו שבצבא, אך צה"ל בהתנהלותו מעביר לה לחברותיה מסר כאילו השירות הלאומי איננו מספק. "כל הזמן עושים לנו מצפון", אמרה. "יש בנות חלשות אופי שעלולות להשתכנע ולהתגייס בניגוד להלכה, ועוד אחרי שכבר התנדבו ושירתו. הצבא צריך להפסיק עם זה".
"חותם": קמפיין אגרסיבי
בארגון חותם, הנאבק בשנים האחרונות למען זכותן של הבנות הדתיות לפטור משירות חובה, מאשימים את צה"ל כי הוא מנסה לכפות עליהן תפיסת עולם ליברלית ולכן פועל בכל דרך להגדיל את מספר המשרתות מדי שנה.
לטענתם, מנתונים שקיבל "חותם" מצה"ל בעקבות בקשת חופש מידע, עולה כי בשנת 2019 נבלמה מגמת העלייה שנמשכה יותר מעשור ואף חלה ירידה בשיעור המתגייסות מקרב בוגרות החינוך הדתי, והם סבורים כי צבא מנסה כעת לפצות על כך בשיטות מפוקפקות ומטריד את הבנות שכבר קיבלו את הפטור ובחרו בשירות הלאומי.
"למרות הקמפיין האגרסיבי שמפעילה לשכת הגיוס בניסיון לחנך את הבנות הדתיות מחדש ולהסביר להן שהערכים שלהן לא לגיטימיים, אנו רואים שרוב מוחלט של הנערות הדתיות רוצות לתרום תרומה משמעותית לחברה ולמדינה דווקא במסגרת השירות הלאומי", אמרו ב"חותם".
"רק לאחרונה נחשפו הנתונים הקשים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולפיהם רק כ-36% מבוגרות השירות הצבאי הגדירו את עצמן כדתיות. כל השאר הגדירו את עצמן על הרצף שבין מסורתי-דתי לחילוני. מדובר בנערות ערכיות הרוצות להשתלב בחברה בצורה שתתאים לעולם הערכים שלהן, ושום מתקפת מסרונים לא תשנה את דעתן".
צה"ל: העובדות מדברות בעד עצמן
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "שליחת המסרונים למלש"ביות הינה יוזמה לעידוד הגיוס לצה"ל ומהווה הזמנה להתעניין בשירות הצבאי. נדגיש כי אין מחויבות למלא את הפרטים ואף מוסבר כי ניתן להתעלם מההודעה. גם במקרים בהם מלש"בית בעלת פטור מתחילה בהליכי הגיוס ומתחרטת - עד לתאריך מסוים היא עדיין תהיה זכאית לקבל פטור".
בצה"ל הדגישו עוד בסיפוק כי "בתוך פחות משבוע מהפצת המסרון, מאות בנות בעלות פטור פנו להתעניין ולשמוע", וטענו כי "עובדה זו מדברת בעד עצמה".