בסוריה מתגוררים כיום ארבעה יהודים בלבד – שלושה גברים ואישה אחת. כולם מבוגרים וכולם מתגוררים בבירה דמשק. כך עולה מדוח של JJAC – צדק ליהודים מארצות ערב.
הרב ד"ר אלי עבאדי, נשיא שותף שני בארגון JJAC, סיפר ל-ynet כי עד לפני חמש שנים התגוררו בסוריה 13 יהודים, אך כמה מהם נפטרו ואחרים עזבו את המדינה. לגבי היהודים המעטים שנשארו בדמשק, סיפר הרב: "יש להם את הבתים שלהם והם לא רוצים לעזוב. הם כבר רגילים לחיים שם".
לדברי הרב ד"ר עבאדי, הארבעה אינם חוששים לחייהם בעקבות המצב החדש במדינה. "הם לא חששו מהמהפכה בסוריה ומנפילת אסד. הם חושבים שלא ייגעו בהם", הוא אמר. "הם יכולים לעזוב, אבל הם רגילים לחיים שם. הם כבר זקנים ולא רוצים ללכת למדינה אחרת. יש להם קרובים בארץ ויש להם קרובים בניו יורק ובמקומות אחרים בארצות הברית".
הוא סיפר כי היהודים הולכים לבית כנסת, אבל אין להם מניין. "אסד לא נגע בהם, אבל המוחבארת (המודיעין הסורי) שם עליהם עין. לא יודע אם זה מטעמי הגנה או מעקב", לדבריו.
הרב ד"ר עבאדי הזהיר מפני עתיד דומה למיעוטים אחרים בסוריה, בעקבות נפילת משטר אסד: "היהודים כבר לא נמצאים בסוריה, אך אני חושש כי לנוצרים. לא נותר זמן רב. מיעוטים לא זכו להגנה תחת המשטרים הקודמים, וקיים חשש כבד כי ייפגעו שוב תחת השלטון החדש".
במקביל, פרסם JJAC דוח חדש, המתאר את מסכת הרדיפות, ההפקעה והגירוש של כ-30 אלף יהודים מסוריה במהלך המאה שעברה.
סילבן אביטבול, נשיא משותף של JJAC, אמר: "סוריה הייתה בית לקהילה יהודית עתיקת יומין, עם עדויות ארכיאולוגיות על נוכחות רציפה בערים כמו דמשק וחלב, שם לעיתים אף עלתה כמות היהודים על זו שבארץ ישראל".
עם זאת, ממצאי הדוח מצביעים על הידרדרות חמורה במצב היהודים במדינה מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, עם עליית התנועות הלאומיות הערביות. תקופה זו התאפיינה בפעילות קבוצות נוער בהשראה נאצית, התקפות פיזיות והסתה אנטישמית הולכת וגוברת.
לאחר מלחמת העולם השנייה החריפו הרדיפות, וכללו החרמת רכוש, הגבלת תנועה, הדרה כלכלית, אלימות מתמשכת והטרדות מטעם השלטונות. בין השנים 1943 ל-1958, צנח מספר היהודים במדינה מכ-29,770 לפחות מ-5,400. בשנת 1991 נותרו פחות מ-100 יהודים בסוריה. כיום, לפי הדוח, נותרו רק ארבעה יהודים במדינה כולה, כולם בדמשק.
JJAC, העוסק בתיעוד ההיסטוריה של כמיליון יהודים שנעקרו מארצות ערב ואיראן, מבקש להעלות את המודעות למורשת ולזכויות הקהילות הללו. "במשך 75 שנים העולם התעלם מהעקירה ההמונית של יותר מ-850,000 יהודים מארצות ערב", אומר ד"ר סטנלי אורמן, סגן נשיא הארגון.
"בעת שהקהילה הבינלאומית מתמקדת בפליטי פלסטין, חשוב לזכור כי הפליטים היהודים מהאזור אינם פחותים בחשיבותם", מוסיף אביטבול. "קריאה זו לצדק לא נועדה לשלול את סבלם של הפלסטינים, אלא להכיר בכך שהסכסוך במזרח התיכון יצר שתי אוכלוסיות של פליטים".