תיקון היסטורי בצרפת: הרשויות במדינה ציינו בסוף השבוע 80 שנה לריכוז הגדול של 13 אלף יהודים בפריז, במהלך יומיים נוראים ביולי 1942. משפחות הופרדו, ילדים נשארו בלי הוריהם – וכולם נשלחו לזרועות הנאצים, כחלק מהשמדת היהודים בשואה.
היהודים רוכזו ב"אצטדיון החורף" בתנאים קשים, כמעט ללא מזון ומים, ולאחר מספר ימים נשלחו למחנות ההשמדה. הפרשה הייתה כתם עצום על הממשל הצרפתי לאורך השנים, לנוכח העובדה שבכל עבודת הריכוז והגירוש כלל לא השתתפו נאצים, אלא הכול בוצע בידי שוטרים וכוחות צרפתיים בלבד.
שנים רבות חלפו עד שהממשל הצרפתי הסכים להכיר בחלקו בפרשה. רק ב-1995, הנשיא דאז ז'אק שיראק התנצל על חלקם של השוטרים הצרפתים באירוע. ב-2017, הנשיא הנוכחי עמנואל מקרון הדגיש במפורש את האחריות של צרפת בריכוז הגדול של היהודים ושליחתם למחנות.
4,000 ילדים, רק שישה שרדו
בשבוע החולף ציינו בצרפת 80 שנה לאירוע בשורה של טקסים. מקרון, שהשתתף בהם, הבטיח כי "זה לעולם לא יקרה שוב. אנחנו נמשיך ללמד ולהטיף נגד אדישות ולהילחם באפליה. אנחנו נילחם, אני מבטיח לכם, כי ההיסטוריה של צרפת רצופה מאבקים בעד צדק. גם בימינו, עוד לא סיימנו עם האנטישמיות, ועלינו להודות בכך. אנחנו רואים את זה ברחובות, בגרפיטי של צלבי קרס על קירות, ברשתות חברתיות ואפילו בצורות של פעילות פוליטית. היא ממשיכה לשגשג בדרכים היסטוריות משתנות".
מקרון גם גינה את המעורבות של מנהיגים צרפתיים באירועים במהלך המלחמה, ובמיוחד בגירוש הגדול – ללא ספק הצעד המביש ביותר. מדובר היה באירוע ריכוז היהודים הגדול ביותר בכל מערב אירופה, ורק מעטים מאוד מבין המגורשים שרדו בסופו של דבר.
בין העדויות שפורסמו במהלך השבוע, סיפרה אחת הניצולות, רחל ג'דניאק, כי באמצע הלילה נשמעו דפיקות בדלת. האנשים נלקחו וצעדו ברחובות פריז, ורוכזו באצטדיון תחת צילו של מגדל אייפל. ג'דניאק מספרת כי חלק מהשכנים הודיעו למשטרה על משפחות יהודיות, אך אחרים בכו כשראו את המצעד הלילי הנורא.
היו גם שוטרים שהעלימו עין
מתוך 13 אלף יהודים היו כ-4,000 היו ילדים, אשר מרביתם הופרדו מהוריהם. רק שישה מבין הילדים נשארו בחיים בסוף מלחמת העולם השנייה. שמותיהם של רבים מונצחים באנדרטת זיכרון במקום שבו היה ממוקם האצטדיון שבו רוכזו היהודים.
באירוע בפרבר הפריזאי דראנסי, בסמוך לאנדרטת שואה, צוין זכרם של אלה שעברו במחנה המעבר הענק שדרכו גורשו יהודים למחנות. מתוך 76 אלף בסך הכול, מרבית היהודים שגורשו בידי ממשל וישי עברו דרך המחנה הזה.
ההיסטוריון לורן ג'ולי, שחיבר ספר על פרשת הריכוז והגירוש, אמר לרדיו 1 Europe כי העובדה הקשה ביותר הייתה שבמקרה הזה אף גרמני לא השתתף במעשים, והשוטרים הצרפתים הם אלה שביצעו את העבודה. רוב השוטרים ביצעו את הפקודות באופן עיוור וללא שיקול דעת, אך היו יוצאי דופן שעזרו ליהודים להימלט.
עוד מוסיף ג'ולי כי היו גם הבדלים בין תחנות המשטרה השונות ברבעים של פריז: "היו רבעים שבהם השוטרים ממש יצאו לשטח לאסוף את היהודים, אבל היו גם אחרים שבהם ניתן להם זמן להימלט או שמלאכת האיסוף הייתה פחות אינטנסיבית". לדברי ג'ולי, רק כחמישית מהשוטרים תוחקרו או עמדו לדין אחרי המלחמה על מעורבותם במבצע.