ריאיון עם קונסול ישראל במיאמי: "הקהילה היהודה שבורת לב"
(צילום: משה מזרחי)

עיירת החוף סרפסייד שבפלורידה חיה זה כבר היום הרביעי טרגדיה שפגעה עמוק בלב קהילה יהודית גדולה ומשגשגת. למעלה מ-35% מתושבי האזור הם יהודים, מרביתם אורתודוכסים, והבניין שקרס בליל חמישי אכלס עשרות משפחות יהודיות. מבין 156 הנעדרים – 34 יהודים שטרם אותרו, והסיכויים למצוא ניצולים באסון הולכים ופוחתים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"הקהילה היהודית עדיין לא ממש מעכלת את האסון", אומר מאור אלבז-סטרינסקי, הקונסול הכללי במיאמי, בריאיון לאולפן ynet. "היא שבורה, היא מוכת הלם ויגון. זו טרגדיה בלתי רגילה. היום הייתי בבית הכנסת של הקהילה, מקום גדול מאוד, ואתה רואה בכי וחיבוקים ואנשים רועדים. בפגישה עם המשפחות אנשים לא מפסיקים לבכות, זה פשוט עצב מאוד גדול שילך ויגדל".
קראו עוד בערוץ היהדות:
סרפסייד היא אחת מארבע עיירות קטנות המרכיבות יחדיו את נורת' ביץ', הקצה הצפוני של מיאמי ביץ', מזרחית לעיר מיאמי. העיירה משתרעת על רצועת אדמה צרה, בין ביסקיין ביי לאוקיאנוס האטלנטי. מעל לשליש מתושבי האזור, כאמור, הם יהודים. נורת' ביץ' מונה מעל 14 אלף תושבים שמתוכם יותר מ-5,000 הם יהודים, כך על פי איירה שסקין, שפרסם בשנת 2014 מחקר דמוגרפי גדול על הקהילה היהודית של מיאמי-רבתי.

פיקוד העורף יגיע למיאמי

ארגונים ובתי כנסת יהודיים כבר נרתמו לגייס כספים ולאסוף מצרכים חיוניים למשפחות שנותרו חסרות בית. מדובר באוכלוסייה יהודית מגובשת, אמידה בדר"כ ופחות מאפיינת את האוכלוסייה היהודית בכלל ארה"ב מבחינת הפרופיל שלה - אורתודוכסי, צעיר יחסית ויהודי-לטיני. ישראל מצדה שולחת סיוע ברמות שונות – החל ממשלחת פיקוד העורף שתצא למיאמי, על פי החלטת הממשלה, ועד לנציגי "הצלה" ונציגות ממשלתית.
אסון קריסת הבניין במיאמי: ריאיון עם שר התפוצות נחמן שי
(צילום: משה מזרחי)

שר התפוצות, נחמן שי, יוצא למיאמי "לייצג את ממשלת ישראל באסון הכבד שפקד את ארה"ב", כדבריו "מדובר באחד האסונות הגדולים בשנים האחרונות, שקרוב לוודאי רבע מהנספים בו הם חברי הקהילה היהודית".
הוא סיפר לאולפן ynet כי "ממש בשעות האחרונות סוכם לשלוח לשם צוות של פיקוד העורף. אנחנו רואים חשיבות גדולה בכך שהציבור האמריקני והקהילה היהודית ידעו שישראל איתם ברגעים האלה, בימים האלה. אני חושב שיש לזה מסר גם ברמה הלאומית וגם ברמה היהודית בינינו לבין אחת הקהילות החשובות בעולם, אולי החשובה ביותר. כשיש קשר כל כך הדוק גם בין שתי מדינות, גם בין שני עמים וגם בין שתי קהילות - אז הקשר הזה צריך להיבחן גם ברגעים קשים, ולא רק ברגעים שמחים ויפים ובחגיגות".

