ההדלקה שסגרה מעגל של אור: ניצולת השואה מרגוט פרידלנדר (103) השתתפה בהדלקת החנוכייה הגדולה שהוצבה בשער ברנדנבורג בברלין, אחד מסמליה של גרמניה והמקום שסימל את עליית הנאצים.
פרידלנדר התפרסמה לפני כשנה, לאחר ריאיון נרחב שפורסם איתה במגזין "ווג" היוקרתי בגרמניה, שם גוללה את סיפור חייה המטלטל; מחיי הילדות שלה תחת השלטון הנאצי ועד למחויבות היומיומית שלה להזכיר לכולנו את זכר השואה, גם בשנת 2025.
פרידלנדר, שנולדה בברלין בשנת 1921, שחזרה בריאיון את הילדות שלה עם אימה ואחיה הצעיר לאחר שהוריה נפרדו, זמן קצר אחרי עליית הנאצים לשלטון. במהלך ניסיון בריחה, נעצר אחיה בשנת 1943 בידי כוחות הגסטפו. כשאימו ניסתה להתעמת עם הכוחות, הם שלחו אותה למחנה ההשמדה אושוויץ יחד עם הבן. שניהם נרצחו במחנה.
"לפני שנלקחה על ידי הנאצים, אמא אמרה לי: 'נסי ליצור חיים לעצמך'", סיפרה פרידלנדר. במהלך השנים עברה מסעות מטלטלים, תחת השלטון הנאצי, ורק בהמשך הצליחה להימלט לארצות הברית. לאחר מותו של בעלה, היא שבה לברלין, עיר הולדתה. פרידלנדר נוהגת לומר תמיד שהיא מצליחה לממש את צוואתה של אימה ליצור חיים לעצמה.
בשנים האחרונות מתמקדת פרידלנדר בהעלאת המודעות לזוועות השואה, וזכתה לפרסים רבים מגופים שונים העוסקים בנושא השואה. השתתפותה בהדלקת החנוכייה הייתה יותר מכול הסמל לניצחון האור על החושך. "מרגש לעמוד כאן, במקום שבו הנאצים הכריזו על השמדה", אמרה פרידלנדר במהלך דבריה, "עם ישראל חי!" היא הכריזה בהתרגשות רבה.
את מעמד ההדלקה יזם והוביל זו השנה ה-19, רב העיר ברלין ושליח חב"ד, הרב יהודה טייכטל. במעמד השתתפו אלפי יהודים מברלין, לצד אישים רבים, דיפלומטים, שגרירים, אנשי כלכלה ועוד. ההדלקה הגדולה נערכה בצל מסיבות חנוכה, שיירות אור ועוד מיזמים שונים לרגל החנוכה, בהם השתתפו יהודים רבים מברלין.
"דווקא בשנה הקשה הזו – הוספנו עוד יותר חנוכיות ועוד יותר חנוכיות, בכל רחבי ברלין", אמר הרב טייכטל והזכיר את 100 החטופים שעדיין נמקים בשבי של חמאס ברצועת עזה.
אורח הכבוד השנה היה ראש העיר ברלין, קאי וגנר, שאמר: "בתור ברילנאי, אני גאה בכך שאחרי הימים האפלים של הנאצים, יש חיים גדולים ותוססים בברלין". עוד אמר וגנר: "אני גאה במיוחד שיש חנוכייה גם בבית העירייה שלי".