אחרי הלוויית הענק של "זקן ראשי הישיבות", רב בכיר נוסף הובא למנוחות - הפעם במתכונת מצומצמת יותר. בשכונת הבוכרים בירושלים נערך אמש (יום א') מסע ההלוויה של הרב יצחק שיינר שהלך לעולמו בצהריים מנגיף קורונה. הרב שיינר, בן 98 במותו, היה ראש ישיבת קמניץ בבירה וחבר מועצת גדולי התורה, מהרבנים הבכירים בציבור החרדי הליטאי.
התקוות להשתתפות מצומצמת בהלוויה, לאחר הלווייתו ההמונית, בניגוד להנחיות הקורונה, של הרב סולובייצ'יק אתמול בצהריים - נגוזו, וזאת למרות שרבנים וראשי ישיבות הנחו את הציבור שלא להגיע למקום. אלפים עשו את דרכם מישיבתו להר המנוחות בירושלים, למרות הודעת הכרוז על מספר לא תקין של משתתפים - והמשטרה הראתה, שוב, נוכחות דלה ואי אכיפה.
במשטרה הסבירו כי נמנעו מאכיפה כדי למנוע שפיכות דמים. "הגענו להסכמים עם הקהילה שבמרבית מהם היא לא עמדה", אמר מפקד מרחב ציון במשטרה, תנ"צ עופר שומר. "היא עמדה בסיכום אחד בלבד: מסלול ההלוויה. בכך מנענו את ההתערבבות שלה ביחד עם אזרחים אחרים, כדי למנוע הדבקה".
תנ"צ שומר הוסיף כי המשטרה פרסה מחסומים ברחבי הארץ על מנת למנוע הגעה של המונים מרחבי הארץ להלוויה, והסביר כי "שימוש בכוח במצב שהיה היום בתוך שכונה, כשהגופה נמצאת ברחוב מסוים, היה בעצם מביא לשפיכות דמים. כל שימוש באמצעים לפיזור ההמון היה מביא לבריחה המונית ולעימותים שהיו עלולים להסתיים בדריסה. למשטרה יש ניסיון בנושא, ולכן לא נקטנו בשיטות האלו על מנת למנוע פגיעה בחיי אדם והידרדרות למצב של אלימות קשה, שהייתה משפיעה על הסדר הציבורי בירושלים ובארץ בכלל".
הרב יצחק שיינר נדבק בקורונה לפני כשלושה שבועות, לאחר שקיבל את מנת החיסון הראשונה נגד הנגיף, ומאז מצבו הידרדר. לאורך כל תקופת המגפה הפגין דוגמה אישית בעניין השמירה על ההנחיות למניעת התפשטותה.
במכתבו הפומבי האחרון קבע כי "על כל אחד מאיתנו מוטלת חובה לעשות רצון השם בעת הזאת ולקיים כל מה שחייבים להיזהר מצד חובת ההשתדלות הנצרכת, על פי דעת המומחים שלא להינזק חס וחלילה וכן שלא להדביק אחרים", והזהיר שלא לקיים אירועים משפחתיים - שמחות כהלוויות - הנערכות בניגוד להנחיות.
בלילה הקודם נפטר כאמור ראש ישיבת בריסק בירושלים בגיל 99, שהיה בן לשושלת רבנים חשובה ומרכזית של הזרם הליטאי, אך בגלל אדיקותו הדתית הגדולה נחשב כמי שנמצא בקונצנזוס החרדי ומקובל גם על הפלגים החרדים הקיצוניים, ועיקר המשתתפים בהלוויה היה מהזרמים הקיצוניים.
ראשי העדה החרדית (הפלגים הקיצוניים ממאה שערים) הורו לאנשיהם להפסיק את עבודתם ולצאת להלוויה, והסעות רבות הגיעו לשטח, אך מאידך גיסא, בישיבות הליטאיות והחסידיות המיינסטרימיות נמנעו מלהגיע. המשטרה הראתה נוכחות דלה מאוד בשטח, בעיקר לקראת סוף מסע ההלוויה, וגם האכיפה הייתה בהתאם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בישיבת הממשלה אמש להלוויה ההמונית בירושלים, ואמר כי "התקהלות היא התקהלות. לא משנה אם מדובר בחרדים או חילונים או ערבים. על כולנו לשמור על הכללים. לא לעשות מזה פוליטיקה, ולהתמקד בהפרות של ציבור אחד. צריך למנוע התקהלויות בכל מגזר".
פורסם לראשונה: 20:27, 31.01.21