כ-30% יהודים היספנים

יהודים החלו לנהור לאזור במספרים גדולים בשנות החמישים, כשהאפליה האנטישמית שהייתה נפוצה עד אז, החלה לדעוך לאטה. פעם עמד כאן מלון שהתהדר בסיסמה: "יש נוף, ואין אפילו יהודי אחד" – אך כיום משמש האזור בית לקהילה יהודית תוססת ושומרת מצוות, רבים מתוכם לטינים, לצד גמלאים ומשפחות צעירות. ככלל, במיאמי מתגורר שיעור גבוה של יהודים היספנים – כ-30% - רובם בנים למשפחות שהיגרו לאזור לאחר שעזבו את קובה, קולומביה, ארגנטינה, ונצואלה ומדינות נוספות. רק אחוז אחד מתוכם הם ישראלים לשעבר.
5 צפייה בגלריה
מבט מן האוויר אל עבודתם של אנשי החיפוש וההצלה, לאחר קריסתם החלקית של מגדלי שמפליין בסרפסייד, מצפון למיאמי ביץ'
מבט מן האוויר אל עבודתם של אנשי החיפוש וההצלה, לאחר קריסתם החלקית של מגדלי שמפליין בסרפסייד, מצפון למיאמי ביץ'
אחד ממגדלי צ'מפליין בסרף סייד
(Chandan Khanna/AFP דרך JTA ,Getty)
מיאמי ביץ' זרועה בתי כנסת ומסעדות כשרות למכביר. על פי שסקין, יהודי נורת' ביץ' אדוקים יותר משאר יהודי ארצות הברית. 34% מתוכם אורתודוכסים, 24% קונסרבטיבים, 18% רפורמים ו-24% מגדירים עצמם כ"סתם יהודים", נתונים רחוקים מאד בהשוואה לממוצע הכללי של יהודי ארה"ב, העומד על 10% אורתודוכסים ורוב לרפורמים. אחוז יוצאי עדות המזרח עומד על 13%, בהשוואה ל-3% בלבד מקרב כלל יהודי ארה"ב.
לדברי שסקין, מרצה לגיאוגרפיה באוניברסיטת מיאמי, נורת' ביץ' מושכת יהודים רבים בזכות מזג האוויר, החופים וגם בית הכנסת של באל הארבור, קהילה גדולה שמנהיג רב מחסידי חב"ד. על פי החוקר, "זה אחד מבתי הכנסת האורתודוכסיים המצליחים ביותר במדינה. המקום הוא אבן שואבת לאנשים רבים, כולל צעירים".

"רואים בנו מגדלור של חמלה וקרבה"

קונסול ישראל במיאמי מתאר רצועת חוף פסטורלית ויפהפייה, המאכלסת מאות בתי מלון לאורכה – ובתי מגורים דומים למדי למגדל צ'מפליין דרום, זה שאירע בו האסון ביום חמישי בלילה, 01:42 שעון מיאמי. כל בניין כזה מאכלס מאות משפחות. "כרגע מרוכזות המשפחות מהחלק של הבניין שלא קרס, במרכז הקהילתי של העיר הקטנה הזאת, סרף-סייד - ופה נעשה עיקר הסיוע ההומניטרי", הוא אומר.
5 צפייה בגלריה
מפה קריסה בניין מיאמי פלורידה ארה"ב
מפה קריסה בניין מיאמי פלורידה ארה"ב
מפה קריסה בניין מיאמי פלורידה ארה"ב
(צילום: AFP)
"לכאן מגיעים כל משלוחי המזון, בגדים, פה נעשה הרישום של המשפחות. מגיעות משפחות מכל העולם, ובעיקר מאמריקה הלטינית, בחיפוש אחר יקיריהם. בהתחלה נעשו פה בדיקות הדנ"א, כי לצערנו אנחנו כבר במצב הזה. בשטח המחזה נוראי יותר ממה שנראה בתמונות. אנחנו רואים את מה שקורה בחוץ, את החלק של המרפסות, אבל הקריסה האמיתית נעשתה מבפנים - תקרה על תקרה עד לחניון. קשה להבין את עוצמת ההרס בתוך הבניין, שנעשה פשוט חלול".
אף שמדובר באסון שאיננו יהודי בלבד, שכן מרבית הנעדרים אינם יהודים – מספרם של היהודים הנעדרים באסון, העומד כרגע על 34, הוא עצום. "הקהילה היהודית המקומית רואה במדינת ישראל איזשהו מגדלור של חמלה ושל קרבה", אומר אלבז-סטרינסקי, "והנוכחות שלנו פה, כולל צוותי החילוץ שצריכים להגיע ושל שר התפוצות, מהווה גורם מקרב ומאוד משמעותי מבחינתם. משפחות פונות אלינו לאורך כל שלושת הימים האלה ומבקשות שנסייע כמה שיותר, וזה מה שאנחנו עושים... קנינו ציוד ותרופות, ואפילו סייענו בהבאת משפחות".

