בתום קרב מכירה עיקש, לוח אבן עתיק שעליו חרותות תשעה מתוך עשרת הדיברות נמכר אמש (יום ד') במכירה פומבית בסותבי'ס בניו יורק במחיר של 5.04 מיליון דולר – סכום שהוא יותר מכפול מההערכות הראשוניות. הקונה האנונימי, שהתחייב להעביר את הלוח למוסד ישראלי שיציג אותו לציבור, זכה בפריט לאחר תחרות אינטנסיבית מול מספר מציעים מרחבי העולם.
2 צפייה בגלריה
האבן העתיקה
האבן העתיקה
האבן העתיקה
(צילום: סותבי'ס ניו יורק)
לוח האבן, בן כ-1,500 שנים, נחשב לשריד היסטורי נדיר ולפריט ארכיאולוגי מהחשובים שהתגלו בישראל. הלוח, שמשקלו כ-52 ק"ג וגובהו 60 ס"מ, נחרת בכתב עברי קדום ומכיל 20 שורות של טקסט. עם זאת, ישנו פרט מפתיע – במקום הדיבר "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם ה' אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא", מופיעה הוראה לעבוד את האל בהר גריזים, הקדוש לעדה השומרונית. בכך, הלוח מהווה תזכורת חיה להשפעות התרבותיות והדתיות שהתקיימו בארץ ישראל בתקופה הרומית-ביזנטית המאוחרת.
הלוח התגלה במקרה בשנת 1913, במהלך חפירות להנחת פסי רכבת ליד יבנה. הוא שימש במשך עשרות שנים כאבן ריצוף בכניסה לבית מקומי, מה שגרם לשחיקה חלקית של הכתובת. רק ב-1943, אחרי שהאבן הגיעה לידיו של הארכיאולוג העירוני של תל אביב, יעקב קפלן, הוכרה חשיבותה ההיסטורית.
קפלן שיתף פעולה עם יצחק בן-צבי, הנשיא השני של מדינת ישראל, בפרסום מחקר ראשון על הלוח, שבסופו הוא הוכרז כ"אוצר לאומי". למרות זאת, האבן נמכרה לרב שאול דויטש, שהעביר אותה לארצות הברית והציג אותה במוזיאון שלו בברוקלין. המכירה והייצוא של האבן אושרו בהיתר מיוחד שניתן אז. ההיתר קבע כי ניתן למכור את האבן לצד שלישי, אך רק בתנאי שהיא תוצג לציבור "כאשר כולם יוכלו לצפות בה וליהנות".
בשנת 2016, בניסיון לממן את הרחבת המוזיאון, הרב דויטש מכר את הלוח במכירה פומבית בבוורלי הילס תמורת 850 אלף דולר. אך אמש, עם תחרות עולמית רחבת היקף ומודעות גוברת לחשיבותו ההיסטורית, זינק המחיר לשיא חדש.
2 צפייה בגלריה
דיברה אחת הוחלפה לאחרת
דיברה אחת הוחלפה לאחרת
דיבר אחד הוחלף באחר
(צילום: סותבי'ס ניו יורק)
בית המכירות סותבי'ס, שבבעלות המיליארדר הישראלי-צרפתי פטריק דרהי, דיווח על עניין עצום מצד מציעים מאסיה, אירופה, ישראל וארצות הברית. "זהו לא רק פריט עתיק – זהו גשר בין תרבויות, אמונות ודורות", אמרו במכירה. "יש לו משמעות על-זמנית שמושכת אספנים מכל העולם".
למרות זאת, מספר מומחים הביעו בפומבי ספקות לגבי מקורו של לוח האבן העתיק והאותנטיות שלו. בטור ל"ניו יורק טיימס", כתב ד"ר בריאן דניאלס, מנהל מחקר במרכז המורשת התרבותית של אוניברסיטת פנסילבניה, כי חפצים מהאזור שממנו מגיע הלוח מלאים בזיופים. "ייתכן בהחלט שהלוח אמיתי, אך אין לכך הוכחה חותכת", אמר.
נוסף על כך, ד"ר כריסטופר רולסטון, יושב ראש המחלקה לשפות ותרבויות קלאסיות ומזרח-תיכוניות באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, העלה ספקות בנוגע לתיארוך הלוח. "סותבי'ס טוענים שהלוח הוא בן 1,500 שנה, אך מכיוון שהוא לא נמצא בחפירה ארכיאולוגית מסודרת ואין תיעוד ברור מהתקופה שבה נמצא, אי אפשר לקבוע זאת בוודאות", ציין.
המחלוקת מתמקדת גם בסיפור גילוי הלוח. הוא הוצג כפריט שנמצא ב-1913 בעת בניית מסילת רכבת, אך ד"ר רולסטון הדגיש כי אין כל תיעוד מאותה תקופה. "סיפורים כאלו, לעיתים קרובות, מומצאים על ידי סוחרים או זייפנים כדי להעניק לחפץ נופך של אותנטיות", הזהיר.
גם התוכן של הלוח מעורר תהיות: ההוראה המפתיעה לעבוד את האל בהר גריזים, אתר מקודש לעדה השומרונית, עוררה חשד שמא זו תוספת מודרנית. "זייפנים לעיתים כוללים תוכן יוצא דופן כדי לעורר עניין ולמשוך תשומת לב", הוסיף רולסטון.
למרות החשדות, בסותבי'ס טענו כי הכתובת עברה שחיקה והתיישנות טבעית, מה שמחזק את ההשערה שמדובר בפריט עתיק ואותנטי. האם הלוח, שיש מי שמגדירים כאבן יסוד של התרבות המערבית, יחזור למולדתו? לפי הצהרת הקונה האנונימי, נראה שהתשובה חיובית. האמת, כך או כך, חקוקה באבן.