"הקהילה המבוגרת לא מודאגת משינויי האקלים"

הנשיא הנבחר, יצחק (בוז'י) הרצוג, המשמש עד להשבעתו בתפקידו כיו"ר הסוכנות היהודית – מרגיש קרבה מיוחדת לקהילות שמעבר לים. באיגרת תמיכה מיוחדת לנשיא הפדרציה היהודית של מיאמי, ג'ייקוב סולומון, ולקהילה היהודית כולה, כתב: "אנו חולקים את כאבכם ומחשבותינו נישאות אליכם בעת קשה זו. הזדעזענו כאן בישראל כששמענו על קריסת הבניין, ואנו שולחים חיזוק מכל הלב לכל מי שנפגע, מי שדואב על חבריו, על בני המשפחה וכל אלה שעדיין מבקשים תשובות ונחמה".
5 צפייה בגלריה
הבניין
הבניין
לפני הקריסה ואחריה
(צילום: AFP, google maps)
הרצוג חתם את האיגרת בהצעה לסיוע מצד הסוכנות היהודית: "נוכחותנו הגלובלית והתשתית שלנו מאפשרות לנו להגיב במהירות לטרגדיה מסוג זה", כתב. "היה בטוח כי העם היהודי כולו, בישראל ובעולם, עומד לצדכם הן בשעת אבלכם והן בתקופת התאוששותכם מהאירוע המחריד".
הסיבה לקריסת רב הקומות בסרפסייד לא ידועה עדיין, אבל גורמים רשמיים חוששים כי שינויי האקלים תרמו לאסון. לדברי שסקין, ההתחממות ועליית גובה פני הים גורמות לדאגה, אך הוא סבור כי לא זה מה שירתיע יהודים מהחיים בנורת' ביץ'. "ההצפות כבר החלו, וכשחיים לאורך קו החוף, אפשר להיפגע גם מסופות הוריקן", הוא אומר. "ייתכן שבניינים חדשים ייבנו כעת הרחק מקו מהמים, אך יש קסם מיוחד במרחבי האוקיינוס האטלנטי שפרוסים מולך מידי בוקר".
5 צפייה בגלריה
 הריסות ה מגדל ה בניין שקרס סרפסייד ליד מיאמי פלורידה ארה"ב
 הריסות ה מגדל ה בניין שקרס סרפסייד ליד מיאמי פלורידה ארה"ב
מחפשים ניצולים
(צילום: AFP)
כך או כך, שינויי האקלים לא יפריעו לגמלאים היהודים הרבים שעברו לאזור. "הקהילה היהודית פה גדלה משמעותית, ותמשיך לגדול גם בעתיד", הוא אומר. "אם אתה עובר לגור שם כשאתה בן 70, כבר לא מעניין אותך מה יקרה בעוד 25-20 שנה".
דרום פלורידה ידועה כמקלט לגמלאים יהודים, ו-30% מיהודי נורת' ביץ' הם בני 65 ומעלה. אבל הקהילה היהודית באזור דווקא צעירה יחסית. הגיל החציוני עומד על 43, בהשוואה לגיל החציוני של יהדות ארה"ב שעומד על 49, כך על פי מכון המחקר "פיו" (PEW). למעשה, נכון להיום, רבע מיהודי נורת' ביץ' הם בני 18 ומטה, ונחשבים אמידים למדי: ההכנסה החציונית של משקי הבית היהודיים בנורת' ביץ' היא מעל 150 אלף דולר בשנה - כפול ויותר מההכנסה החציונית בארה"ב כולה.